Közélet

2008.04.25. 11:35

Medgyessy nem hisz Gyurcsány bársonyos reformjaiban

– A reformok alapfeltétele az önkorrekciós képesség – jelentette ki Dr. Medgyessy Péter korábbi miniszterelnök a gyöngyösi Károly Róbert Főiskolán. A politikus a Magyar Közgazdasági Társaság Ifjúsági Bizottságának meghívására tartott előadást a mátraaljai városban „Világgazdasági válság – Európa – Magyarország" címmel.

F. Z.

- Klasszikus értelemben véve nincs világgazdasági válság, de részválságok és "korlátlan nagy bizonytalanságok" megfigyelhetők a pénzpiacokon. Éppen ezért a piaci szereplők kivárnak – fejtegette előadásában Magyarország rendkívüli és meghatalmazott nagykövete. - Az USA volt eddig a világpiac stabilizáló hatású főszereplője, ám az átláthatatlan banki manipulációk és befektetési lehetőségek hatására ma már „onnan indulnak ki a bajok". A magánbankok csődsorozata negatívan hatott az állami szektorra is, hiszen míg a hasznot többnyire zsebre tették a tulajdonosok, a veszteséget.

Bársonyos reformok? Ugyan már...

A magyar közállapotokról szólva a volt miniszterelnök kijelentette: „megkerülhetetlenné kell tenni az adókat", mert ma az államkasszába az adózók húsz százaléka fizeti be az adók nyolcvan százalékát. Meg kell szüntetni az adókedvezmények rendszerét, felemelni a béreket, s általános, kötelező vagyonadót bevezetni, mely levonható a személyi jövedelemadóból, mivel a jövedelmeket el lehet titkolni, ám a magánvagyon látható. Azt is aláhúzta: nem hisz a „bársonyos" reformokban. Mint mondta: ezek az intézkedések törvényszerűen érdekeket sértenek. Szerinte tisztázni kell, hogy mi az állam szerepe az egyes gazdasági részterületeken, s bár hiányolta a Gyurcsány-kormány önkorrekciós készségét, meglátása szerint egy új Fidesz-kormánnyal nem járnánk jobban. Úgy vélte: ekkor nem konzervatív, hanem populista vezetés jönne el.

Arra is kitért: Ázsia szerepe felértékelődött, s míg korábban Kína gazdasága függött az USA gazdaságától, mostanra megfordult a helyzet, mert az itt élő embermilliárdoknak is megnőtt az igénye a minőségi termékekre. Csak a pekingi olimpia építkezéseihez 2 millió kínai költözött vidékről a fővárosba, s a sanghaji világkiállítás is hasonló migrációs hatásokat generál. Ugyanakkor a jó minőségű távol-keleti termékek ellepték a világot, s immár „a New York-i Fifth Avenue legdrágább boltjaiban is lehet kínai pulóvert kapni"

- Érdemes odafigyelnünk Afrikára, tele feltáratlan nyersanyagforrásokkal, melyek a legmodernebb technológiákhoz biztosíthatnak hátteret - vélekedett Medgyessy -, mivel az ott megszerzett erőpozíciók 50 évre nyújthatnak gazdasági előnyt, nem véletlen, hogy a kínai, indiai és amerikai befektetők rohamosan vásárolják fel a térség bányakoncesszióit, s „ezzel együtt a politikusokat". A mi lehetőségünk: az afrikai országokból idehozni a tanulni vágyó fiatalokat, s így építeni maradandó gazdasági kapcsolatokat, főként szolgáltatásokat értékesítve

A továbbiakban arról beszélt: Oroszország gazdasági erejét a Föld jelenleg ismert gázkészleteinek határain belül rejlő egyharmada biztosítja, és az országnak óriási, 500 milliárdos arany-, és devizatartaléka is van. Európa viszont energiafüggő. Miközben az EU energiafelhasználásának 54% földgáz, kialakulóban van egyfajta „oroszfóbia". Az unió központi intézkedései nem tudnak választ adni az új kihívásokra, a tagországokra egyszerre hat a strukturális átalakítások igénye és a „reformfáradtság". Gondban van az agrárszféra, nem jut elég forrás a kutatás-fejlesztésre, nincs egység sem a tagbővítés irányával, sem a 2004-ben felvett tagok integrációjának elmélyítésével kapcsolatban.

Medgyessy egyetért Soros György prognózisával arról, hogy hosszútávú világgazdasági recesszió jön, mely 2010-re ér véget. Az első jelek a javulásról 2009 elején következhetnek, miután csökken az élelmiszer iránti túlkereslet, és kiderül a bankok valódi vesztesége a könyvelési botrányok után. A hiány összértéle szerinte elérheti akár az 1000 milliárd dollárt is.

-->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!