Közélet

2008.06.03. 18:16

Gémesi: egyetértési jogot az önkormányzatoknak

A Magyar Önkormányzatok Szövetsége azt javasolja a kormánynak, hogy az önkormányzatok bizonyos kérdésekben kapjanak egyetértési jogot a törvényalkotásnál – mondta kedden Egerben dr. Gémesi György, a szervezet elnöke, Gödöllő polgármestere.

HEOL

A szövetség Heves megyei részközgyűlését követő sajtótájékoztatón a politikus kifejtette: nem az országos költségvetés elkészítésébe kívánnak beleszólni, fontos lehet viszont a véleményük például a polgármesteri és a képviselői jogállás, illetve a polgármester és a testület kapcsolatának tisztázásánál. Régi probléma ugyanis, hogy a közvetlenül választott polgármester nézetkülönbségek miatt „nem boldogul” a saját képviselőtestületével.

A tárgyalásoknak Gémesi szerint jó szervezeti keretet adhat a kormány és az önkormányzatok érdekegyeztető fóruma, amelyben több érintett minisztérium és mind a hét országos önkormányzati szövetség képviselteti magát. Ám a felületes, látszólagos egyeztetés nem elegendő. Az önkormányzatok pozíciói romlottak az egy esztendővel ezelőtti helyzethez képest. Az összességében, éves szinten háromezer milliárd forintból gazdálkodó helyhatóságok komolyabb szerepet érdemelnek.

Ezek is érdekelhetik