Közélet

2009.01.02. 11:04

Huszonhat településünk kapott 113 millió forintot

Heves megye 122 önkormányzata közül a most letelt 2008-as esztendőben 55 részesült együttesen több mint félmilliárd – 524 millió – forint egyedi működési támogatásban Gyenesei István önkormányzati minisztertől. A 2007-es évben 56 hevesbeli helység ugyanebből a keretből 402 millió forint segítséget kapott.

Sz. Z.

A tárca vezetője saját hatáskörében a tavalyi év során több ütemben nyújtott mentőövet a működési nehézségekkel küzdő helyhatóságoknak. Végül is tavaly 1364 hazai település számlájára érkezett összesen 9,5 milliárd forint. Ötszáz közülük többször kedvezményezett volt. Heves megyében az önkormányzatok 45 százalékának jutott ilyen segítségből.

Gyenesei István múlt év decemberében abban az esztendőben már negyedszer határozott egyedi támogatásról. Ennek alapján az országban 584 helyhatóság kapott összesen 1 milliárd 950 millió forint támogatást. Szűkebb hazánkban a tavalyi év végén huszonhat helységnek juttattak együttvéve 113 millió forintot. Ezekre a támogatásokra egyébként azok az önkormányzatok pályázhattak, amelyek elsősorban hátrányos adottságaik, szűkös bevételeik, illetve a felhalmozódott szociális problémák miatt kerültek nehéz helyzetbe.

Az említett legutóbbi segítségnyújtás legfőbb célja az adott helységek hátrányainak a csökkentése, továbbá a közszolgáltatások színvonalának a biztosítása, fenntartása volt. Az önkormányzati miniszter szerint az ilyen jellegű támogatás elmúlt két évbeli növekedése arra is figyelmeztet, hogy immár elodázhatatlanná vált a hazai önkormányzati rendszer teljes szerkezeti átformálása, különös tekintettel az önkormányzati feladatokra és azok finanszírozására.

A negyedik ütemben egyébként a következő megyénkbeli helyhatóságok részesültek egyedi típusú segítségben. A Heves Megyei Önkormányzatnak 50 millió forintot ítéltek oda. Poroszló 8 millió, Kápolna és Mezőtárkány öt-öt millió, Balaton, Egerbocs és Szihalom négy-négy millió forintban részesült. Hárommillió forint jutott ebből a keretből Tarnazsadánynak, két-két millió Pétervásárának, Bátornak, Egerszólátnak, Istenmezejének, Ivádnak, Noszvajnak, Parádsasvárnak, Sarudnak, Szentdomonkosnak, Szücsinek, Váraszónak és Zagyvaszántónak. Másfél milliós összeg érkezett meg Bodony, egy-egy millió Bekölce, Erdőkövesd, Nagyvisnyó és Újlőrincfalva, félmillió forint pedig Kisfüzes számlájára.

Ezek is érdekelhetik