Közélet

2011.06.06. 12:14

Könnyebb jól dönteni, ha tudjuk, mi miért van

A gyöngyösin kívül nincs másik vidéki főiskola, melynek tanszékvezetője tag lenne a Magyar Közgazdasági Társaság (MKT) elnökségében. Dr. Magda Róbertet harmadszor választották be a testületbe.

Suha Péter

– Az MKT a magyar közgazdák legrégebbi, legjelentősebb szervezete, amely a közgazdasági ismeretek terjesztését, a szakmai közélet fejlesztését, a közgazdászok általános érdekeinek képviseletét vállalta feladatául. Mindezt sokféle eszközzel, előadások, tanfolyamok, szakmai viták, találkozók, vándorgyűlések szervezésével teljesíti. Nem „tudományos társaság” a szónak abban az értelmében, hogy a szakmabeliek párbeszédén messze túlmutató munkát végez, az érdeklődő civilek ismereteinek bővítése is kiemelt vállalása – mondja dr. Magda Róbert.

[caption id="" align="aligncenter" width="350"] Dr. Magda Róbert: Olykor egészen kézenfekvő szempontok is kimaradnak a mindennapi döntésekből FOTÓ: CZÍMER TAMÁS
[/caption]

– Szükséges egyáltalán, hogy a laikusok közgazdasági ismeretekkel felvértezettek legyenek?
– Az élet minden területét, minden pillanatát meghatározza a közgazdaság(tan), akkor is, ha erről nincs tudomásunk, vagy nem akarunk róla tudomást venni. Ha vásárolunk, ha utazunk, ha vállalkozunk, ha dolgozunk, ha szórakozunk, egyáltalán: ha éljük az életünket, minden pillanatban választunk és döntünk. Választásainkat és döntéseinket pedig segíti, ha elgondolkodunk rajta, s ha tudjuk, hogy mi miért van. Könnyebb így megtalálni a helyes válaszokat.

– Azért a boltba nem friss tőzsdei adatokkal, árfolyamtáblázatokkal és nemzetközi elemzésekkel megyünk tejet venni...

– Nem is ez a cél. Az MKT azt tekinti feladatának, hogy az életünket meghatározó folyamatokat közérthető ismeretek formájában terjessze, segítve az átlagemberek eligazodását. Sokszor tényleg közhelynek tűnő alapvetésekről van szó – olyat termelj, amire igény van; olyat vásárolj, aminek hasznát veszed; olyan munkát válassz, ami eredményt hoz; ha tervezel, a kockázatokat is vedd számba; legyél képes gyorsan váltani –, ám ezek, talán épp azért, mert egészen kézenfekvők, sokszor kimaradnak a döntésekből. Az MKT fórumai, rendezvényei, összejövetelei abban segíthetnek és segítenek, hogy ezek felszínre kerüljenek, beépüljenek a meghatározó és a mindennapi apró döntéseinkbe egyaránt.

– Igen impozáns az MKT vezetésének névsora. Elnökségi tagként Ön mivel tud hozzájárulni a szervezet sikeréhez?
– A közgazdasági társaság számára is fontos a fiatalok jelenléte, így a főiskolához kötődve ezen a területen tudok leginkább segíteni. Az immár harmadszori újraválasztásom elismerése a Károly Róbert Főiskolán folyó szakmai munkának, továbbá az MKT gyöngyösi programjainak, amelyek közül kiemelkedik, hogy idén ötödik alkalommal az intézményünk adott otthont a Fiatal Közgazdászok Országos Találkozójának. Nemrégiben megalakítottuk az MKT helyi szervezetét is. További elismerése a harmadik ciklusom annak is, hogy rendezvényeinkkel nemcsak a hallgatókat, hanem az érdeklődő civileket, köztük a nagyon fontos középiskolás korosztályt is „közelebb tudjuk hozni” a közgazdaságtanhoz.

Névjegy:

Dr. Magda Róbert

egyetemi docens, tanszékvezető

Születési év:

1972. március 19.

Munkahelye:

Károly Róbert Főiskola

Tudományos fokozat:

Phd, közgazdaság-tudomány (1999)

Habilitált doktori cím, gazdálkodás- és szervezéstudományok (2008)

Nyelvismeret:

angol (középfok, C)1995

orosz (középfok, C)1999

Főbb elismerései:

2008. Károly Róbert Arany Plakett

2009. Közgazdász díj, Magyar Közgazdasági Társaság

2010. Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszt

Publikációi száma: 97

Hobbija: dinnyetermesztés, kézilabda, síelés

– Mit jelent a főiskolának, hogy a tanszékvezetője MKT elnökségi tag?
– Szakmai elismerést és kapcsolatokat. A társaságnak mintegy ötezer tagja van, a vezetésében a hazai szakma élvonala megtalálható. Közülük többen dolgoztak, dolgoznak meghívott oktatóként a KRF-en. És többen vannak, akik reményeink szerint dolgozni fognak itt.

egyetemi docens, tanszékvezető

Születési év:

1972. március 19.

Munkahelye:

Károly Róbert Főiskola

Tudományos fokozat:

Phd, közgazdaság-tudomány (1999)

Habilitált doktori cím, gazdálkodás- és szervezéstudományok (2008)

Nyelvismeret:

angol (középfok, C)1995

orosz (középfok, C)1999

Főbb elismerései:

2008. Károly Róbert Arany Plakett

2009. Közgazdász díj, Magyar Közgazdasági Társaság

2010. Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszt

Publikációi száma: 97

Hobbija: dinnyetermesztés, kézilabda, síelés Dr. Magda Róbert: Olykor egészen kézenfekvő szempontok is kimaradnak a mindennapi döntésekből FOTÓ: CZÍMER TAMÁS -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!