Kék hírek, bulvár

2011.04.27. 02:09

Gyöngyöspata: előbb pisi, aztán vér folyt

A kedd esti atrocitás után nyugodt szerda éjszakát remélnek Gyöngyöspatán. A rendőrség óriási erőkkel van jelen a faluban, ahonnan szerdán több száz roma távozott, huszonötüket viszont Bátonyterenyén nem fogadták be. A rendőrség közlése szerint a balhé egy utcai vizelésből robbant ki.

s. p.

19:57:
Megérkezett Gyöngyöspatára a szomszédos Nógrád megye rendőr-főkapitánya is, dr. Mihály István ezredes dr. Ormossy Attila ezredes, Heves megyei főkapitány és Horváth László kormánymegbízott társaságában "nézett szét" a patai cigánysoron. A faluban terjengő hírek szerint a Betyársereg és a Véderő újabb tagjai érkeztek meg, ám ezeket az információkat hivatalosan senki sem erősítette meg. Ugyanígy legfeljebb találgatni lehetne a feltételezhető létszámról is.

A romák a Bem utca szélén ücsörögnek, vagy az úton beszélgetnek, a Bem és Bajcsy kereszteződésében a rendőrök közelében a Bajcsy úti házból - ahol Eszes Tamás is állomásozik - már ismerős arcok beszélgetnek.

A faluba érkező járműveket átvizsgálják a rendőrök, továbbra is érvényben van a fokozott ellenőrzés. Gyöngyöspatáról Gyöngyösre tartva útközben legalább tucatnyi rendőrautót és rendőrségi kisbuszt számoltunk meg. Hogy erősítés érkezik-e a faluba, vagy a váltás, az a rendőrségre tartozó szakmai kérdés. Ám a járműkonvojt látva eszünkbe jut: eddig negyvenmilliójába került a rendőrségnek a gyöngyöspatai készenlét. Eddig.

19:05:
Csoportosan, felfegyverkezve elkövetett garázdaság megalapozott gyanúja miatt folytat eljárást a Gyöngyösi Rendőrkapitányság a Gyöngyöspatán 2011. április 26-án történtek miatt. A rendőrkapitányság egy 36 éves és egy 53 éves helyi lakost őrizetbe vett – közölte Soltész Bálint a HRFK sajtószóvivője.

A közlemény szerint a rendőrség április 26-án 21 óra 16 perckor kapott bejelentést arról, hogy Gyöngyöspatán, a Bem úton egy társaság gyülekezik. A helyszínre irányított 12 fős rendőri egység 1 perc 40 másodpercen belül meggyőződött a bejelentés valódiságáról: a Bem úton és az azt keresztező Bajcsy Zsilinszky úton helyi lakosok csoportosultak, akik a rendőrök megjelenésére és határozott fellépésére szétszéledtek.

A rendőrök a csoportosulás felszámolása során három egymáshoz közel lévő helyszínen három földön fekvő sérültet, egy petőfibányai, egy lőrinci és egy ócsai illetőségű férfit találtak, akik kórházba szállítására intézkedtek. Egy további, a jelenlegi adatok szerint ellentmondásos körülmények között sérülést szenvedett gyermekkorú gyöngyöspatai lakost egy családi házból szállítottak kórházba a mentők.

A jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint a történtek közvetlen kiváltó oka az volt, hogy az egyik későbbi sérült, egy petőfibányai lakos feltehetően erősen ittas állapotban a település egyik útkereszteződésében vizelt. A magatartását közönséges módon nehezményező helyi lakosokat először távolról provokálta, majd társai felhívása ellenére közéjük ment – felfegyverkezve megtámadták, bántalmazták. A rendelkezésre álló adatok szerint az egy fő súlyos és két fő könnyű sérülését eredményező bűncselekmény sorozat mindössze három percig tartott.

A két őrizetbe vett helyi lakos egyikét a rendőrök a helyszínen, a másikat az eseményeket rögzítő térfigyelő rendszer képeinek elemzését és értékelését követően lakásán fogták el.

A petőfibányai férfi társaságához tartozó egyik férfi kórházi meghallgatása során úgy nyilatkozott, hogy a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület tagja.

A településen továbbra is érvényben marad a korábban elrendelt fokozott rendőri ellenőrzés, a rendőrség megfelelő erőkkel és eszközökkel biztosítja a település közrendjét, köznyugalmát, a mindennapi életvitelt - áll a hivatalos rendőrségi közlésben.

18.37
Sem hinni, sem bízni nem mer a rendőrségben ifjabb Farkas János, a gyöngyöspatai roma önkormányzat elnöke. Mint mondta, pénteken Pintér Sándor belügyminiszter megígérte, hogy "a rendőrség fenntartja a rendet", de kedden este már vér folyt - tudatta a Roma Sajtóközpont. A kisebbségi politikus szerint sok rendőr van a helyszínen, mégsem bíznak abban, hogy megvédik őket. A településen maradt roma férfiak ma este is őrködni fognak: "éberek leszünk, nehogy álmunkban gyilkoljanak meg bennünket" - fogalmazott.

Gyöngyöspata megbízott vezetőjének délutáni nyilatkozatára reagálva Farkas János azt hangsúlyozta, hogy a polgármester asszonynak a romák mellett van a helye, és a településen jelen lévő félkatonai szervezetek ellen kellene fellépnie.

Visszaküldték a Gyöngyöspatáról elmenekült romák egy részét

Bátonyterenye önkormányzata a lakosság felzúdulására hivatkozva visszaküldte Gyöngyöspatára azt a csoportot (15 gyereket és 10 nőt), amely délelőtt menekült hozzájuk. A bátonyterenyeiek több mint 2300 tiltakozó aláírást gyűjtöttek ennek érdekében - mondta Farkas János, aki szerint felháborító ez a hozzáállás.

17.11
A helyiek minden segítséget megadnak a rendőrségnek ahhoz, hogy fenntartsák a rendet, minden kezdeményezést, minden lépést meghagynak a rendőrségnek - közölte Horváth László megyei kormánymegbízott az Ormossy Attila megyei rendőrfőkapitánnyal és id. Farkas Jánossal folytatott egyeztetés eredményét.

Mint Horváth fogalmazott: a rend fenntartása a rendőrség dolga, s ehhez minden eszköz és megfelelő rendőri erő rendelkezésre áll. A napközben elutazott patai cigányok számát - a helyiek kérésére - nem kívánta elárulni, ellenben úgy vélte: ha azt látják majd, hogy ma este, éjjel nyugalom lesz a faluban, akkor bizonyosan visszatérnek. A megbeszélésen nem esett szó a korábban híresztelésként szárnyra kapott szervezett kitelepítésről - tudatta a kormánymegbízott.

Ormossy Attila megyei rendőrfőkapitány az egyeztetés után azt mondta: a fokozott ellenőrzést mindaddig fenntartják, amíg arra szükség lesz. "Egyetlen szentség van: a rend" - húzta alá. Azt is közölte: a térfigyelő kamera felvételeit a nyomozás keretében elemzik. Újságírói kérdésre kifejtette: a Véderővel nem tartja szükségesnek tárgyalni, mert ennek csak a jogszabályoknak megfelelően működő szervezetekkel van értelme.

A kisebbségi ombudsman azonnali személyes találkozót kezdeményezett Orbán Viktor miniszterelnökkel a kedd éjszaka "Gyöngyöspatán lezajlott tragikus események miatt" - adta hírül az MTI. Kállai Ernő véleménye szerint az államnak kell normalizálnia a körülményeket Gyöngyöspatán. A kisebbségi ombudsman szerdán arról tájékoztatta az MTI-t, hogy közvetlenül megkereste a belügyi tárcát is, és Kontrát Károly parlamenti államtitkár azt ígérte, minden szükséges intézkedést megtesznek a közrend és közbiztonság megőrzése érdekében.

Kállai Ernő szerint nem lehet abban reménykedni, hogy a történet végére kedd éjjel pont került. Leszögezte: nem tudni, hogy kinek lehet az érdeke egy polgárháborús helyzet kialakulása, de a felelősen gondolkodó embereknek biztosan nem.

Bangó Zoltán győri vállalkozó a cigánysoron arról beszélt: a megyehatáron több busznyi embere várakozik arra, hogy beengedjék őket. Biztonsági cége akár minden házhoz tud szakképzett, büntetlen előéletű, roma származású biztonsági őrt állítani, s ennek költségeit akár hónapokig hajlandó vállalni.

- Akit el akarnak tiporni, az a testvérem - indokolta lépését a roma férfi, aki szenvedélyesen magyarázta, hogy a többségi társadalom nem emeli fel a hangját a fasizmus ellen. Ami szerinte már nem veszély, hanem létező valóság Magyarországon.

Gyöngyöspatai visszhangok

Az LMP szerint a gyöngyöspatai tömegverekedés "a cserbenhagyott vidéki Magyarország utolsó figyelmeztetése a kormánynak". Dorosz Dávid, a párt képviselője szerint a vidéki Magyarországon a közbiztonság semmilyen szinten nem valósul meg, a Fidesz és a Jobbik "kéz a kézben" állította elő a jelenlegi helyzetet.

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) azonnali intézkedéseket sürget a Gyöngyöspatán kialakult helyzet miatt, álláspontjuk szerint a kormány, a belügyi vezetés és a rendőrség felelőssége is, hogy a helyzet idáig fajulhatott. A TASZ felszólítja a kormányt, a Belügyminisztériumot és a rendőrséget, hogy azonnal intézkedjen a súlyos helyzet megoldására, és akadályozza meg a szélsőséges csoportok jogellenes tevékenységét.

Az MSZP határozati javaslatot nyújt be a parlamentnek, kezdeményezve, hogy a kormány hozzon átfogó intézkedéseket a Gyöngyöspatán és máshol is tapasztalható szociális és közbiztonsági válsághelyzet megszüntetése, és a hasonló esetek elkerülése érdekében. Mesterházy Attila hangsúlyozta: a kialakult válsághelyzetért elsősorban a kormány a felelős, mivel a megelőzés és a rendfenntartás az állam feladata.

A Jobbik szerint az, hogy "Magyarországon vidéken cigányterror van, az nem a Jobbik politikai felelőssége, hanem az elmúlt 20 év szerves következménye". Ezt Zagyva György Gyula jelentette ki a gyöngyöspatai tömegverekedés kapcsán. Apáti István jobbikos képviselő elmondta: pártja rendet és közbiztonságot szeretne, nem pedig polgárháborút. Az ellenzéki politikus hangsúlyozta, semmilyen kapcsolat nincs a Jobbik és a Véderő között, de nincs okuk "rosszat feltételezni a Véderő tagjairól, amíg ennek ellenkezője be nem bizonyosodik".

A kormány a büntető törvénykönyv szigorítását javasolja az Országgyűlésnek a Gyöngyöspatán történtek után – jelentette be a miniszterelnök szóvivője a kabinet ülése után. Szijjártó Péter a félkatonai szervezetek megjelenését új bűnözés formának, „egyenruhás bűnözésnek” minősítette. Szijjártó Péter kifejtette: a javaslat értelmében két évig terjedő börtönnel lennének büntethetők azok, akik másokban félelmet és riadalmat keltve a közrend fenntartására irányuló vagy annak látszatát keltő akciókat szerveznek arra vonatkozó felhatalmazás nélkül. Azok pedig, akik valamilyen közösséggel szemben fenyegető, a közösségben félelmet keltő akciókat szerveznek, vagy ilyenekben vesznek részt, három évig terjedő börtönbüntetéssel lennének sújthatók. Orbán Viktor miniszterelnök a kormányülésen arra adott utasítást, hogy még szerdán nyújtsák be a parlamentnek a Btk. szigorítását.

A rendőrség mindenki ellen megteszi a szükséges intézkedéseket, aki részt vett az éjszakai gyöngyöspatai verekedésben – közölte a miniszterelnök szóvivője Pintér Sándor belügyminiszter tájékoztatása alapján. Szijjártó Péter azt mondta: a rendőrség folyamatosan nyomoz az éjszakai gyöngyöspatai verekedés résztvevői után, folyamatosak az előállítások és a kihallgatások.

15.28
Úgy tudni, hogy mintegy száz roma távozott Gyöngyöspatáról. A sajtótájékoztatót követően a megyei kormányhivatal különféle szervei egyeztetésre ültek le a hivatalban. Horváth László és dr. Ormossy Attila r. ezredes, megyénk rendőrfőkapitánya a cigánysoron tartózkodnak, id. Farkas János házában egyeztetnek.

[caption id="" align="aligncenter" width="344"] Buszokkal távoztak számosan a helyi romák közül. Fotó: Czímer Tamás
[/caption]

14.06
Soltész Bálint, a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője a helyszínen munkatársunknak elmondta: még az éjjel egy 36 éves helyi férfit előállítottak, aki ellen őrizetbe vétele mellett indult eljárás csoportosan, felfegyverkezve elkövetett garázdaság elkövetésének alapos gyanúja miatt. További hat embert még szintén az éjjel előállítottak, az ő szerepüket az ügyben vizsgálják. A rendőrség beszerezte a térfigyelő kamera felvételét is, természetesen ezt is felhasználják a nyomozásban.

A történteket ismertetve a szóvivő azt közölte: kedden este több bejelentés is érkezett a faluban szolgálatot teljesítő rendőrökhöz, ezek közül egy esetben volt szükség intézkedésre: négy férfi indult a cigánysor felé, amikor kéziszerszámokkal felfegyverkezve mintegy 50-60-an támadtak rájuk. A rendőrök megjelenésére a támadó csoport szétoszlott. A helyszínen - a korábbi hírekkel ellentétben - hárman sérültek meg, egyikük súlyosan. A negyedik sérült korábban szerezte sebesülését, de a kiérkező mentők őt is ellátták. A szóvivő azt is közölte, a ma éjfélig elrendelt fokozott rendőri ellenőrzést május 1-jéig meghosszabbították.

13.37
Matalik Ferencné alpolgármester (független) közleményt olvasott fel. Ez az az "Utolsó szó jogán" című dokumentum, amit március 25-én adott ki a képviselőtestület.

"Gyöngyöspata Képviselőtestülete, s a ma még jelentős többségben a településen élő tisztességes emberek az utolsó szó jogán, mivel rajtunk kívül már mindenkit meghallgattak, szólunk az ország vezetőihez, a magyar közvéleményhez és a médiához.

Minden törvénytisztelő és rendet akaró embernek helye van Gyöngyöspatán, ha embertársait tiszteletben tartva tesz eleget kötelességeinek és gyakorolja jogait, óvja mindannyiunk környezetét, egészségét.

Ezt az alapvető elvárást azonban Magyarország sok száz településén éppen így megfogalmazzák, tehát ne kezelje senki elszigetelt egyedi jelenségként. E gondokat ne tartsuk Gyöngyöspata egyedi problémájának.

A média, s a politikai erők, tisztelet a kivételnek, leginkább a maguk kénye-kedve szerint, pusztán önös érdekből vagy politikai tőke reményében, sokszor elferdítve, tájékozatlanul, túlzó módon nyilatkoznak, lejáratva, megbélyegezve egy ezeréves múlttal büszkélkedő települést. Értjük ez alatt a falu tisztességgel dolgozó lakóit, annak vezetőit. Mi több, nemzetközi fórum elé viszik becsmérlő módon községünk nevét, rasszistának, kirekesztőnek, megnyomorítónak bélyegezve az itt élő jó szándékú embereket.

A jövőbeni hasonló megnyilvánulások elkerülése érdekében nyomatékkal kérjük országunk és a parlamenti pártok vezetőit, hogy helyben tájékozódjanak a tényleges helyzetről a falu vezetésétől s a helyi emberektől. Kérjük a médiát, hogy pártok és szervezetek érdekeitől mentesen, valóban függetlenül, s kerülve a szenzációhajhászást, tájékoztassák a nemzetközi és hazai közvéleményt a gyöngyöspatai történésekről.

Gyöngyöspata Képviselőtestülete a továbbiakban nem járul hozzá a faluban tervezett, vagy már engedélyezett demonstrációkhoz, felvonulásokhoz, pártrendezvényekhez, s követeli, hogy a jogvédő szervezetek által gerjesztett hisztéria-hadjárat szűnjék meg!

Békét akar minden gyöngyöspatai lakos! Nyugalmat, amelyben biztonsággal végezheti mindennapi munkáját. A falu vezetése egy olyan, jogok és kötelességek egyensúlyán alapuló Magyarország példásan működő településén akar munkálkodni, ahol az ott élők mindezeket betartva és elfogadva élnek, élhetnek.

Az utolsó szó jogán: Gyöngyöspata nyugalmat, békét követel!"

Az alpolgármester-asszony még a sajtótájékoztató elején kijelentette: kérdésekre nem kíván válaszolni.

Horváth László megyei kormánymegbízott viszont válaszol újságírói kérdésekre. Mint elmondja: a megyei főkapitányságnak eddig mintegy negyvenmillió forintjába került a fokozott rendőri jelenlét biztosítása. Megismételte, hogy jogvédők biztatják a romákat a szervezett kitelepülésre.

(Nem sokkal a sajtótájékoztató előtt több tucatnyi roma szállt fel a menetrendszerinti buszjáratra. Id. Farkas János kisebb szóváltásba keveredett a polgármesteri hivatal előtt álló helybéliekkel, akik szerint "színjáték amit a romák művelnek, s ezzel lejáratják a falut.")

Horváth szerint ez a kitelepülés csak arra jó, hogy a nemzetközi sajtónak témát adjon. S vélhetően ez is a cél. A kormánymegbízott szerint vannak olyan hírek, hogy délután szervezett különbuszok is érkeznek, de nem tudni, hogy honnan, és milyen szervezésben, s hová viszik az utasaikat.
Horváth szerint "kézenfogva járnak itt a szereplők, hiszen a polgárjogi aktivista akkor tud beülni a cigánysorra, ha a Véderős ott áll a domb tetején."

Az éjszakai tapasztalatait megosztva úgy véli: itt már a zsigeri indulatok vezérlik a cselekvéseket, s ilyenkor már a reakciók kiszámíthatatlanok, jöhetnek az álhírek, amik ellenőrizhetetlen folyamatokat indíthatnak el. Az őrizetbe vettek számát nem tudja, azt viszont elmondja: a betyársereg vonult fel- s alá, s eztán alakult ki az összetűzés a romák és a betyársereg tagjai között. A térfigyelő kamera felvétele Horváth szerint segíti majd az ügy kivizsgálását és tisztázását. Arról nincs pontos adat, hogy mennyien lehetnek a faluban a Véderő és más hasonló szervezetek tagjaiként.

Danyi Sándor, a HM CKÖ elnöke azt kérdezi, kérdezhetnek-e? Igen. Kérdez: mit tesz a megye ebben a helyzetben? Mert ő úgy látja, hogy magára hagyták a cigányságot. Nem sok jobboldali politikus jelent meg a településen. Úgy látja, ma egyedül a kormányhivatal és a rendőrség áll ki a cigányság mellett. Hiányolja, hogy nem jött létre az a válságstáb, aminek létrehozásáról az éjjel megegyeztek.

Horváth László válasza: a kormányülés után a kormány meg fogja tenni a szükséges lépéseket, délután megteszi a maga bejelentését. A kormányhivatal és a rendőrség, illetve a kormányhivatal valamennyi szerve segíteni fog a nehéz helyzetben lévőknek.

Danyi Sándor azt kérdezi: miközben a rendőrség minden házban házkutatást tart, csoportosan viszik el az embereket kihallgatásra, miért nem tartanak ott is, ahol a faluban "állomásozó" idegenek vannak elszállásolva.

Horváth László válaszában kifejti: hagyják, hogy a rendőrség végezze a munkáját. És úgy véli: a rendőrség az utóbbi hetekben derekasan helyt állt.

11.53
A településen tartózkodik Horváth László, megyei kormánymegbízott is. Elmondta: roma polgárjogi egyesületek arra próbálják rábeszélni a helyieket, hogy költözzenek el Gyöngyöspatáról. Az is szóba került, hogy nyomásgyakorlásként a fővárosi romákkal együtt a parlament előtt tüntetnek majd a pataiak. A politikus szerint mindez csak a nemzetközi botránykeltésre jó, illetve azoknak használ, akik a politikai feszültséget a saját javukra akarják fordítani. Gyurcsány Ferenc reggeli bejelentésére - miszerint egymillió forintot ajánlott fel a patai romák megsegítésére - Horváth tömören úgy reagált: "kilóg a lóláb". A politikus hozzátette: a patai eseménysorozat várhatóan a mai kormányülésen is téma lesz.

Levágott kisujjat is visszavarrtak a kórházban

A gyöngyöspatai események sérültjeit szerdára virradóra a hatvani Albert Schweitzer Kórház traumatológiai osztályára szállították, ahol azonnal ellátták őket. Dr. Zámbó László, az intézmény főigazgatója elmondta: egy férfi sérült meg súlyosan, neki ismeretlen eszközzel levágták a kisujját, amit még az éjjel visszavarrtak. Jó esély van rá, hogy a műtét nyomán teljesen meggyógyuljon. További három személy kisebb zúzódásokat szenvedett – tette hozzá.

Volt, akit az ellátást követően el is engedtek, ám szerda délelőtti ottjártunkkor két sérült még mindig a kórteremben volt. Azt mondták, hogy nem kívánnak nyilatkozni, mert a későbbiekben közleményt adnak ki a történtekről, ám kérdésünkre, hogy melyik szervezet nevében teszik ezt, azt válaszolták, hogy egyikhez sem tartoznak, hanem egy baráti társaság tagjaként voltak Gyöngyöspatán. Annak a férfinak, akinek a kisujját levágták, a fején is láttunk sérüléseket, míg társa arca erősen feldagadt – találkozásunkkor is jegelte –, s teste más részein is észleltünk külsérelmi nyomokat.

11.47
Több, csomagokkal felpakolt roma családot látni Gyöngyöspata utcáin. Az útnak indulók érdeklődésünkre annyit mondtak, hogy buszra szállnak, másik faluba vagy rokonokhoz mennek. További részleteket nem árultak el, az egyik, több gyermekével lévő asszony ezt azzal indokolta, hogy félnek.

[caption id="" align="aligncenter" width="344"] Csomagokkal felpakolt romák a patai utcákon. Fotó: Suha Péter
[/caption]

10.46
Négyszázötven roma kért menedékjogot az Amerikai Egyesült Államokban - jelentette ki szerdán reggel id. Farkas János, a Roma Polgárjogi Mozgalom alelnöke Gyöngyöspatán. A helyi cigány vezető szerint a kedd esti atrocitásban a romákat támadták meg a faluban tartózkodó véderősök és a betyársereg tagjai, erre "szaladtak össze" válaszként a roma férfiak. Állította, hogy több roma meg is sérült, egy tizennégy éves fiú kórházba is került. Farkas elmondása szerint kedd este egy másik településrészre vezényelték el a romatelep közeléből a rendőröket - egy családi rendezvényen kialakult kisebb csetepatéhoz - s ezt az alkalmat használták ki az "idegenek" arra, hogy "betámadják" a romákat.

Id. Farkas János felkérte a gyöngyöspataiakat, hogy "vegyék vissza" azokat a telkeket és pincéket, amelyeket a Véderőhöz kötődő személyeknek adtak. A várható időközi polgármester-választás, illetve a Véderő parancsnoka, Eszes Tamás indulása kapcsán arról beszélt: már tönkretettek egy demokratikus polgármestert, és szerinte Gyöngyöspatán is lenne alkalmas jelölt. Azt viszont üdvözölte, hogy a Jobbik helyi elnöke elhatárolódott a Véderőtől.

Az utcán ácsorgók közül többen erősítették Farkas szavait, az őket ért folyamatos fenyegetésekről, a házaikat ért támadásokról beszéltek.

Tüntetést szerveznek a Belügyminisztérium elé

A gyöngyöspatai események miatt tüntetésre készülnek civilek szerdán este a Belügyminisztérium elé. A tiltakozó akciót az "Egymillióan a magyar sajtószabadságért" Facebook-oldalon szervezik. A Gyöngyöspatán megjelent paramilitáris szervezetek kapcsán azért tiltakoznak, hogy ne lehessen Magyarországon félelemben tartani embereket. Követelik, hogy a rendőrség teremtsen rendet, "zavarja el vagy tartóztassa le a randalírozó és fenyegetőző, az állam erőszakmonopóliumával visszaélő, a helyi cigányokat rettegésben tartó önjelölt rendcsinálókat, és hosszú távon gondoskodjon minden cigány honfitársunk biztonságáról és békéjéről!" A tüntetők készek a többnapos akcióra is.

A faluban jelenleg is több száz rendőr tartózkodik, a romatelep felé tartó autókat ellenőrzik a Bem és a Bajcsy út kereszteződésében. Itt beszéltünk Eszes Tamással, aki megismételte éjszakai nyilatkozatát, miszerint a rendőrök elvezénylését kihasználva támadt rá 80-120 roma a négy fiatalra, akik közül egy a Véderő őrmestere, a többiek civilek. Egyiküket a hatvani kórházból időközben már Budapestre szállították, "annyira szétverték a fejét" - fogalmazott Eszes.

A parancsnok szerint amit történt, az aljas indokból, előre megfontolt szándékkal elkövetett emberölési kísérlet, mert állítása szerint a romák készültek az akcióra. Viccnek nevezte Farkas verzióját, s azt mondta: a térfigyelő kamera felvételei mindent igazolni fognak.

Eszes Tamás az éjjel azt mondta: ma várhatóan sok barátjuk érkezik majd Gyöngyöspatára, ám szerdán délelőtt nem kívánta elárulni, hogy most mennyien vannak a faluban, s közülük mennyien a Véderő, vagy más szervezetek tagjai. Azt pedig nem tudta megmondani, hogy mennyien érkeznek még.

"Attól függ, hogy kit mennyire érintett meg, hogy négy nem cigány származású embert mészároltak le majdnem cigányok" - fogalmazott. Hangsúlyozta: aki azt állítja, hogy minden cigány bűnöző, az hazudik, de a bűnözők között sok a cigány.

[caption id="" align="aligncenter" width="344"] Eszes Tamás levetette a Betyársereg pulóverét, amit kölcsönbe kapott, mert fázott. "Nem, mintha nem értenék egyet vele" - jegyezte meg. Fotó: Suha Péter
[/caption]

A polgármesteri tisztségért nem ő akar indulni, hanem sok helybéli akarja, hogy induljon - mondta el újságírói kérdésre, majd az erkölcsi bizonyítványát firtató kérdésre közölte: igen, már volt büntetve, adócsalásért, hitelsértését, könnyű testi sértésért és garázdaságért. "Kemény bűnöző vagyok" - jegyezte meg ironikusan, hozzátéve: tudja, hogy polgármester-jelöltként "szét fogják szedni", de mindegyik ügyében pénzbírságot, vagy felfüggesztettet szabtak ki rá. Az ügyek többsége egyébként szeirnte "szakmai ártalom", mivel 27 évig kidobóként dolgozott különféle szórakozóhelyeken. Az idegenlégióban is szolgált, de néhány hónap után elhagyta, mert mint fogalmazott, "nem túl fiatalon került oda, és már nem volt nevelhető", ezért aztán "megkérték, hogy soha többé ne menjen vissza."

[caption id="" align="aligncenter" width="344"] A helyszín. A romák állítják: megtámadták őket. Fotó: Suha Péter
[/caption]

A Bem utcai ABC áruház előtt fiatalokkal beszéltünk, akik elmondták: egyszerű magyar állampolgárként érkeztek Gyöngyöspatára szerdán reggel. Egyikük szerint akkor lesz itt rend, ha a romák megtanulnak tisztességesen viselkedni, s az emberek nyugalomban és békességben élhetnek. Megjegyezte azt is: Hajdúhadházon is ott voltak.

Találkoztunk azzal az asszonnyal, akit vasárnap ütött meg egy csillebércről hazaérkezett roma nő. B-né elmondta: az eset óta bár nem érte semmilyen támadás, vagy fenyegetés, de azóta fél az utcára is kijönni, pedig már le kellene nyírnia a füvet a háza előtt.

8.30
Soltész Bálint r. százados, a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője az MTI-nek elmondta, csoportos garázdaság miatt indított eljárást a Gyöngyösi Rendőrkapitányság.

Gyurcsány egymillió forintot ajánl fel a romák megsegítésére

Gyöngyöspatán nem cigánykérdés van, hanem nácikérdés. És egyre inkább így van és így lesz az egész országban is - írja bejegyzésében a Facebook-on Gyurcsány Ferenc. A volt miniszterelnök szerint Gyöngyöspata egyre mélyülő drámája nemzeti tragédiává fog pillanatokon belül válni, ha nagyon gyorsan nem cselekszünk. Ő maga egymillió forintot ajánl fel a gyöngyöspatai romák segítésére, mint fogalmaz: "evakuálásra, szállításra, átmeneti szállásra, vagy bármi másra, ami csipetnyit is segít élhetőbbé tenni az életet".

A Független Hírügynökség információi szerint a civilekből alakult, "Százezren Gyöngyöspatáért" Facebook-csoport tagjai eközben a patai romák befogadását szervezik.

3.30
Ellentmondásos, hogy miképp és főként mennyien verekedtek össze kedd éjjel Gyöngyöspatán. A rendőrség tájékoztatása szerint két "tízes nagyságrendű" társaság között alakult ki konfliktus. A helyiek és a Véderő vezetője illetve szimpatizánsai azt állítják: legalább nyolcvan roma rontott rá négy fiatalra, akik nem egyenruhát viseltek, bár egyikük a Véderő őrmestere.

[caption id="" align="aligncenter" width="350"] A helyszínelés éjjel kettőkor még javában zajlott a Bem utcán FOTÓ: SUHA PÉTER
[/caption]

A rendőrök még éjfél után is javában helyszíneltek a Bem utcán, ahol a verekedés történt. A helyszínt, s a cigánysorra vezető utakat szinte hermetikusan lezárták, több száz rendőr teljesített szolgálatot. A Bajcsy útra be tudtunk hajtani, a ház előtt nézelődő középkorú férfi ingerülten küldött el, mondván: nem nyilatkozik, az igazat úgyse írja le senki. Odább kisebb csoport - bakancsos fiatalok, idősebb helybéliek és Horváth László kormánymegbízott - beszélgetnek.

Szerencsés Miklós hajlandó nyilatkozni, azt mondja: még húsvétkor is arról beszélgettek, hogy ez az egész a politikáról szól, és nem Gyöngyöspatáról. De most, hogy "szétverték a romák" a fiatalokat, most már úgy gondolja, hogy valóban igaz: a magyarok nem tudják megvédeni magukat." Egy fiatal srác fotókat küld bluetooth-on az újságíróknak, miközben egy idősebb férfi Horváth László megyei kormánymegbízottat győzködi: itt már ne papoljon senki arról, hogy "le kell ülni megbeszélni a dolgokat", mert ez már túlmegy minden határon.

[caption id="" align="aligncenter" width="350"] Horváth Lászlónak magyarázzák a helyiek: majd jön az LMP, és megint megdícséri a romákat, és szétoszt nekik néhány milliót FOTÓ: SUHA PÉTER
[/caption]

A ház előtti csoportban ott áll Eszes Tamás, a Véderő ideiglenes magyarországi parancsnoka, aki azt mondja: nem volt jelen a történteknél, de úgy tájékoztatták, hogy botokkal, vascsövekkel felfegyverkezett romák, mintegy nyolcvanan támadtak rá a négy srácra. Egyikük a Véderő őrmestere, de ő sem viselt egyenruhát. A négy sérült egyikének állapota súlyos, Eszes telefonon kapja a hírt: a fiút épp műtik a hatvani kórházban.

[caption id="" align="aligncenter" width="350"] Társai készítették a képet az egyik megvert sérültről
[/caption]

A parancsnok szerint a romák készültek a támadásra, kifigyelték, hogy mikor tudnának rárontani a fiúkra. És nagyon kíváncsi, hogy vajon a támadókat "mennyi időre varrják be", ha már őket három napra becsukták, csak azért, mert egy ifjúsági tábort akartak csinálni a falu szélén. Kérdésünkre azt mondja: a tábort valamikor majd megrendezik, de "nem akarnak feszültséget kelteni." Viszont kötelességüknek érzik, hogy "ahol baj van, ott megjelenjenek. Nem azért, hogy rendet csináljanak, csak "mi van, ha épp segíteni kell."

Horváth László megyei kormánymegbízottal már másodszor találkozunk az éjszaka folyamán. Megismétli, hogy itt az ideje abbahagyni a "politikai katasztrófa-turizmust."

- A gyűlölet rombol. Nem lehet rá építkezni - fejtegeti Horváth László, aki szerint kedd éjjel bebizonyosodott, hogy csődöt mondott minden gyűlőletkeltő szándék. "Ide torkollott, ami márciusban elindult, ami felszította, kezelhetetlenné tette az indulatokat - mondja Horváth, utalva a Jobbik "cigányterror elleni demonstrációjára. A kormánymegbízott szerint ideje, hogy észre térjen mindenki, hogy Gyöngyöspata ne legyen tovább az országos politikai zsákmányszerzés terepe. A kérdésre, hogy hogyan lesz itt rend, a kormánymegbízott rezignáltan válaszol: most, éjfélkor, itt a gyöngyöspatai utcán nagyon messze vagyunk a rendtől. Aztán arról beszél: az bizonyos, hogy a rendőrségnek itt kell maradnia. És újra önmérsékletet kér, politikusoktól, médiától. Szerinte ugyanis biztos, hogy egyesek igyekeznek fenntartani a feszültséget az időközi polgármester-választásig.

BM közlemény - még napközben

Az elmúlt hetekben többször kíséreltek meg különböző félkatonai szervezetek etnikai konfliktust szítani magyarok és cigányok között. Ezzel új bűnözési formát teremtettek meg. Ezen szervezetek mögött láthatóan ott vannak a politikai felbujtók, akik rendet hirdetnek és rendetlenséget okoznak.

A közrend biztosításának joga a magyar államot illeti meg, amelyet a rendőrség segítségével gyakorol. Ezt a jogot akarják kétes hátterű szervezetek kétségbe vonni, az egyenruha erejével visszaélve pedig bitorolni. Három napja hatályban van a szigorított szabálysértési kormányrendelet, amely alapján hazánk területén nem lehet többé következmények nélkül, egyenruhában jogtalanul „járőrözni”, másokban riadalmat és félelmet kelteni. Nem tűrjük, hogy félelemkeltő csoportok bármilyen etnikai vagy kulturális társadalmi csoporttal szemben fellépjenek. Ez bűncselekmény, és az elkövetőket, a rendbontókat a törvény erejével fogjuk felelősségre vonni.

A magyar rendőrség biztosította a rendet Gyöngyöspatán, Hajdúhadházon, és minden más településen meg fogja akadályozni a rendbontást. Nem engedi, hogy azt bármilyen „civil” keretek közé bújtatott szervezet veszélyeztesse, és felelőtlenül megzavarja az ország biztonságát, a települések nyugalmát.

A környező utcákban mindenhol rendőrségi járművek parkolnak, hazaindulunk. Hajnali háromnegyed kettő. A Bem utcára ekkor fordul be autójával Iványi Gábor. Úgy tudni, Horváth Aladár is Gyöngyöspatán van.

A közrend biztosításának joga a magyar államot illeti meg, amelyet a rendőrség segítségével gyakorol. Ezt a jogot akarják kétes hátterű szervezetek kétségbe vonni, az egyenruha erejével visszaélve pedig bitorolni. Három napja hatályban van a szigorított szabálysértési kormányrendelet, amely alapján hazánk területén nem lehet többé következmények nélkül, egyenruhában jogtalanul „járőrözni”, másokban riadalmat és félelmet kelteni. Nem tűrjük, hogy félelemkeltő csoportok bármilyen etnikai vagy kulturális társadalmi csoporttal szemben fellépjenek. Ez bűncselekmény, és az elkövetőket, a rendbontókat a törvény erejével fogjuk felelősségre vonni.

A magyar rendőrség biztosította a rendet Gyöngyöspatán, Hajdúhadházon, és minden más településen meg fogja akadályozni a rendbontást. Nem engedi, hogy azt bármilyen „civil” keretek közé bújtatott szervezet veszélyeztesse, és felelőtlenül megzavarja az ország biztonságát, a települések nyugalmát. Gyurcsány egymillió forintot ajánl fel a romák megsegítésére Gyöngyöspatán nem cigánykérdés van, hanem nácikérdés. És egyre inkább így van és így lesz az egész országban is - írja bejegyzésében a Facebook-on Gyurcsány Ferenc. A volt miniszterelnök szerint Gyöngyöspata egyre mélyülő drámája nemzeti tragédiává fog pillanatokon belül válni, ha nagyon gyorsan nem cselekszünk. Ő maga egymillió forintot ajánl fel a gyöngyöspatai romák segítésére, mint fogalmaz: "evakuálásra, szállításra, átmeneti szállásra, vagy bármi másra, ami csipetnyit is segít élhetőbbé tenni az életet".

A Független Hírügynökség információi szerint a civilekből alakult, "Százezren Gyöngyöspatáért" Facebook-csoport tagjai eközben a patai romák befogadását szervezik. „Ma meghaltok” A Véderő és a Betyársereg tagjai nagyobb számban jelentek meg Gyöngyöspatán kedd délután, s a cigánytelep közelében, illetve a falu több pontján gyülekeztek - adta hírül a Roma Sajtóközpont. Mint fogalmaztak, délután helyi lakosok a rendőrség segítségét kérték egy, a falu központjában italozó csoport miatt, akik fegyvereket, vagy fegyverutánzatokat mutogatva, „ma meghaltok” kiáltással fenyegették szóban a helyi cigányokat, és alsóruházatukat levetve gúnyolták őket. A rendőrség igazoltatta a csoportot, a helyieket pedig távozásra kérte.

Este egy 30-35 fős, katonai gyakorlóruhát viselő ittas csoport jelent meg a cigánytelepen, és kövekkel dobálta a házakat. A provokáció során megsebesítettek egy 14 éves cigány gyermeket. A helyzet pillanatok alatt eldurvult, és tömegverekedésbe torkollott, melynek súlyos sérültjei is vannak.

Horváth Aladár, polgárjogi vezető elmondta, hogy a gyülekező militáns csoportok miatt számítani lehetett provokációra, ezért már napközben a Közigazgatási és Igazságügyi-, valamint a Belügyminisztérium segítségét kérte – hiába. Horváth szerint a tömegverekedést kiprovokáló csoport azt használta ki, hogy a rendőrök a település másik pontján intézkedtek a délutáni incidens miatt. Tüntetést szerveznek a Belügyminisztérium elé A gyöngyöspatai események miatt tüntetésre készülnek civilek szerdán este a Belügyminisztérium elé. A tiltakozó akciót az "Egymillióan a magyar sajtószabadságért" Facebook-oldalon szervezik. A Gyöngyöspatán megjelent paramilitáris szervezetek kapcsán azért tiltakoznak, hogy ne lehessen Magyarországon félelemben tartani embereket. Követelik, hogy a rendőrség teremtsen rendet, "zavarja el vagy tartóztassa le a randalírozó és fenyegetőző, az állam erőszakmonopóliumával visszaélő, a helyi cigányokat rettegésben tartó önjelölt rendcsinálókat, és hosszú távon gondoskodjon minden cigány honfitársunk biztonságáról és békéjéről!" A tüntetők készek a többnapos akcióra is. Levágott kisujjat is visszavarrtak a kórházban A gyöngyöspatai események sérültjeit szerdára virradóra a hatvani Albert Schweitzer Kórház traumatológiai osztályára szállították, ahol azonnal ellátták őket. Dr. Zámbó László, az intézmény főigazgatója elmondta: egy férfi sérült meg súlyosan, neki ismeretlen eszközzel levágták a kisujját, amit még az éjjel visszavarrtak. Jó esély van rá, hogy a műtét nyomán teljesen meggyógyuljon. További három személy kisebb zúzódásokat szenvedett – tette hozzá.

Volt, akit az ellátást követően el is engedtek, ám szerda délelőtti ottjártunkkor két sérült még mindig a kórteremben volt. Azt mondták, hogy nem kívánnak nyilatkozni, mert a későbbiekben közleményt adnak ki a történtekről, ám kérdésünkre, hogy melyik szervezet nevében teszik ezt, azt válaszolták, hogy egyikhez sem tartoznak, hanem egy baráti társaság tagjaként voltak Gyöngyöspatán. Annak a férfinak, akinek a kisujját levágták, a fején is láttunk sérüléseket, míg társa arca erősen feldagadt – találkozásunkkor is jegelte –, s teste más részein is észleltünk külsérelmi nyomokat. "Gyöngyöspata Képviselőtestülete, s a ma még jelentős többségben a településen élő tisztességes emberek az utolsó szó jogán, mivel rajtunk kívül már mindenkit meghallgattak, szólunk az ország vezetőihez, a magyar közvéleményhez és a médiához.

Minden törvénytisztelő és rendet akaró embernek helye van Gyöngyöspatán, ha embertársait tiszteletben tartva tesz eleget kötelességeinek és gyakorolja jogait, óvja mindannyiunk környezetét, egészségét.

Ezt az alapvető elvárást azonban Magyarország sok száz településén éppen így megfogalmazzák, tehát ne kezelje senki elszigetelt egyedi jelenségként. E gondokat ne tartsuk Gyöngyöspata egyedi problémájának.

A média, s a politikai erők, tisztelet a kivételnek, leginkább a maguk kénye-kedve szerint, pusztán önös érdekből vagy politikai tőke reményében, sokszor elferdítve, tájékozatlanul, túlzó módon nyilatkoznak, lejáratva, megbélyegezve egy ezeréves múlttal büszkélkedő települést. Értjük ez alatt a falu tisztességgel dolgozó lakóit, annak vezetőit. Mi több, nemzetközi fórum elé viszik becsmérlő módon községünk nevét, rasszistának, kirekesztőnek, megnyomorítónak bélyegezve az itt élő jó szándékú embereket.

A jövőbeni hasonló megnyilvánulások elkerülése érdekében nyomatékkal kérjük országunk és a parlamenti pártok vezetőit, hogy helyben tájékozódjanak a tényleges helyzetről a falu vezetésétől s a helyi emberektől. Kérjük a médiát, hogy pártok és szervezetek érdekeitől mentesen, valóban függetlenül, s kerülve a szenzációhajhászást, tájékoztassák a nemzetközi és hazai közvéleményt a gyöngyöspatai történésekről.

Gyöngyöspata Képviselőtestülete a továbbiakban nem járul hozzá a faluban tervezett, vagy már engedélyezett demonstrációkhoz, felvonulásokhoz, pártrendezvényekhez, s követeli, hogy a jogvédő szervezetek által gerjesztett hisztéria-hadjárat szűnjék meg!

Békét akar minden gyöngyöspatai lakos! Nyugalmat, amelyben biztonsággal végezheti mindennapi munkáját. A falu vezetése egy olyan, jogok és kötelességek egyensúlyán alapuló Magyarország példásan működő településén akar munkálkodni, ahol az ott élők mindezeket betartva és elfogadva élnek, élhetnek.

Az utolsó szó jogán: Gyöngyöspata nyugalmat, békét követel!" A kisebbségi ombudsman azonnali személyes találkozót kezdeményezett Orbán Viktor miniszterelnökkel a kedd éjszaka "Gyöngyöspatán lezajlott tragikus események miatt" - adta hírül az MTI. Kállai Ernő véleménye szerint az államnak kell normalizálnia a körülményeket Gyöngyöspatán. A kisebbségi ombudsman szerdán arról tájékoztatta az MTI-t, hogy közvetlenül megkereste a belügyi tárcát is, és Kontrát Károly parlamenti államtitkár azt ígérte, minden szükséges intézkedést megtesznek a közrend és közbiztonság megőrzése érdekében.

Kállai Ernő szerint nem lehet abban reménykedni, hogy a történet végére kedd éjjel pont került. Leszögezte: nem tudni, hogy kinek lehet az érdeke egy polgárháborús helyzet kialakulása, de a felelősen gondolkodó embereknek biztosan nem. Gyöngyöspatai visszhangok Az LMP szerint a gyöngyöspatai tömegverekedés "a cserbenhagyott vidéki Magyarország utolsó figyelmeztetése a kormánynak". Dorosz Dávid, a párt képviselője szerint a vidéki Magyarországon a közbiztonság semmilyen szinten nem valósul meg, a Fidesz és a Jobbik "kéz a kézben" állította elő a jelenlegi helyzetet.

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) azonnali intézkedéseket sürget a Gyöngyöspatán kialakult helyzet miatt, álláspontjuk szerint a kormány, a belügyi vezetés és a rendőrség felelőssége is, hogy a helyzet idáig fajulhatott. A TASZ felszólítja a kormányt, a Belügyminisztériumot és a rendőrséget, hogy azonnal intézkedjen a súlyos helyzet megoldására, és akadályozza meg a szélsőséges csoportok jogellenes tevékenységét.

Az MSZP határozati javaslatot nyújt be a parlamentnek, kezdeményezve, hogy a kormány hozzon átfogó intézkedéseket a Gyöngyöspatán és máshol is tapasztalható szociális és közbiztonsági válsághelyzet megszüntetése, és a hasonló esetek elkerülése érdekében. Mesterházy Attila hangsúlyozta: a kialakult válsághelyzetért elsősorban a kormány a felelős, mivel a megelőzés és a rendfenntartás az állam feladata.

A Jobbik szerint az, hogy "Magyarországon vidéken cigányterror van, az nem a Jobbik politikai felelőssége, hanem az elmúlt 20 év szerves következménye". Ezt Zagyva György Gyula jelentette ki a gyöngyöspatai tömegverekedés kapcsán. Apáti István jobbikos képviselő elmondta: pártja rendet és közbiztonságot szeretne, nem pedig polgárháborút. Az ellenzéki politikus hangsúlyozta, semmilyen kapcsolat nincs a Jobbik és a Véderő között, de nincs okuk "rosszat feltételezni a Véderő tagjairól, amíg ennek ellenkezője be nem bizonyosodik".

A kormány a büntető törvénykönyv szigorítását javasolja az Országgyűlésnek a Gyöngyöspatán történtek után – jelentette be a miniszterelnök szóvivője a kabinet ülése után. Szijjártó Péter a félkatonai szervezetek megjelenését új bűnözés formának, „egyenruhás bűnözésnek” minősítette. Szijjártó Péter kifejtette: a javaslat értelmében két évig terjedő börtönnel lennének büntethetők azok, akik másokban félelmet és riadalmat keltve a közrend fenntartására irányuló vagy annak látszatát keltő akciókat szerveznek arra vonatkozó felhatalmazás nélkül. Azok pedig, akik valamilyen közösséggel szemben fenyegető, a közösségben félelmet keltő akciókat szerveznek, vagy ilyenekben vesznek részt, három évig terjedő börtönbüntetéssel lennének sújthatók. Orbán Viktor miniszterelnök a kormányülésen arra adott utasítást, hogy még szerdán nyújtsák be a parlamentnek a Btk. szigorítását.

A rendőrség mindenki ellen megteszi a szükséges intézkedéseket, aki részt vett az éjszakai gyöngyöspatai verekedésben – közölte a miniszterelnök szóvivője Pintér Sándor belügyminiszter tájékoztatása alapján. Szijjártó Péter azt mondta: a rendőrség folyamatosan nyomoz az éjszakai gyöngyöspatai verekedés résztvevői után, folyamatosak az előállítások és a kihallgatások. Visszaküldték a Gyöngyöspatáról elmenekült romák egy részét Bátonyterenye önkormányzata a lakosság felzúdulására hivatkozva visszaküldte Gyöngyöspatára azt a csoportot (15 gyereket és 10 nőt), amely délelőtt menekült hozzájuk. A bátonyterenyeiek több mint 2300 tiltakozó aláírást gyűjtöttek ennek érdekében - mondta Farkas János, aki szerint felháborító ez a hozzáállás. A helyszínelés éjjel kettőkor még javában zajlott a Bem utcán FOTÓ: SUHA PÉTER Horváth Lászlónak magyarázzák a helyiek: majd jön az LMP, és megint megdícséri a romákat, és szétoszt nekik néhány milliót FOTÓ: SUHA PÉTER Társai készítették a képet az egyik megvert sérültről A helyszín. A romák állítják: megtámadták őket. Fotó: Suha Péter Eszes Tamás levetette a Betyársereg pulóverét, amit kölcsönbe kapott, mert fázott. "Nem, mintha nem értenék egyet vele" - jegyezte meg. Fotó: Suha Péter Csomagokkal felpakolt romák a patai utcákon. Fotó: Suha Péter Buszokkal távoztak számosan a helyi romák közül. Fotó: Czímer Tamás -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!