Közélet

2009.03.15. 12:56

Zúg Március - ünnepi összefoglaló

Megyeszerte rendben és méltósággal ünneplik az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulóját.

HEOL

Gyöngyösön a hagyományokhoz híven Bogdány József egykori honvéd tizedes sírjának megkoszorúzásával vette kezdetét a megemlékezés, amely a Szent Bertalan-templomban a nemzetért mondott szentmisével folytatódott.

Az Orczy-kastély falán lévő emléktábla megkoszorúzása után a Könyves Kálmán téri 1848-49-es emlékműnél Fűköh Levente mondott ünnepi beszédet. A Mátra Múzeum igazgatója először a 161 évvel ezelőtti forradalom és szabadságharc sokrétűségét elemezte, majd felhívta az ünneplők figyelmét arra, hogy a múlt felelevenítésekor, az emlékezéskor akkor járunk el helyesen, ha saját lakóhelyünket és az ott élők cselekedeteit is megismerjük.

– Mindezt erősíti, hogy idén 675 éves a város, így különösen fontos a saját portánkon is körülnézni – hangsúlyozta Fűköh Levente, aki ezt követően a forradalom és szabadságharc jeles, Gyöngyöshöz szorosan kapcsolódó történelmi személyiségeinek életútját, jelentősebb szerepvállalásait elevenítette fel. Többek között megemlékezett Jakab Mihályról, Gyöngyös első, 1848-ban megválasztott polgármesteréről, Török Ignác vértanúról, Almásy Pál országgyűlési képviselőről, az orvos Bugát Pálról, a költő Vachott-testvérekről, Spetykó Gáspárról és Sárosi Gyuláról. A múzeumigazgató végezetül arra ösztönözte a jelenlévőket, hogy tartsák továbbra is elevenen az 1848-49-es forradalom és szabadságharc hőseinek emlékét.

Markazon a nemzeti ünnep alkalmából szombaton a hagyományos vártúrát rendezték meg, melyet ügyességi feladatokból álló csapatverseny, zászlófelvonás és szalonnasütés kísért.

Vasárnap az ünnepi szentmise után dr. Benkár József, Heves megye főjegyzője mondot beszédet emlékezve a forradalomra és szabadságharcra.

Atkáron a nemzeti ünnep alkalmából felavatták a Petőfi Sándor Általános Iskola új zászlaját. Bartókné Lukács Irén, az intézmény igazgatója hangsúlyozta: azzal, hogy elkészült az iskola címere és zászlaja, egy régóta dédelgetett álom vált valóra. Hiszen évek óta tervezik, hogy jelképekkel is kifejezésre juttassák: a helyi iskola diákjai és tanárai egy közösséget alkotnak.

Az ünnepségen már minden tanuló viselhette az iskola címerével ékesített nyakkendőt, valamint felavatták az új szimbólummal ellátott iskolazászlót is.

Egerben vasárnap tíz órától a Bazilikában szentmisét celebrált hazánkért dr. Ternyák Csaba érsek. A Felsőtárkányi Fúvószenekar térzenét adott a Petőfi-szobornál, a városi díszünnepség a Petőfi téren zajlott. Ünnepi beszédet dr. Cs. Varga István Pro Agria-díjas irodalomtörténész mondott, míg „Tavaszi szél…” címmel irodalmi összeállítást mutatott be a Kossuth Zsuzsa Gimnázium és Szakképző Iskola drámacsoportja dr. Vargáné Vizi Csilla tanárnő rendezésében. Elhangzott a hagyományos középiskolai szónoki beszédíró verseny győztesének, Szvercsok Rékának a megemlékezése is, majd koszorúzás következett. Este hat órakor a főiskola hallgatói önkormányzata mutat be ünnepi összeállítást az Eszterházy téren.

Füzesabonyban a Teleki Blanka Általános Iskola melletti ''48-as emlékműnél délelőtt tízkor Demeter Ervin országgyűlési képviselő mondott ünnepi beszédet, majd az oktatási intézmény diákjai irodalmi montázst adtak elő.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!