Közélet

2011.12.09. 06:19

Átalakulás: kemény volt, de már puhul

A parlamenti képviselők javadalmazása ma eléggé kusza képet mutat. Ennek az átláthatatlan rendszernek a megszüntetését javasolta a Fidesz frakcióvezetője októberben. Mára azonban az eredeti elképzelés puhulni látszik.

Sike Sándor

Akár 350 ezer forinttal is kevesebb pénzt vihet haza a Heves megyei listáról Parlamentbe került Vona Gábor, a Jobbik elnöke, ha a T. Ház elfogadja Lázár Jánosnak, a Fidesz frakcióvezetőjének az országgyűlési képviselők javadalmazására vonatkozó javaslatát. Az alapdíjak jelentős megemelésével, ezzel párhuzamosan ugyanakkor a pótlékok eltörlésével egyesek jól járnak, mások veszítenek.

A Lázár-féle javaslat azoknak kedvez anyagilag, akik valamilyen oknál fogva nem töltenek vagy nem tölthetnek be országgyűlési vagy parlamenti bizottsági tisztséget, így most csak az elég szerény alapdíjat, illetve a választókerületi pótlékot kapják.

[caption id="" align="alignleft" width="350"] Csak fegyelmezetten. Feszülten várjuk, vajon nekik is több jut-e a jóból 2012-ben, mint – az előrejelzések szerint – mindannyiunknak... FOTÓ: AS-ARCHÍV
[/caption]

Az országgyűlési képviselők javadalmazásának átszabására a Fidesz frakcióvezetője, Lázár János keménynek nevezhető elképzelést terjesztett elő még októberben. Ennek értelmében 2012 szeptemberétől egységesen havi bruttó 745 ezer forintra emelkedne a tiszteletdíj, viszont megszűnne a pótlékok elmúlt évtizedekben sok vitát kavart rendszere.

Parlamenti tisztségek híján a nyertesek csoportjába tartozik a kormánymegbízotti feladatokat ellátó Horváth László és Demeter Ervin, valamint a miniszterelnöki biztos Nyitrai Zsolt.

A vesztesek között találhatjuk a Jobbik elnökét, Vona Gábort, aki a Heves megyei listáról bekerülve frakcióvezetőként, két bizottság és két albizottság tagjaként – számításaink szerint – jelenleg 1 millió 100 ezer forint juttatást kap. Egy bizottság elnökeként és egynek tagjaként megközelítően 920 ezer forint lehet a javadalmazása az ugyancsak jobbikos Sneider Tamásnak, aki az országos listáról jutott be a Parlamentbe. A Heves megyei kötődésű Mirkóczki Ádám hasonló cipőben jár: két bizottsági és egy eseti bizottsági tagságával valamivel kevesebb, mint kilencszázezer forintos juttatást kaphat az Országgyűlés honlapján feltüntetett adatok szerint.

Egy bizottsági alelnöki tisztségével meghaladja a 700 ezer forint havi összeget Habis László, Eger polgármesterének javadalmazása. Ő a Lázár-féle változásokkal jelenlegi „pénzénél maradna”. Úgy számoltuk, hogy a szocialista dr. Sós Tamás egy bizottsági és egy albizottsági tagságával közel havi 700 ezer forintot vihet haza.

A Fidesz frakcióvezetőjének eredeti javaslatát időközben alaposan felpuhította a Parlament ezzel foglalkozó albizottsága. A testület több benzint adna egyes vidéki képviselőknek, és mégis fizetne pótlékot a bizottsági munkáért.

További részleteket a Heves Megyei Hírlap pénteki számában olvashat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!