Kék hírek, bulvár

2011.11.07. 12:15

Propán-bután gáz szabadult ki a gyakorlaton

Külső védelmi terv gyakorlatot tartottak a Heves Megyei Katasztrófavédelem szakemberei Horton.

HEOL

A feltételezés szerint Horton a Prímagáz Zrt. területén vasúti vagon töltése közben bekövetkezett baleset következményeként mintegy 90 m3 folyadékfázisú propán-bután gáz szabadult ki. Megszólaltak a veszélyre figyelmeztető gőzsípok, beindult az üzem saját védelmi rendszere.

Az üzem dolgozóinak, a beavatkozó állománynak és az illetékes polgármestereknek a lakosság és az anyagi javak védelme érdekében meg kellett tenni a szükséges intézkedéseket. Az üzem munkatársai a belső védelmi tervben meghatározottak szerint végrehajtották a feladataikat, értesítették a beavatkozó tűzoltóságot, rendőrséget, polgármestereket.

[caption id="" align="alignleft" width="350"] Külső védelmi gyakorlat Horton Fotó: HMKVI
[/caption]

A feltételezés alapján a polgármester külföldi távolléte miatt nem volt elérhető, ezért helyette a település jegyzőjének kellett végrehajtani a polgármester részére előírt feladatokat és neki kellett meghoznia a szükséges lakosságvédelmi intézkedéseket.
 
A katasztrófavédelem szakemberei a feltételezett szituáció kapcsán jelentkező feladatok végrehajtását a helyszínen ellenőrizték. Az ellenőrzés megállapításai bár feltártak hiányosságokat, azt mutatják, hogy a folyamatos gyakoroltatás a beavatkozások hatékonyságát és az intézkedések szakszerűségét és gyorsaságát kiválóan szolgálja. A jelenlévő dolgozók, a beavatkozó Hatvani Hivatásos Önkormányzati Tűzoltóság állománya és a település jegyzője által irányított apparátus egyaránt a tervekben előírtak alapján hajtotta végre a feladatát.
 
A katasztrófavédelem feladatrendszerében a jövőben is kiemelt szerepe lesz a veszélyes anyagokkal foglalkozó üzemek engedélyezésének, ellenőrzésének.

A feladatok hatékonyabb ellátása érdekében a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és területi szerveinél iparbiztonsági főfelügyelőség, a katasztrófavédelmi kirendeltségeken pedig iparbiztonsági felügyelőséget hoznak létre - tájékoztatott Zelei László pv. százados.

Külső védelmi gyakorlat Horton Fotó: HMKVI -->

Ezek is érdekelhetik