Közélet

2008.09.26. 09:09

Sztrájk az egri kórházban, tüntetés az utcán

Hamarosan megkezdődik a Markhot Ferenc Kórház-Rendelőintézetben a szakszervezetek által mára bejelentett kétórás figyelmeztető sztrájk.

HEOL

8.53: Ezzel párhuzamosan civilek a kórház Árva közi bejáratánál, a piactér sarkánál tüntetést jelentettek be. Kilenc óra előtt néhány perccel már mintegy 50 ember gyűlt össze, 5-6 nemzeti színű zászlóval, illetve néhány transzparenssel felszerelkezve.
A tüntetők nevében nemrég az Etelka nevű, korábban éhségsztrájkot is folytató hölgy szólalt meg, aki kifejtette, hogy amennyiben megkapná az engedélyt a HospInvest a kórház működtetésére az ÁNTSZ-től, akkor akár keresztbe is fekszenek a bejáratnál és úgy akadályozzák meg, hogy a cég átvegye az intézményt.
A tüntetők között kórházi dolgozók nem láthatóak, mert ők a kórház területén sztrájkolnak. Jelen vannak viszont a sajtó képviselői.

9.09: Időközben mintegy 150 fősre duzzadt a demonstráción részt vevők száma. Megjelent Szeleczki János alpolgármester, illetve itt látható dr. Löffler Erzsébet egykori tanácsnok, Császár Zoltán, a Fidesz önkormányzati képviselője és sok más, korábbi tüntetésről ismert ember is. Nem sokkal 9 óra után megérkezett dr. Cser Ágnes, az EDDSZ elnöke, aki a kórház területére hajtott autójával.

A többség nem sztrájkolt

Az egri kórházban ma a közvetlen betegellátásban (fekvő- és járó) 526 fő volt munkára beosztva. Közülük a figyelmeztető sztrájkban részt vett 206 fő, felvette a munkát 320 dolgozó - tudtuk meg az intézmény ápolási igazgatójától, Szloboda Imrénétől.

  9.30: A kórház patakparti épületéből átvonultak a Széchenyi úti épületbe a szakszervezetek vezetői, illetve a kórházvédő bizottság tagjai, dr. Mánya Kristóf és Szabó Pál, dr. Cser Ágnes. Elhaladva a tüntetők előtt hatalmas tapsot kaptak, majd folytatták útjukat a főigazgatóság épületébe, ahol hamarosan sajtótájékoztatót tartanak. Tíz órakor nagygyűlés várható a kórház ebédlőjében. Időközben a tüntetők között megjelent egy munkásmozgalmi és két Árpád-sávos zászló is.

9.56: A szolidaritási tüntetés továbbra is tart a kórház bejáratánál. Időközben a tüntetők elfoglalták az úttestet, ami miatt a rendőrségnek le kellett zárnia az erre irányuló forgalmat. Megjelent a városi rendőrkapitány is. Nemrég munkatársunk dr. Lukács Tamás országgyűlési képviselőt is látta a helyszínen. A főigazgatóságon továbbra is tart a sajtótájékoztató.

A legfelsőbb ügyészhez fordul az EDDSZ elnöke

A sajtótájékoztatón dr. Cser Ágnes, az EDDSZ elnöke bejelentette, hogy levélben fordul a legfőbb ügyészhez, hogy indítson vizsgálatot a megyei önkormányzat nyilvánvalóan törvénytelen szerződésével kapcsolatban, amelyet a HospInvest-tel kötött. Több pontban foglalta össze észrevételeit, amelyekkel a szerződés törvénytelen voltát igyekezett alátámasztani.

Elhangzott az is, hogy a TEVA gyógyszergyártó- és forgalmazó cég felszámolási eljárást kezdeményezett a HospInvest ellen, s úgy tudják, ez utóbbi cég az APEH-hez fordult fizetési haladékért. Szóba került a kazincbarcikai kórház is, melynek működésbe adásáról ma döntenek, de mint fogalmaztak, félő, hogy ez is elesik.

Dr. Cser Ágnes példaadónak értékelte az egriek kitartását, akárcsak dr. Gyenes Géza, a MOSZ elnöke, aki azt mondta, hogy ámokfutás ami az egészségügyben zajlik. Ugyanakkor biztatta az egrieket, hogy tartsanak ki, mert nem kétséges a győzelem.

10.19: A sajtótájékoztatóról a kórházi nagygyűlésre igyekvő szakszervezeti vezetők és kórházvédők a másik telephely bejáratánál ismét megálltak a tüntetők előtt. Itt Hegyaljai Judit mondott néhány mondatot, többek között ígéretet tett a kórház megvédésére. Szólt az egybegyűltekhez dr. Cser Ágnes is, aki bejelentette, hogy Ózdon az önrkományzatnál elveszett a kórház ügye, ezért is fokozott erővel kell Egernek tartania magát, hogy innen hátulról indulva megteremtsünk egy igazabb Magyarországot. A rövid beszédeket követően elvonultak a vezetők a nagygyűlésre, majd dr. Mánya Kristóf arra biztatta a tüntetőket, hogy menjenek ők is velük. A tömeg elindult, a bejáratnál egy pillanatra feltartották őket a biztonsági emberek, de némi tanácstalanságot követően bejutottak a kórházi telephelyre. Kint az utcán mintegy 50 ember maradt közülük. A piacnál megindult a forgalom.

11.06: Legrfrissebb értesüléseink szerint a szolidaritási tüntetést senki sem jelentette be. A helyszínen - a városi kapitány irányítása alatt - intézkedő rendőrök azonban nem avatkoztak be, pontosabban mégis: a forgalom zavartalansága érdekében elterelték azt a piac környékéről.

Nagygyűlés: nem jöhet elsején a HospInvest

Véget ért a kórház ebédlőjében tartott nagygyűlés. Az esemény elején több nem kórházi dolgozó is megjelent a teremben, ám dr. Cser Ágnes arra kérte a pártoló civileket, hogy ne okozzanak bonyodalmat és inkább távozzanak: legalább a kórháziak tartsák be a szabályokat, ha már velük szemben nem tartották be. A nagygyűlésen ismét elhangzottak a sajtótájékoztatón ismertetett információk, majd továbbra is kitartásra buzdították a dolgozókat, hozzátéve, hogy október elsején ide nem jöhet a HospInvest. A nagygyűlésen mintegy kétszázan vehettek részt.

Elhangzott az is, hogy a TEVA gyógyszergyártó- és forgalmazó cég felszámolási eljárást kezdeményezett a HospInvest ellen, s úgy tudják, ez utóbbi cég az APEH-hez fordult fizetési haladékért. Szóba került a kazincbarcikai kórház is, melynek működésbe adásáról ma döntenek, de mint fogalmaztak, félő, hogy ez is elesik.

Dr. Cser Ágnes példaadónak értékelte az egriek kitartását, akárcsak dr. Gyenes Géza, a MOSZ elnöke, aki azt mondta, hogy ámokfutás ami az egészségügyben zajlik. Ugyanakkor biztatta az egrieket, hogy tartsanak ki, mert nem kétséges a győzelem. A többség nem sztrájkolt Az egri kórházban ma a közvetlen betegellátásban (fekvő- és járó) 526 fő volt munkára beosztva. Közülük a figyelmeztető sztrájkban részt vett 206 fő, felvette a munkát 320 dolgozó - tudtuk meg az intézmény ápolási igazgatójától, Szloboda Imrénétől. Nagygyűlés: nem jöhet elsején a HospInvest Véget ért a kórház ebédlőjében tartott nagygyűlés. Az esemény elején több nem kórházi dolgozó is megjelent a teremben, ám dr. Cser Ágnes arra kérte a pártoló civileket, hogy ne okozzanak bonyodalmat és inkább távozzanak: legalább a kórháziak tartsák be a szabályokat, ha már velük szemben nem tartották be. A nagygyűlésen ismét elhangzottak a sajtótájékoztatón ismertetett információk, majd továbbra is kitartásra buzdították a dolgozókat, hozzátéve, hogy október elsején ide nem jöhet a HospInvest. A nagygyűlésen mintegy kétszázan vehettek részt. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!