Hírek

2012.03.24. 14:18

Népszavazás: letiltotta az OVB az LMP akcióját

Magánbejelentés után megtiltotta a választási bizottság az LMP-nek, hogy szombati aláírásgyűjtő akciójukat eredeti formában megtartsák. A párt fellebbez a döntés ellen.

MTI

Az Országos Választási Bizottság (OVB) jogsértőnek találta az LMP szombatra meghirdetett akcióját, melynek során értékes ajándékokat ígértek annak, aki a legtöbb aláírást gyűjti össze az általuk kezdeményezett népszavazásra 24 óra alatt. A testület a jogszabálysértés megállapításán túl a pártot eltiltotta az akciótól.  Az OVB a határozatot 5:3 arányban hozta meg, a testület döntése azonban nem jogerős, az ellen még jogorvoslattal lehet fordulni a Kúriához hétfő délutánig. Az LMP fellebbez az OVB döntése ellen.

Az OVB azt követően hozott döntést, hogy egy magánszemély kifogást nyújtott be arra hivatkozva, hogy a választási eljárásról szóló törvény kimondja: "az ajánlásért (ebben az esetben az aláírásért) az ajánlónak, vagy rá tekintettel másnak előnyt adni vagy ígérni, valamint az ajánlásért előnyt kérni, illetőleg előnyt vagy annak ígéretét elfogadni tilos".

A bizottság tagjai az ülésen egyebek mellett arról folytattak vitát, hogy az idézett paragrafus csak az aláírókra, vagy az aláírásokat gyűjtőkre, szervezőkre is vonatkozik. Utóbbiaknak ugyanis nem tiltja semmi, hogy munkájukért pénzt, vagy bármi mást kapjanak. Végül az az álláspont kapott többséget, hogy a jogszabály az aláírásgyűjtésben részt vevőkre is érvényes, tekintettel arra, hogy a meghirdetett akcióban bárki részt vehet.
   
A kifogás elfogadása mellett szavazott Sasvári Róbert (elnökhelyettes), Bozsóki Éva, Sárhegyi Zoltán (Fidesz-delegált), Szabó Iván (KDNP-delegált) és Borbély Andrea (Jobbik-delegált), míg elutasítása mellett voksolt Bordás Vilmos (elnök), Pozsár-Szentmiklósy Zoltán és Szabó Miklós (LMP-delegált).
   
Az LMP fellebbez az Országos Választási Bizottság (OVB) határozata ellen, amelyet politikai döntésnek tart és folytatja népszavazási aláírásgyűjtési akcióját - jelentette be Vágó Gábor, a párt kampányfőnöke szombati sajtótájékoztatóján. "Ez a Fidesz népszavazás-gyilkoló kampányának egy újabb aljas húzása" - fogalmazott a politikus az OVB határozatára utalva. Ebben a testület jogellenesnek találta az LMP szombatra meghirdetett akcióját, melynek során értékes ajándékokat ígértek annak, aki a legtöbb aláírást gyűjti össze az általuk kezdeményezett népszavazáshoz 24 óra alatt. Vágó Gábor közölte: "szerintük jogilag nonszensz" az OVB határozata, amelyben rengeteg ellentmondás van, illetve a Fővárosi Bíróság és a Legfelsőbb Bíróság is hozott korábban olyan  határozatokat, amelyek ellentétesek a testület mostani állásfoglalásával.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!