Hírek

2012.03.09. 15:07

Ideiglenes honlapot indít az Alkotmánybíróság

Az Alkotmánybíróság (Ab) hamarosan ideiglenes oldalt indít arra az időre, amíg a honlapjukat ért múlt hétvégi támadás után sikerül biztonságosan újraépíteni a rendszert.

MTI

Sereg András, az Ab szóvivője pénteken az MTI-vel azt közölte, hogy a hackertámadás ügyében a vizsgálat folyamatban van.

Mint írta, amint sikerül elhárítani a hibákat, és újraépíteni biztonságosan a rendszert, újra elindítják a honlapot. Addig is igyekeznek minél hamarabb elindítani egy ideiglenes oldalt a legszükségesebb információkkal, mint például a napirend vagy az Ab határozatai.

Az Ab honlapját vasárnapra virradó éjszaka törték fel; hackerek több bekezdéssel kiegészítették az alaptörvény Nemzeti hitvallását és az utána következő fejezeteket az Ab honlapján. Beleírták például a szövegbe azt, hogy "az informatikában dolgozók 32 évesen a fizetésük 150 százalékával nyugdíjba mehetnek", továbbá azt is, hogy az Anonymous és más önszerveződő informatikai csoportok, egyének kötelezhetők arra, hogy az országot érő külső és belső fenyegetések ellen fellépjenek.

Az Ab hivatala vasárnap délután leállította a szervert, és megkezdte a rendszer ellenőrzését, valamint az újraindításához szükséges munkákat.

Az Anonymous az elmúlt hónapokban számos internetes támadást hajtott végre világszerte. Az Interpolnak múlt szerdán sikerült letartóztatnia a hackercsoport 25 tagját Európában és Dél-Amerikában.   

Bartha László, a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) szóvivője hétfőn az MTI megkeresésére azt a tájékoztatást adta, hogy az ügyben az NNI - külföldi társszervekkel együttműködve - eljárást folytat számítástechnikai rendszer és adatok elleni bűncselekmény megalapozott gyanúja miatt.

Kőrös Zsolt, az információbiztonsággal foglalkozó Noreg Kft. ügyvezető igazgatója az MTI-nek elmondta, arról nem tudni, hogy a csoport komolyabb védelemmel ellátott magyar weboldalt támadott volna meg. A csoport látványos támadásokat hajt végre, mivel fő céljuk az, hogy bekerüljenek a hírekbe.

A konkrét esetről azt mondta, az Alkotmánybíróság honlapja vélhetően nem a legjobban védettek közé tartozik, mivel nincsenek rajta titkos adatok, illetve nem nyújt olyan szolgáltatást, amely költségesebb védelmet igényel, ellentétben például az adóhatóssággal vagy a bankokkal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!