Hírek

2013.10.28. 11:11

Költségvetési csalás ügyében készítenek elő vádemelést

Különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás bűntette miatt folytat vizsgálatot a Vas Megyei Főügyészség.

BAMA

A vizsgálat a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Nyugat-dunántúli Regionális Bűnügyi Igazgatóságának vádemelési javaslata alapján folyik - közölte a Vas Megyei Főügyészség szóvivője az MTI-vel hétfőn.

Vassné Szele Adrienne tájékoztatása szerint a bűnszervezet több gazdasági vállalkozást is irányított, amelyek közül az egyik 2008-tól kezdődően transzformátorokat importált az érdekeltségébe tartozó szlovákiai cégektől, amelyeket szintén az irányításuk alatt lévő romániai cégeknek értékesítettek, majd azok az árut visszaszámlázták a kiindulási pontot jelentő szlovákiai cégeknek.

A számlákon szereplő transzformátorok mindig ugyanazok voltak, termékértékesítés valójában nem történt, ám az állítólagos külföldi beszerzések után rendre levonták az áfát, amit szembe állítottak egyéb bevételeik után keletkezett áfabefizetési kötelezettségükkel, az érintett magyarországi importáló gazdasági társaságok adóminimalizáló bevallásokat tettek. A gyanúsítottak így összesen 538 millió 111 ezer forint kárt okoztak a költségvetésnek - közölte a szóvivő.

A szóvivő tájékoztatása szerint tekintettel arra, hogy a gyanúsítottak terhére rótt cselekmény bűnszervezetben valósult meg, a kiszabható büntetés 5 évtől 20 évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető. Szavai szerint a gyanúsítottak vagyonának zár alá vételével a költségvetésnek okozott vagyoni kár megtérült.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!