Közélet

2008.06.10. 18:30

Hétszáz dolgozó is elég lenne, de csak papíron

A súlyponti kórház engedélyezett kapacitásához a minimum-feltételekben meghatározott dolgozói létszám nem éri el a hétszázat – jelentette ki gyöngyösi sajtótájékoztatóján Lénárt András, a megyegyűlés egészségügyi bizottságának elnöke.

S. P.

Kérdésünkre, hogy ezzel arra utalt-e, hogy a megyei kórház „nem aláíró” dolgozói nélkül is kaphat engedélyt a működtető, az elnök azt válaszolta: ez nem utalás semmire, pláne nem valamiféle fenyegetés, csupán tény. Azzal együtt – amint azt készséggel elismerte –, hogy ez a minimális létszám csupán a jogszabálynak felelne meg, a jelenlegi szerkezetben ennyi emberrel a megyei kórházat nem lehetne működtetni. A struktúra átalakítása pedig egyrészt időt, másrészt rengeteg pénzt igényel, már a telephelyek ésszerűsítése is százmilliós nagyságrendű feladat. Minderre azonban a megyének nincs kerete, éppen ezért született meg a működtetésbe adás gondolata – utalt a kezdetekre a bizottság szocialista elnöke.

Már Gyöngyös is lenne súlyponti

Hiesz György szerint nem lenne példa nélküli, ha egy megyében nem a megyeszékhely kórháza lenne a súlyponti intézmény, és szerinte ennek a szerepnek a gyöngyösi kórház is meg tudna felelni, ha úgy adódna. Ezzel utalt hatvani kollégája bejelentésére, aki ugyancsak el tudná képzelni, hogy a súlyponti kórház feladatait a hatvani - szintén HospInvest működtette - kórház lássa el.

Lénárt András azt is megismételte, hogy akár januárig „elhúzódhat” a kórház működési engedélyeztetése, illetve OEP-es szerződéskötése, hiszen ha a HospInvest önhibáján kívül nem tudja megteremteni a feltételeket, akkor kétszer százhúsz napja van a megfelelő körülmények kialakítására. Úgy vélte – és ebben Hiesz György, a szocialista frakció vezetője is megerősítette –, hogy a HospInvest első, közbeiktatott szereplős szerződés-tervezete nem minősül „önhibának”, így nem befolyásolja az említett határidőket.

Gyöngyös polgármestere mindehhez hozzátette: meglátása szerint a kórházban uralkodó hangulat, a „megfélemlítés és a nyomásgyakorlás” torz képet ad a dolgozók tényleges hozzáállásáról és valódi szándékairól, s nem tartotta kizártnak, hogy lényegesen kevesebben mondanak nemet a HospInvest szerződésére, mint amennyien eddig így nyilatkoztak. A kórház működtetési szerződésének felbontására tett polgári frakciós javaslatról egyébként nem tárgyalt tegnapi ülésén a bizottság, mert nem kapott többséget a napirendre vétel. Ezt a két szocialista politikus egyaránt furcsállotta és sajnálta.

Érdekes közjátéka volt a sajtótájékoztatónak, hogy megjelent a megyei egészségügyi bizottság két jobboldali tagja, Keresztes György és Fótos Dániel is, akik "néhány pontosítást" szerettek volna tenni, de Hiesz György ezt nem engedte, utalva arra, hogy "nem túl elegáns dolog beülni" egymás sajtótájékoztatójára. Hogy mi lett volna a pontosítás, azt - legalábbis hivatalosan - nem tudtuk meg, mert bár a sajttáj után kérdeztük, Keresztes György azzal hárította el érdeklődésünket, hogy a frakció vezetője, Tatár doktor jogosult nyilatkozni. Fótos Dániel azért elárulta: a napirendre tűzés kapcsán szerette volna elmondani, hogy Tatár doktor megszavazta az indítványt, igaz, szerinte is inkább jogi, semmint egészségügyi kérdés a szerződés felbontására tett jobboldali indítvány. Amiről egyébként hétfőn rendkívüli ülésen tárgyal majd a megyegyűlés.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!