Kék hírek, bulvár

2013.10.29. 16:08

Végéhez közelednek a veszélyes üzemek engedélyezési eljárásai

Szakmai fórumra hívta a Heves megyében működő veszélyes üzemek üzemeltetőit a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság megyei iparbiztonsági főfelügyelője a napokban.

HEOL

A rendezvényen számos olyan szakmai kérdést vitattak meg a szakemberek, amelyek a veszélyes üzemek működését nagyban érintik.

A katasztrófavédelmi törvény hatályba lépése, illetve az iparbiztonsági szakterület megalakulása óta közel két év telt el. 2012. január 1-je óta összesen tizenhét új gazdálkodó szervezetről derült ki, hogy a maximálisan tárolható vagy a felhasznált veszélyes anyag fajtája és mennyisége miatt veszélyes üzemnek minősül.

A nemzetközi SEVESO II. Irányelv (a veszélyes anyagokkal kapcsolatos súlyos balesetek megelőzése érdekében életre hívott irányelv) alapján korábban minősített két alsó és két felső küszöbértékű veszélyes anyagokkal foglalkozó üzem mellé két újabb felső, egy újabb alsó küszöbértékű és tizennégy, úgynevezett küszöbérték alatti veszélyes üzem került a katasztrófavédelmi hatóság felügyelete alá Heves megyében.

Európában egyedül Magyarországon létezik küszöbérték alatti veszélyes üzemi besorolás. Ez azt jelenti, hogy az alsó küszöbérték egy negyedét elérő mennyiségben jelen lévő veszélyes anyagok miatt is besorolásra kerülnek a létesítmények. A nyilvántartott veszélyes üzemek közül egyik sem sorolható a nagy klasszikus vegyi üzemek közé. Megyénkben nem gyártanak veszélyes anyagokat, hanem elsősorban kisebb mennyiségben dolgozzák fel és tárolják azokat.

A szakmai beszélgetésen a huszonegy veszélyes üzem üzemeltetői, képviselői betekintést nyertek az iparbiztonsági szakterület széleskörű feladatrendszerébe, tájékoztatást kaptak a létfontosságú rendszerek és létesítmények védelmével kapcsolatos aktuális feladatokról, a téli rendkívüli időjárásra való felkészülésről, valamint elmondhatták az eljárások során szerzett tapasztalataikat, véleményeiket.

A tavalyi évben indult üzemazonosítási eljárások eredményeként minősítést kapott üzemeket köteleztük különféle biztonsági dokumentációk elkészítésére, benyújtására, melyek elbírálását követően a hatóság dönt a veszélyes tevékenység végzéséhez előírt katasztrófavédelmi engedély kiadásáról.

Több üzem esetében a katasztrófavédelmi engedély megadásához olyan műszaki fejlesztéseket kell végrehajtani, melyek növelik a lakosság életének és anyagi javainak biztonságát. A megyénkben működő veszélyes üzemek többsége az idei évben már megkapta a kikötés nélküli katasztrófavédelmi engedélyt, azonban néhány esetben még teljesíteni kell a kötelezéseket.

Az önbevallóként bejelentkező gazdálkodó szervezetekkel szemben gazdasági előnyre tesz szert az a vállalkozás, mely illegálisan végzi a veszélyes tevékenységet. Ennek felderítésére az üzemazonosítási szemlék továbbra is folytatódnak - tájékoztatott a fórumról Antal Erika tű. főhadnagy, megyei katasztrófavédelmi szóvivő.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!