Közélet

2008.09.01. 12:01

Kabinetavatás FVM-pénzből: 52 milliót ér a két új mátrafüredi tanterem

A mátrafüredi tanévnyitó ünnepség keretein belül átadták a Mátra Szakképző Iskola új erdész-vadász kabinetjét. Az 52 millió forintos beruházást a fenntartó földművelésügyi tárca saját erőből állta, s Dr. Máhr András, a termeket felavató szakállamtitkár szerint ezzel a füredi az ország legkorszerűbb erdőgazdálkodási szakképző bázisa.

Faragó Zoltán

- Az eredményei igazolják e középiskola működését. A kormány felismerte a társadalom igényeit, hogy a szakképzés felzárkózzon az elvárásokhoz. A jogszabályi környezet ennek megfelelően már megváltozott, elkezdődött az integráció. Létrejöttek a területi integrált szakképző központok, a mátrafüredi intézmény a Kelet-Magyarországi Agrárszakképző Központ része. A TISZK (Térségi Integrált Szakképző Központ) azonban nem a hagyományok elértéktelenítődését jelenti, s a diákok is ugyanoda, ugyanúgy járnak iskolába, mint korábban. A változás az irányításban következik be, közös oktatási programok készülnek, közös a beiskolázás is, és a TISZK-ek uniós pályázatokon is elindulhatnak kiegészítő forrásokért. A fölművelésügyi minisztérium az egyetlen intézményfenntartó tárca a minisztériumok között, mi annak idején azért ragaszkodtunk iskoláikhoz, mert úgy véltük, hogy veszélyes lett volna az agrár-szakképzésre, ha az önkormányzatok kezében „elaprózódik”. Az elmúlt tíz év igazolta törekvéseinket. – jelentette ki a politikus, aki szerint végetért az agráriumot sújtó recesszió, így szükség lesz az itt képzett szakemberekre. Dr. Máhr András hozzátette: az agrároktatás az egyik legdrágább oktatási forma, az eszközigényt tekintve. A szakemberek nagy része már megöregedett, kell a fiatal generáció. A vidék felemelkedésében és a felnőttképzés területén is komoly szerepe lesz a mezőgazdasági iskoláknak.

Herbály Imre, a Parlament Mezőgazdasági Bizottságának alelnöke rámutatott: a magyar mezőgazdaságban egyszerre van jelen a csúcstechológia és a hozzá nem értés. Mátrafüreden viszont olyan képzés folyik, amire érdemes odafigyelni. Nem „szakbarbárokat”, „papír-szakembereket” képeznek, hanem az életre termett erdészeket, vadászokat. Ennek ékes bizonyítéka diákjuk, Bartók Csilla motorfűrészes versenyen elért Európa-bajnoki címe is. A tanuló sikerét - több más diákéval együtt - oklevéllel ismerték el az ünnepségen.

Pohárköszöntőt épp az Benedek Fülöp, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. agrárportfolióért felelős vezérigazgató-helyettese mondott, aki korábban, az FVM szakállamtitkáraként közel egy évtizedig felügyelte a Mátra Szakképző Iskolát.
Dr. Vasas Joachim, az intézmény igazgatója hozzátette: fontos feladatuk a felnőttképzés, ezért jövőre 350- 400 parkgondozót és fakitermelőt segítenek szakmához Mátrafüreden – akik természetesen már az új kabinetekben sajátíthatják el új tudásukat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!