Kék hírek, bulvár

2011.09.07. 10:19

Vadbalesetek: a szerelmes bika életveszélyes

Az apróbb termetű vadakat inkább gázolja el, kisebb lesz a kár, mintha a hirtelen manőver miatt esetleg leszalad az útról - ez is egy tanács.

HEOL

Egy ember életét vesztette, harmincan kórházba kerültek, miután szarvassal ütközött, majd az árokba borult egy menetrend szerinti autóbusz hétfőn reggel a 21-es főút Nógrád megyei szakaszán, Jobbágyi és Szurdokpüspöki között.

– A baleset után 12 sérültet szállítottak a hatvani Albert Schweitzer Kórházba – tájékoztatta a Hírlapot dr. Valló János osztályvezető főorvos. – Hetet az ellátást követően hazaengedtek, ám öt embert bent kellett tartani. Közülük négyen műtétet hajtottak végre, valamennyiük állapota stabil.

[caption id="" align="aligncenter" width="350"] Baleset Jobbágyinál. Az elpusztult vad az összeroncsolódott busz fülkéjében FOTÓ: CSÖRGŐ BALÁZS
[/caption]

Szinte naponta történnek vadbalesetek, gyakran találkozni az utakon kivasalt nyúllal vagy rókával, de az út mellől hirtelen fölrebbenő madár is kárvallottja lehet az autóval való találkozásnak. E kisebb termetű jószágok azonban ritkán okoznak tragédiát, autóval jobb átmenni rajtuk, és megúszni kisebb anyagi kárral, mint félrerántani a kormányt, s az árokba hajtani, vagy a szembejövővel ütközni. A motorosok persze a kisebb állatok elütésével is komoly sérüléseket szerezhetnek.

A vadászok szerint egész évben figyelni kell az utakon, a nagyvadak párzásakor - például ezekben a hetekben, szarvasbőgés idején - viszont fokozottan kell ügyelni a veszélyes helyeken.

– Nem könnyű elkerülni a balesetet, figyelni kell, s betartani a sebességkorlátozást. Főleg az erdősült területeken átvezető, kanyargós útszakaszokon kell koncentrálni. A vadak fölbukkanására zömmel az esti szürkületkor kell számítani, de szarvasnász idején nem érdekli az állatokat a napszak, Recsk és Sirok között délelőtt fél tizenegykor ütött el egy teherkocsi egy szarvasbikát – hívja föl a figyelmet a veszélyekre Prezenszky János, az Országos Magyar Vadászkamara Heves Megyei Területi Szervezetének titkára.

A szakember azt is elmondta: pontos statisztikájuk nincs a megyében történt vadbalesetekről, szinte minden szaporodási időszakban előfordul három-négy, de van, hogy egy sem. A leggyakrabban őzek okoznak galibát, de a szarvas és a vaddisznó sem ritka. Fontos "szabály", hogy az őz, a vaddisznó és a szarvastehén is mindig csapatban jár, vagyis ha állat átfut előttünk, szinte biztosra vehetjük, hogy több fogja nagyon gyorsan követni - olvasható a Heves Megyei Hírlap szerdai számában.

Az autópályán is érhet minket vadbaleset, az M3-ason rendszeresen fölbukkannak őzek, a felhajtókon mennek föl a sztrádára, a vaddisznók pedig kitúrják a akár a vadkerítést is.

Mit tegyen, ha vadat gázol?

Mindenképp ki kell hívni a rendőrséget, amely elvégzi a helyszínelést, s fényképeket is készít. Ez később fontos lehet a kárigények rendezésénél, a felelősség megállapításánál. Ugyancsak hívni kell valakit, aki az adott területen vadászati joggal rendelkezik, például vadászmestert. Aki az elütött és elpusztult vadat elviszi - afféle kármentésként, egy jó kis pecsenye reményében - az a jogszabályok szerint lopást követ el, s ennek következményeit is vállalnia kell.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!