Közélet

2011.12.04. 19:05

One more drink, Lacikám?

A folk egri királyai és a népi hangszereken előadott rock 'n roll mesterei imádnak zenélni és folyton megújulnak.

Szepesi Viktor

Kerekesék 16 éve törnek előre és borzasztóan sikeresek határon innen és határon túl. Egy nemzetközi zenei fesztiválon pedig ők képviselik majd hazánkat. Fehér Zsomborral beszélgettünk a világzenei bandáról.

- Elkészült a legújabb"> klipetek, mesélj erről egy kicsit?
- Februárban adtuk le a számot a Petőfi rádiónak és nagyon népszerű lett. Rögtön a második helyen nyitott a toplistán, aztán első lett. Hamar sláger lett belőle és ekkor jöttünk rá, hogy klipet kellene készíteni hozzá. A nyáron elfoglaltak voltunk, hiszen Olaszországban, Litvániában, Angliában és magyar fesztiválokon is szerepeltünk, ezért nem volt időnk foglalkozni vele. Rossz idő is volt, végül az augusztus 9-ét tűztük ki a felvétel napjának. Nagyon izgultunk az időjárás miatt, de egy meteorológus ismerősünk biztatott bennünket. Két és fél hét agymenés után írtunk egy forgatókönyvet, beszereztük a kellékeket. Egy budapesti modell és egri lányok szerepeltek a klipben. Szeptember 17-én volt egy VIP vetítés partival összekötve, ami nagy élmény volt mindenkinek. A werkfilmet is levetítettünk a kimaradt jelenettel együtt.

- Hogyan tekintesz vissza az elmúlt 16 évre?
- Rengeteg munkával töltöttük az időnket, hiszen a népzenei dallamok megtanulása és felkutatása nagyon sok időbe telt. Sokszor elmentünk "nagyöregekhez", hogy felvegyünk tőlük új dallamokat. Nagyon sok koncertet adtunk és táncházat csináltunk, ahol megtanultunk együtt lélegezni a közönséggel. Mivel lehet beindítani, milyen egy embernek zenélni. Mindenkinek úgy kell éreznie, hogy neki zenélünk. Kialakult egy törzsközönségünk, akik a koncert után azt mondják, hogy most hoztam új embert, aztán végül egymást csábítják a koncertjeinkre.

[caption id="" align="alignleft" width="350"] Imádnak improvizálni. A zenében nem ismernek tréfát.
[/caption]

- A koncerteken látszik is, hogy óriási összhangban vagytok.
- Ez nagyon hosszú idő után alakult ki. Ezt együtt kell csinálni, de mivel 10 éve ugyanaz a felállás, ezért szinte elképzelhetetlennek tartjuk a tagcserét. De nem fenyeget bennünket ilyen veszély.

- Kicsit váratott a siker, de azóta mit jelent számotokra a népszerűség?
- Csak a színpadon, méltató kommenteken és pozitív lemezkritikák alkalmával vesszük észre, hogy népszerűek vagyunk. Szerencsére másként nem találkozunk a sikerrel. ">Apró kockákból épült fel a zenekar, ennek egy darabja a klip.

Diszkográfia

2001. Hungarian Folk Music From Gymes and Moldva

2003. Fütyül a masina

2006. Pimasz

2008. Fel a kalappal

2011. What the folk?

Kerekes Band

Csarnó Ákos - brácsa

Fehér Viktor - dob

Fehér Zsombor - furulya

Kónya Csaba - basszusgitár

Námor Csaba - koboz

- Hogyan viselitek a sok utazást?
- Bulgáriában is mikrobusszal voltunk és a hosszú utat sztorizgatással töltjük, jó zenéket viszünk magunkkal, alszunk. Az utazást jól viseli a csapat, a koncertek pedig feltöltenek bennünket. Jó, hogy különböző helyekre jutunk el, nekünk fizetnek hogy világot lássunk.

[caption id="" align="alignleft" width="350"] A színpadon érzik igazán elemükben magukat az egri világzenészek
[/caption]- Minden fellépésre új show készül, hogy bírjátok?
- Kreatívak vagyunk a színpadon, de a számok szerkezetéhez igazodunk. Mindenki tudja, hogy mi a feladata, de szabadjára engedjük az energiánkat. Semmiképpen nem veszünk fel semmilyen allűrt, mindenki azt hozza ami neki kényelmes, ami jól esik és ami önmaga. A nyáron egyébként nehéz új számokat írni. Áprilisban jött ki az új lemez, és ennek az anyagát népszerűsítettük. A télen majd írunk új zenéket. Ha van egy új szám, akkor mi is izgulunk, hogy mit szólnak majd hozzá, mit mond a közönség. A lendületet a koncertek hozzák. Undergroundnak tartom magunkat és a régi rajongók sem pártoltak el tőlünk szerencsére.

- Mit szólnak külföldön a zenétekhez?
- Horvátországban volt a koncert előtt három óra és rengeteg népzenei számot hallgattam a tévében. Teljesen más volt és elbizonytalanodtam, hogy mit reagálnak majd az emberek. Kellett 4-5 szám, mire befogadták. A zenénk nem szájbarágósan magyar, hanem népi hangszerekkel játszunk rock ’n rollt. Eddig sehol nem fürödtünk be vele. Amikor valaki ezerrel le akarja nyomni a tokodon a valamijét, akkor egy idő után úgyis hagyod. Ezért a horvátoknál is a 300 emberből végül 1200 lett. Másfél óránk volt arra, hogy győzzünk és sikerült.

- A zenekar egyöntetűen melyik koncertet favorizálta?
- Az egri Magyar Dal Napjás fellépés volt az, amire azt mondtuk mindannyian, hogy jó volt. Kikivel és Waszlavikkal is először a színpadon játszottuk közösen, amik végül sikerültek. A Fedémesi Asszonykórussal már többször előadtuk a közös számunkat. Három vendégművésszel, technikai malőr nélkül, egységes a színpadon.

[caption id="" align="alignleft" width="350"] A vendégzenészekkel mindig sikeres fellépés kerekedik
[/caption]- A feldolgozásokról mi a véleményed?
- Amikor más szerzeményét játszod, akkor egy kicsit elhiszed, hogy a része leszel a számnak, de valójában sosem leszel, mert az nem a tiéd. Játszunk feldolgozásokat is, de inkább külföldieket: Hendrix, ">Faithless, Prodigy, Rage Against The Machine. A Csakazértis Szerelem című számot egyébként alig változtattuk meg. Volt amit teljesen átformáltunk, de a saját számainkra vagyunk büszkék. A Gyere, kislány, gyere szövege néhány szó megváltoztatásával akár népdal is lehetne. Ez volt az első magyar feldolgozásunk.

- Nagy Ferónak hogy tetszett?
- Nagyon tetszett neki. Az MTV Icon után egy interjúban is nyilatkozta, hogy nagyon bejött neki.

- A népzene egyébként mit jelent számotokra?
- Mindenféle magyarkodás nélkül fontos, hogy tovább vigyük ezeket a hagyományokat. Nem egy ökölbe szorított misszióról van szó, amit nekünk csinálni kell. A Pimaszon 70 százalék népzenei elem volt, A Fel a kalappal albumon 50 százalék, a legutóbbin pedig már csak 30 százalék. Az összes többi saját találmány, ami valahol népi ihletésű. Imádjuk a népzenét, libabőrös leszek nagyon sok zenétől, amikor meghallgatom. A Csángó boogie számunk például egy moldvai dallamra épül. Egerben érezzük az emberek támogatását. Mindenhova a város hírét visszük, tudják hogy egriek vagyunk, mi pedig mindig büszkén mondjuk, hogy honnan jöttünk. A budapesti koncerteken is látszik, hogy egy kemény mag eljön Egerből és úgy éreztük magunkat, mintha otthon lennénk.

- Improvizálni szoktatok?
- Az elején egy jazz zenekar - szerűt szerettem volna, ahol mindenki improvizálhat. Amikor improvizálok, akkor az agyam és az ujjam mozog, aztán én is meglepődök, hogy mit játszanak. Ha agyalnék rajta, akkor olyan lenne, mintha matek érettségin lennék. Van aki 20 éve ugyanazt szólózza én pedig mindig alig várom, hogy improvizálhassak.

- Jövőbeli tervek?
- Új próbaterembe költözünk, mert szükségessé vált. Remélhetőleg jobban is fog szólni. Egy bolgár-macedón turnén voltunk nemrég, amit már nagyon vártunk.

- Mit jelent számotokra az egri közönség?
- Megmérettetést. Itthon szeretnénk megfelelni, mert naponta találkozunk az emberekkel és bármikor mondhatják, hogy mi nem volt jó. Fontos nekünk az egri kemény mag.

- One more drink, Lacikám?
- Viktorral otthon mindig másként hívjuk egymást. Karcsi, Berci, Béla és most a Lacikám a divat. Ez azt jelenti, hogy barát, testvér, haver. Magában a becézésben benne van a kapcsolat. Vicces ez a mondat, de bármikor megtörténhet Veled, hogy felteszik ezt a kérdést...

2003. Fütyül a masina

2006. Pimasz

2008. Fel a kalappal

2011. What the folk?

Kerekes Band

Csarnó Ákos - brácsa

Fehér Viktor - dob

Fehér Zsombor - furulya

Kónya Csaba - basszusgitár

Námor Csaba - koboz A vendégzenészekkel mindig sikeres fellépés kerekedik A színpadon érzik igazán elemükben magukat az egri világzenészek Imádnak improvizálni. A zenében nem ismernek tréfát. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!