Közélet

2008.04.17. 19:28

Ha törvénytelen, akkor felbontják az egri kórház szerződését?

Ugyan a hivatalos tájékoztatás szerint még folyik a törvényességi ellenőrzési vizsgálat, ám úgy tudjuk: az Észak-Magyarországi Regionális Közigazgatási Hivatal várhatóan azt kéri a megyei önkormányzattól, hogy vonja vissza az egri Markhot Ferenc Kórház-Rendelőintézet működtetésbe adására vonatkozó döntését és bontsa fel a pályázaton nyertesnek nyilvánított HopsInvest Zrt.-vel megkötött szerződést.

R. M.

Az előzetes információt vezető megyei politikusok – név nélkül – érdeklődésünkre megerősítették, az viszont tény: határozat egyelőre nem született. Dr. Balás István, a közigazgatási hivatal vezetője lapunknak akként fogalmazott, hogy még nem értek a vizsgálat végére, de ez napokon belül megtörténik. Ebben az eljárásban nem a közbeszerzés szükségessége a téma – ismert, hogy ezen kérdés eldöntését a Közbeszerzési Döntőbizottság a minap az Alkotmánybíróságra bízta –, hanem az, hogy a HospInvest vajon szabályos banki garanciákat csatolt-e a kórházi pályázatához.

A megyegyűlés Fidesz-Polgári Frakciója (PF) ezt vitatta, a baloldali többség viszont bizalmat szavazott a cégnek. A PF nemrég rendkívüli közgyűlés összehívását kérte a szerződés felbontása végett, s az ülést április 24-re össze is hívta Sós Tamás elnök (MSZP).

A jövő hét csütörtökön reggel nyolc órakor kezdődő ülésen az első napirend lesz a kórház ügye. A meghívó szerint a PF soron kívüli közgyűlést kezdeményező tíz tagja indokként az egészségügyi intézményben kialakult helyzetet és a megbízott főigazgató, dr. Sebes Gábor idő előtti távozását jelölte meg. Egyébként az eredeti tervek szerint április 25-én, pénteken tartották volna a megyegyűlés rendes ülését, s most az arra szánt témák egy nappal előbbre kerültek, tehát nem rendeznek két egymást követő ülést.

Dr. Benkár József megyei főjegyzőtől megtudtuk: amennyiben csütörtökig megszületik a közigazgatási hivatal határozata, azt a közgyűlés elé kell vinni. A testület vagy helyt ad a törvényességi észrevételnek, vagy nem. Utóbbi esetben a közigazgatási hivatal pert indíthat a megyei bíróság előtt az érintett közgyűlési döntés megváltoztatásáért, illetve hatályon kívül helyezéséért.

Csütörtökön délután sorrendben immár a 12. nagygyűlést tartották a kórház ebédlőjében az érdekvédelmi szervezetek. Ezen a PF tagjai is részt vettek, akik korábban maguk kérték e lehetőséget – mondta Hegyaljai Judit, az EDDSZ helyi elnöke. A szakszervezeti vezető kérdésünkre megerősítette azt a terjedő hírt, miszerint  több hónapja betegállományban van, s akként intézi a kórház érdekvédelmi ügyeit, hogy nem is dolgozik az intézményben. Szerinte a heti rendszerességű nagygyűlések a közösségi kapcsolattartásra szolgálnak. A maira egyébként a sajtót külön nem hívták meg, mert újdonsággal nem szolgálhattak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!