Hírek

2011.07.04. 16:16

Egyelőre füstbe ment terv a cigaretta drágítása

Az uniós minimum adó elérése miatt jött volna a dohánytermékek adójának emelése, de az alkotmányügyi javaslat lefújta a drágítást.

MTI

Az Országgyűlés alkotmányügyi bizottsága által, a gazdasági témájú törvényeket módosító csomaghoz, a végszavazás előtt beadott javaslatok egyike kiveszi a csomagból és későbbre halasztja a dohánytermékek jövedéki adójának emelését.

A dohánytermékek jövedéki adójának emelése az uniós minimumadó elérését szolgálta volna, de az alkotmányügyi bizottság az utolsó pillanatban kivette a törvényjavaslatból. Az indoklás szerint meg kell teremteni annak feltételeit, hogy az azonos káros termékek azonos mértékben adózzanak.

A mostani módosító javaslat indoklása ezt úgy képzeli, hogy a cigaretta és a fogyasztási dohány (pipa-, illetve cigaretta dohány) adóterhelése közelítsen egymáshoz. Ezt úgy kell elérni, hogy az adó két része közül az értékarányosat csökkenteni, míg a mennyiséggel arányosat növelni kell.
Az adóemelésre egyébként három lépcsőben került volna sor. Az első a törvény kihirdetését követő 45. napon lépett volna hatályba. Ekkortól a cigarettára az ezer darabonkénti adó 9750 forintról 9980-ra, míg a kiskereskedelmi eladási ár utáni adó 28,4 százalék, de minimum 18.080/ezer darabról 29 százalékra, illetve minimum 18.510 forintra növekedett volna.

A második lépcső jövő év első napján, míg a harmadik jövő év július 1-én lépett volna hatályba. Akkortól a cigaretta ezer darabonkénti adója már 10.470 forint, míg a kiskereskedelmi adó 30 százalék, de ezer darabonként minimum 19.400 forint lett volna.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!