Közélet

2008.01.31. 17:17

Wahorn András is tiltakozik a fák miatt

A feljelentők szerint a polgármester nem adott egyértelmű választ a kérdésre: mi történt a közvagyonnal. Emellett hangsúlyozzák: nem a hatalom érdekli őket, hanem a törvényesség kérdése.

K. J.

Mint megírtuk, illegális fakivágás miatt ismeretlen elkövető ellen tettek feljelentést a mezőszemerei civil egyesület tagjai. Cikkünk nyomán jelezték: szerintük a polgármester nem adott egyértelmű választ arra, hogy mi történt a közvagyonnal.

Az aláírók közt Kollár Lajos Himalájaexpedíció-vezető, s több Munkácsy díjas művész, akik a faluban vettek házat, közte Wahorn András és Bukta Imre neve is megtalálható.

Utóbbi a helyi testület képviselőjeként is sérelmezte az ügyet.

– Autonóm művész vagyok, soha nem érdekelt a hatalom. Amikor a választóknak köszönhetően bekerültem az önkormányzatba, arra esküdtem fel, hogy a faluközösséget szolgálom, nem arra hogy nagy horderejű, gyanúsnak látszó ügyeket fedezzek. A fák kivágása bármiféle engedély nélkül, magyarán törvénytelenül történt. Innentől kezdve minden ehhez tartozó cselekmény törvénytelen. A január 17-én tartott önkormányzati ülésen polgármester ÉMÁSZ jegyzőkönyvet lobogtatott, amiből következően 17 fa kivágására adott utasítást az alpolgármesternek, a többihez nincs köze - mondta el Bukta Imre.

Hozzátette: a köbmétert sem tudta megmondani, elismerte, semmilyen papír nem létezett az egész cselekményről.

- Viszont nem 17, hanem hatvan darab, makkegészséges fát vágtak ki. Messze a vezetékektől, ezek az ártatlan nyárfák senkit nem bántottak, semmit nem veszélyeztettek. Nincs az a pénz, amiért a falusiak feláldozták volna a falu legszebb helyét.  Reméljük, a nyomozás megállapítja, kit milyen mértékű felelősség terhel – mondta el a művész.

Kollár Lajos elmodása szerint egy település irányítása olykor nehéz feladat elé állítja a választott vezetőt, többek közt be kell tartania és tartatnia a hatályos törvényeket.

– Ez alól nem lehet kivétel a polgármester, a képviselőtestület és törvényesség őre, a jegyző sem. Magát a dolgot kell nézni és nem ellenséges vélt hatalmi kérdést gyártani kínunkban. A kivágott mintegy hatvan facsonk bárki számára megtekinthető, hatalmi vágy nélküli bizonyíték – tette hozzá a Mezőszemerén otthonra talált alpinista.

Ezek is érdekelhetik