Közélet

2010.08.27. 14:03

Lejárt az idő: disznófarok a közgyűlési elnöknek

Az elnök az elmúlt 4 évet ellentmondásaival együtt is eredményesnek minősítette, a jobboldali képviselők inkább az elmulasztott lehetőségekről és az örökül hagyott komoly anyagi problémákról beszéltek.

R. M.

Fotó:

Utolsó ülését tartotta ma Egerben a jelenlegi összetételű, most még negyvenfős, baloldali irányítású megyei közgyűlés. Az ülés elején a megyei közgyűlés első elnökéről elnevezett dr. Jakab István-emlékgyűrűt adta át az elhunyt elnök özvegye, dr. Jakab Istvánné dr. Ringelhann Györgynek, Eger 1990-98 közötti polgármesterének, díszpolgárának, korábbi gyermekorvosnak, OB I-es vízilabdázónak.

A napirendek tárgyalásának megkezdése előtt egy csoport fennhangon elkezdte énekelni a Himnuszt, majd odamentek Sós Tamáshoz egy „A mi időnk lejárt” feliratú transzparenssel, és egy disznófarkat nyújtottak volna át neki, sikertelenül.

Ugyancsak még napirend előtt Füzesabony polgármestere, Laminé Antal Éva bejelentette, hogy kilép a Fidesz-Polgári Frakcióból (PF), s munkáját független képviselőként folytatja tovább. Döntésének indokául szavai szerint az szolgált, hogy Herman István, akit a polgári értékeket valló füzesabonyiak országgyűlési képviselői mandátumhoz juttattak, közvetlenül a parlamenti választások után kezdeményezte a régóta eredményesen dolgozó, s őt segítő városi Fidesz-csoport feloszlatását.

Laminé úgy vélekedett: Herman rágalmazta, megalázta és megtagadta az érte tevékenykedőket. Laminé szerint politikusként kötelessége kiállnia a becsapott, elárult emberek mellett, kötelessége kimondani, hogy a hazugság, az árulás nem lehet politikai érték, az ilyen embereknek távozniuk kell a politikából. Herman Istvánnak le kellene mondani és távoznia a politikából, mert méltatlan lett a bizalomra. A polgármester asszony nem hajlandó Hermannal tovább egy frakcióban ülni. Az elhangzottakra Herman István ekkor nem reagált.

Herman István a közgyűlés után reagált

A közgyűlést követően hírportálunknak Herman István elmondta: a stílus maga az ember, Laminé Antal Éva méltatlan vádjaival a testület utolsó ülésén nem kívánt foglalkozni. A folyamatban lévő eljárásokban rövidesen a Heves Megyei Bíróság és a VPOP is meghozza a döntést az ő polgármesteri működésével kapcsolatban. Herman szerint Laminé az alkotás helyett sajnos a rombolásra használta az energiáját, négy éven át folyamatosan valami ellen harcolt, nem pedig valamiért. Szembeszállt először a füzesabonyi könyvtárosokkal, majd a pedagógusokkal, a jegyzővel, később a képviselőtestület többségét adó, s a törvénytelenség útján haladni nem kívánó „nyolcakkal”, most pedig Herman a kiszemelt célpont. A honatya kiemelte: rajta kívül még tizenöt Fidesz-csoportelnök kezdeményezte a füzesabonyi pártszervezet feloszlatását, az országos választmány elnöksége előtt mindenki, Laminé is kifejthette az álláspontját, s csak ezután született döntés a feloszlatásról.

Még mindig napirend előtt Deé András (PF) a közgyűlés demokrácia-deficitjéről beszélt. Mint mondta, a szocialista megyevezetés árulással szerzett hatalmának korszaka rövidesen véget ér. Az MSZP-s megyei vezetés az elmúlt esztendőkben sikeresen elszabotálta a közmeghallgatás intézményét, megfosztotta az embereket a szólás szabadságától. Pedig az emberek tudni szerették volna, hogy mekkora kárt okozott a hospinvestes kórházi ámokfutás, mennyi pénzt emésztett fel a megyei egészségügy tönkretétele, vagy mekkora terhet jelent a kötvénykibocsájtás.

Sós Tamás ugyanakkor elnöki beszámolójában a testületnek és a hivatalnak is megköszönte a munkáját, az eltelt négy esztendőt az ellentmondásaival együtt is eredményesnek minősítette és külön kiemelte, hogy jól szerepeltek a pályázatokon, ennek köszönhető például az új parádi szociális otthon megépítése, az egri Török Fürdő és a gyöngyösi Orczy-kastély beruházása. Herman István viszont azt hangsúlyozta: nem vitatott, hogy voltak eredmények, ám a baloldali vezetés „szupergazdálkodása” azt hozta magával, hogy a megye pénzügyi helyzete szerényen fogalmazva is instabil. Az elszalasztott lehetőségek ciklusa zárul most.

Már a napirend szerint haladva tovább, az idei első féléves gazdálkodásról szólva Sós Tamás elmondta: a működés feltételei biztosítottak voltak, 2010. június végéig a kötvénykibocsátásból származó összegből 413 millió forintot használtak fel fejlesztésekre, előzőleg pedig már több, mint 900 milliót. Összességében kiegyensúlyozott gazdálkodás folyt, bár ehhez a megemelt folyószámlahitel-keretre is szükség volt. Június 30-án a Megyeháza és az intézmények kifizetetlen számláinak összege 115 millió forintra rúgott. A pénzhez kötődött a 2007-2010 közötti gazdasági program teljesítéséről szóló előterjesztés is, amely a fentiekhez hasonló, eltérő értékelést kapott.

Sós Tamás erős közepesnek nevezte a teljesítményt, dr. Tatár László (PF) viszont elégtelennek, hiszen szinte minden hónapban hitel felvételére szorult az önkormányzat, előfordult, hogy működési költségekre kellett költeni a fejlesztésre szánt kötvénypénzből is, az illetékbevételeket pedig mindig túltervezték. Kontra Gyula (MSZP) emlékeztetett arra: a gazdasági válság nem sajátos Heves megyei vagy magyar jelenség, hanem az egész világot sújtja 2008 óta.

A testület döntött arról, hogy az egri várat vagyonkezelésbe veszi, megszavazták a vár turisztikai attrakciófejlesztését szolgáló kiemelt projekt kapcsán Egerrel kötött együttműködési megállapodást is.

Az október 3-án megválasztandó új megyegyűlés a megváltozott törvények okán már csak tizenöt tagot számlál majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!