Hírek

2009.10.31. 11:53

Debreczeni: vége a demokráciának, Orbánnak kétharmada lesz

Debreczeni József közíró szerint Orbán Viktor és a Fidesz jövő évi kétharmados parlamenti győzelme megállíthatatlan; a politikai elemző a Magyar Demokratikus Charta budapesti rendezvényén azt is előrevetítette, hogy a nagyarányú Fidesz-győzelem után véget fognak vetni a liberális jogállam értékein alapuló parlamenti demokráciának, és hosszú időre "bebetonozzák" az autokratikus elnöki hatalmat.

MTI

E minősített többség birtokában a Fidesz az alkotmányt és a kétharmados törvényeket is megváltoztathatja, és meg is fogja tenni – vélekedett Debreczeni József.

Szerinte változni fognak a választójog, a pártfinanszírozás szabályai, az Alkotmánybíróság összetétele és az elnöki hatalom terjedelme, de létrejöhet még a felsőház is a törvényhozásban.

Nem diktatúra lesz, de az ellenzéki pártoknak nem lesz reális esélyük a kormányalakításra – mondta a közíró. A nemzetközi környezetről szólva megjegyezte: ne legyenek illúzióink, a Nyugatnak a térségben döntően csak az fontos, hogy stabilitás és konszolidáció legyen.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!