Hírek

2009.05.29. 14:52

Századvég-Forsense: Ugrásszerűen nőtt a Fidesz előnye

A Magyarországnak járó 22 EP helyből a májusi mérés szerint 16-ot kapna a Fidesz-KDNP, 5-öt az MSZP, a Jobbik peig továbbra is 1 helyre számíthat - derül ki a Forsense a Századvéggel közös kutatásából.

VG Online

A szavazási kedv nem változott jelentősen az elmúlt egy hónap alatt, a megkérdezettek 56 százaléka ígérte biztosra részvételét a június 7-ei voksoláson, ami három százalékkal magasabb, mint áprilisban volt. A Forsense májusi adatfelvétele szerint az Európai Parlamenti választásokon a szavazópolgárok 37 százaléka támogatná a Fidesz-KDNP és 10 százalék az MSZP listáját.

A két nagy párt közti különbség ugrásszerűen megnőtt egy hónap alatt, 12-ről 27 százalékra. A májusi felmérésben az a kérdés is szerepelt, hogy a választók milyen pártok képviselőit látnák szívesen az Európai Parlamentben. A kérdezettek valamivel több mint fele említette a Fideszt, egynegyedük az MDF-et és az MSZP-t. A Jobbikot a kérdezettek 15, az SZDSZ-t 14 százaléka látná szívesen az Európai Parlamentben. Az LMP-HP-t a kérdezettek 9, az MCF-et 6, Munkáspártot 5 százaléka említette.

A listás szavazás számítási szabályait alkalmazó modell segítségével készült becslés szerint, ilyen részvételi arányok esetén a 22 Magyarországnak járó európai parlamenti helyből 16-ot kapna a Fidesz-KDNP, 5-öt az MSZP és 1-et a Jobbik.

A témával kapcsolatos háttér és további információk a Világgazdaság Online-on!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!