Közélet

2010.05.04. 06:31

Gépekkel emelik ki a tóból az uszadékot

Harmadfokú vízminőség-védelmi készültséget rendeltek el a Tisza-tónál, hiszen az érkező tavaszi zöldár nagy mennyiségű uszadékot hozott, melynek kiemelése a kiskörei vízlépcsőnél történik.

Sz. R.

- A téli hóolvadás és az áprilisi zöldár megindította a folyó vízgyűjtő területein felgyülemlett kommunális hulladékot, melynek begyűjtése Kisköre alatt történik. A pontos adatok csak a jövő héten válnak ismertté, most úgy számoljuk, átlagos – azaz soktonnányi – mennyiséget kell kiemelni a vízlépcsőnél - mondta a munka kapcsán Fejes Lőrinc, a Köti-kövízig kiskörei szakaszmérnöke.

- A költségeket a magyar állam viseli, ahogy minden ilyen esetben. Az uszadék egy része külföldi vízgyűjtőkről kerül hozzánk, de a hazai horgászok által a parton hagyott szemét is megindul ilyenkor - magyarázta a szakaszmérnök. - A folyó Magyarországra történő belépésekor számolással jelzik a behozott uszadék mennyiségét, mely percenként akár 50–100 flakon is lehet, s ez a szám a magyar területen még emelkedhet is.

A partra emelés után a hulladékot szétválogatják. A fahulladékot, ágakat, rönköket, elsodort és megrongálódott facsónakokat a lakosság megkapja, a kommunális hulladék pedig a tiszafüredi lerakóba kerül. A munkákkal a jövő hét elejére végezni kell, hiszen csütörtökön már a Tisza-tó napját ünneplik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!