Hírek

2013.10.16. 12:48

Bajtársa halálával járó baleset miatt ítéltek el egy tűzoltót

Bajtársa halálával járó közlekedési baleset miatt ítélt egy év – végrehajtásában egy évre felfüggesztett – fogházbüntetésre egy tűzoltót a Szegedi Járásbíróság szerdán.

MTI

A bíróság halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétségében mondta ki bűnösnek a vádlottat, akit egy év nyolc hónapra eltiltott a C-kategóriás jogosítvánnyal való vezetéstől.
Egy szegedi tűzoltóegység 2012. július 4-én az Ópusztaszer és Baks közötti avartűz oltásához vonult ki. A laktanyába visszatérőben gyakorlásképpen, parancsnoka engedélyével a 24 esztendős vádlott vezette a tűzoltóautót. A 2009 óta tűzoltóként szolgáló férfi ekkor néhány hónapja rendelkezett tehergépkocsi vezetéséhez szükséges jogosítvánnyal, gépkocsivezető-jelölt volt.

Ópusztaszer és Sándorfalva között egy balra ívelő kanyarban előbb a jármű a padkára hajtott, majd a sofőr ellenkormányzása következtében billegni kezdett, több alkalommal megcsúszott, és az úttestről letérve a hosszanti tengelye körül megfordulva felborult.

A balesetben egy a jármű alá szorult tűzoltó főtörzsőrmester életét vesztette, egy másik tűzoltó súlyosan, hárman könnyebben megsérültek. Maga a vádlott is súlyos sérüléseket szenvedett, és a történtek lelkileg is megviselték, több hónapig pszichológushoz járt, és a tűzoltói szolgálatot is csak januárban kezdhette meg újra.

Az ügyben készült szakértői vélemény szerint a jármű a baleset előtt valószínűsíthetően 75 kilométeres óránkénti sebességgel haladt, és a kanyar legfeljebb 50-55-tel volt biztonsággal bevehető. Szőke Zoltán igazságügyi szakértő szerint a balesetben a helytelenül megválasztott sebesség mellett az is közrejátszott, hogy a vádlott túl későn kezdett kanyarodni.

Juhász Zsuzsanna bíró az ítélet indoklásában elmondta, a vádlott rutintalansága, figyelmetlensége eredményezte a balesetet. C-kategóriás jogosítvánnyal korábban alig vezetett, a balesetben érintett típusú tűzoltóautó volánja mögé pedig ekkor ült először.
A bíróság a vádlottat előzetesen mentesítette a büntetett előélethez fűződő joghátrányoktól, így ha elöljárói is úgy látják, folytathatja a tűzoltói munkát.
Az ítéletet a vádlott és védője tudomásul vette, az ügyész három nap gondolkodási időt kért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!