Kék hírek, bulvár

2013.10.20. 18:00

Börtönbe juthat az alkoholosan járművet vezető

Az idén július 1-jén hatályba lépett új Büntető Törvénykönyv (Btk.) különösen szigorúan veszi, ha valaki úgy halad a forgalomban, hogy előzőleg beszeszelt.

Sz. Z.

Ez meghatározó szempont lehet abban a büntetőügyben is, amely a tavaly augusztus 21-én az M3-ason két karácsondi házaspár halálát okozó szlovák asszony, Rezesová ellen folyik. A bíróság dönt, hogy a nővel szemben emelt több ember halálát okozó, ittas járművezetés bűntette miatti vád megállja-e a helyét.

Az új Btk. szerint már az is vétség, ha a járművezetőnél ellenőrzéskor 0,5 ezrelék fölötti véralkoholszintet mérnek. Két évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető. Korábban, ha a járművel közlekedő leeresztett a torkán egy pohár sört, és lefülelték, akkor 150 ezer forint pénzbírságot és büntetőpontokat kapott.

Ezentúl nem ússza meg ennyivel. Egy pohár sör vagy bor megivása 0,8-0,9 ezrelék véralkolholszintet eredményezhet, tehát túllépi a 0,5 ezrelékes határt. A pénzbüntetés mértéke is módosult. Az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője így fogalmazott: „ha a bűncselekményi értékhatár alatt fogyasztott alkoholt, és ezt a helyszínen elismeri, akkor ugye ez pénzbírság.

Ezek összege is változott, hogy ha 0,3 alatt van, akkor 30 ezer forint, ha 0,3 és 0,5 között, akkor 100 ezer forint. Ha ezt meghaladja, akkor bűncselekmény, akkor nincs bírság”.

A járművezetés ittas állapotban nevű bűnténynek vannak minősített esetei is. Bűntett, ha azzal súlyos testi sértést idéz elő a pityókás sofőr. Ezért már 3 évre rács mögé lehet kerülni. Egytől öt esztendeig tartó szabadságvesztés szabható ki a részegen furikázóra, ha maradandó fogyatékosságot, súlyos egészségromlást vagy tömegszerencsétlenséget, 2-8 év, ha halált okoz balesete során. Öttől tíz évig juthat börtönbe az, aki e bűncselekményével kettőnél több ember haláláért lesz felelős.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!