Közélet

2007.09.14. 11:37

Művér csak a filmekben van

A gyöngyösi Károly Róbert Főiskola gondozza idén az Országos Felsőoktatási Véradóversenyt, melybe eddig 28 intézmény nevezett be. Ez csaknem negyvenezres nappali hallgatói létszámot jelent.

Suha Péter

Az immár második verseny elé nagy bizakodással tekintenek a szervezők, hiszen az előző program óriási sikerrel zárult, csaknem tízezer diákot sikerült „megnyerni a véradómozgalomnak.” Dr. Miskovits Eszter, az Országos Vérellátó Szolgálat főigazgatója ennek fontosságát hangsúlyozva közölte: ma még döntően a 40-50 éves korosztály adja a véradók döntő bázisát, de a Magyar Vöröskereszt, az OVSZ, és most már a felsőoktatási intézmények, illetve diákszervezetek összefogásának köszönhetően egyre több fiatal „hallja és érti meg a hívó szót.” – Tavaly 420 ezer vérvétel történt az országban, s ebből 58 ezer volt első véradó – ismertette a főigazgató, megjegyezve: természetesen az első véradók szinte kivétel nélkül fiatalok. A szakember szerint Magyarország a véradások tekintetében a nemzetközi középmezőnybe tartozik, az országon belül tapasztalható jelentős eltérésekkel együtt. A legaktívabbak a keleti és a déli országrészben élők, míg a fővárosiak a legkevésbé vesznek részt az önkéntes segítségnyújtásban. Ez egyébként megfelel a nemzetközi – igen sajnálatos – trendeknek, általában minél nagyobb egy város, annál kevésbé hajlandóak, hajlamosak az emberek az önkéntes véradásra, ami sokak szerint az életmóddal, a felgyorsult életritmussal magyarázható. – Nagyon fontos, hogy megnyerjük a fiatalokat, hiszen az időről-időre felröppenő híresztelésekkel szemben az igazság az, hogy a vér művi előállítása belátható időn belül nem lehetséges. Ezt nem lehet gyárakban előállítani, nem lehet a boltban megvenni – hangsúlyozta az OVSZ főigazgatója. Habsburg György, a Magyar Vöröskereszt elnöke szintén a jövő felé fordulás fontosságát hangsúlyozta, mondván: a szervezet 125 éves fennállását ünnepelve az utóbbi hónapokban inkább a múlttal foglalkoztak, ám immár itt az ideje ismét előretekinteni. Külön örömmel szólt arról, hogy a KRF-val idén tavasszal aláírt együttműködési megállapodás „valóban élettel telik meg”, az országos verseny szervezése és lebonyolítása kapcsán. – Akár minden negyedévben eljövök egyszer Gyöngyösre – utalt ismételt látogatására az elnök –, hiszen fontosak ezek a programok, és nagyon sok jót lehet tenni általuk. A házigazda intézmény nevében Dr. Magda Sándor rektor arra emlékeztetett, a főiskolán nagy hagyománya van a véradás-szervezésnek, hosszú évek óta nagyon lelkes kollégák dolgoznak ezen a területen. Így kézenfekvőnek tűnt – már csak az említett megállapodás fényében is – az aktív szerepvállalás az országos versenyben. Arra is ígéretet tett, a projektet a rektori konferencia főiskolai tagozatának vezetőjeként is minden lehetséges módon támogatni fogja.

-->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!