Közélet

2010.05.07. 17:42

Az egész megyét csődbe viheti az egri kórház

Nem maradhatott vita nélkül egyetlen olyan napirendi pont sem Heves megye közgyűlésén, amely valamilyen formában érintette az egri Markhot Ferenc Kórházat.

R. M.

A megyei kórházzal több napirend kapcsán is foglalkozott pénteken a testület. Valamennyien egyetértettek azzal, hogy a Markhot Ferenc Kórház Kft. együttműködési megállapodást kössön Bélapátfalva önkormányzatával a járóbeteg-szakellátás biztosításáról. Hosszú vitát váltott ki azonban az egészségügyi intézményt működtető cég tavalyi beszámolója és közhasznúsági jelentése, bár magát a napirend anyagát, s az ahhoz kötődő könyvvizsgálói összefoglalót a jobb- és a baloldali közgyűlési tagok is korrektnek ítélték. Ám ismételten előkerült a nagy kérdés: mit hoz a jövő, ki a hibás az intézmény helyzetéért, mekkora károkat okozott az anno a HospInvest Zrt.-vel kötött üzemeltetői szerződés?

Deé András (Fidesz-Polgári Frakció) kijelentette: a népítélet az országos választás után helyben is megszületik majd, Merczel József alelnök (MSZP) viszont arra hivatkozott, hogy a fideszes vezetésű megyék kórházai is „bedőltek”, még nagyobb hiányt produkáltak, mint a Heves megyei, s a „Fidesz-közeli” magánerős kórház-működtető cégek ugyancsak csődbe jutottak. Dr. Benkár József főjegyző mindenesetre leszögezte: megoldást kell találniuk, mert a megyei önkormányzat nem fogja tudni finanszírozni a kórházat és ez a teljes intézményrendszert veszélyezteti. Dr. Tatár László, a Fidesz-PF frakcióvezetőjének javaslatára a közgyűlés úgy döntött, hogy a következő ülésre össze kell állítani a kórház 2010-es likviditási tervét.

[caption id="" align="alignleft" width="350"] A tavalyi beszámolót elfogadták, ám a közgyűlés következő ülésére el kell készíteni a kórház 2010-es likviditási tervét. Fotó: Lénárt Márton
[/caption]

Az ülés elején vette át képviselői megbízólevelét és esküt is tett Rajna Kálmán, Dormánd polgármestere, aki az egyik korábbi társadalmi megbízatású alelnök, Beer Ferencné lemondásával az MSZP listájáról immár a megyei önkormányzat tagjává vált. Az Eger és a megye közötti egyeztető bizottságba Beerné helyére Hiesz Györgyöt, Gyöngyös polgármesterét, a szocialista frakció vezetőjét delegálták. A nyugdíjba vonulása miatt leköszönt alelnök asszonyt ugyanakkor megválasztották a közgyűlés ügyrendi bizottságának külsős tagjává. A Regionális Közlekedési Szakbizottságba tagnak javasolt Merczel József ellenben nem kapta meg a szükséges minősített, 21 fős többséget.

A megyei önkormányzat és intézményei tavaly gazdálkodásáról beszélő Sós Tamás elnök egyebek mellett azt hangsúlyozta: biztosítottak voltak a folyamatos működés feltételei. Igaz, hitelt kellett igénybe venniük. Folyószámla- és munkabérhitelre is szükségük volt, mindazonáltal a hitelállomány 270 millió forinttal kevesebb, mint egy évvel azelőtt. Fejlesztési forrásokra, az önerő biztosításához 591 millió forint értékben használtak fel a korábban kibocsátott kötvényekből. A megyének szabad pénzmaradványa nincs 2009-ről. Az elhangzottakhoz Mikó Béla könyvvizsgáló hozzáfűzte: az önkormányzat eladósodottságának aránya a vagyonához képest 9-ről 6,9 százalékra csökkent.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!