Hírek

2011.08.14. 18:25

Zagyva: a bizottság adja ki mentelmi jogom!

A jobbikos Zagyva György Gyula arra szólítja fel az Országgyűlés mentelmi bizottságát, hogy ha a testület elé kerül a Sziget Fesztivál bejáratánál történt ügye, adja ki a mentelmi jogát.

MTI

A parlamenti képviselő ezt azért kéri, hogy az ügyet "az ügyészség tudja vizsgálni, és így minél előbb derüljön ki, hogy vele szemben követtek el súlyos bűncselekményt" - olvasható a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalomnak (HVIM) az MTI-hez is eljuttatott vasárnapi közleményében.

A képviselőt péntek éjszaka a Sziget Fesztivál bejáratának környékéről állította elő a rendőrség. A Budapesti Rendőr-főkapitányság korábbi tájékoztatása szerint Zagyva György Gyulát és négy másik embert rendzavarás szabálysértés elkövetése miatt igazoltatták, majd állították elő. Zagyva György Gyula még éjjel írásos nyilatkozatot fogalmazott meg, amely szerint mentelmi jogáról nem mond le - írta a rendőrség szombati közleményében.

A történtek előzménye, hogy a HVIM által a Sziget Fesztivál főbejáratához összehívott szimpatizánsok jegy nélkül próbáltak meg bejutni a rendezvényre.  Az MTI helyszíni tudósítója azt tapasztalta, hogy Zagyva György Gyula, a HVIM tiszteletbeli elnöke a fesztivál főbejáratához szervezett tüntetésen - amelyet eredetileg a magas benzinárak elleni tiltakozásul a sziget területére hirdettek meg, de azt a rendőrség nem vette tudomásul, mivel a fesztivál helyszíne magánterületnek minősül a rendezvény idején - felszólította az embereket, próbáljanak együtt bemenni a rendezvény területére. Ezt követően a mintegy hetven tüntető megindult a főbejárat felé, ahol biztonsági őrök és rendőrök fogadták őket; végül nem sikerült bejutniuk a fesztiválra.

A HVIM vasárnapi közleménye szerint "az igazság az", hogy Zagyva György Gyula ellen "követtek el jogsértést azzal, hogy nem engedték be a tüntetésre, majd leteperték, aztán előállították". Ha a hatóság kezdeményezi, a mentelmi jog felfüggesztéséről az Országgyűlésnek kell döntenie - a mentelmi bizottság javaslata után - a jelen levő képviselők kétharmados többségével.

Június 27-én a parlament egy másik ügyben már felfüggesztette Zagyva György Gyula mentelmi jogát, amit az ügyészség zaklatás megalapozott gyanúja miatt kezdeményezett. A legfőbb ügyész indítványa szerint a jobbikos politikus 2010 augusztusában a verőcei Magyar Sziget Fesztiválon a Hetek című hetilap két munkatársát fenyegető kijelentéseket tett, "mindeközben a kezében lévő ostorral végig hadonászott", és egy alkalommal az újságírók egyike felé ütött.

A mentelmi bizottság ülésén akkor Zagyva György Gyula azt mondta: nem követte el az ügyészségi átiratban foglaltakat, ugyanakkor kérte mentelmi jogának felfüggesztését.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!