Közélet

2012.01.29. 08:14

A társasjáték, aminek a végén senki nem nevet

Aki azt gondolja, segélyből élni egyszerű és kényelmes, az próbálja ki a Szociopoly társasjátékot. Tanulhat egyet s mást a világ dolgairól.

Barta Katalin

A Gazdálkodj okosan! nevű társasjáték bizonyára sok olvasónk kedvenc gyerekkori játékai közé tartozott. Kapitalista szabályokra átírt változata, a Monopoly nem kevésbé. A minap újabb, sikerre ítélt, immár XXI. századi verzióval találkoztam Sirokban. A neve Szociopoly, a megálmodója Bass László szegénységkutató, főiskolai adjunktus, a Magyar Tudományos Akadémia gyermekszegénység elleni kutatócsoportjának munkatársa. Jelenleg az ELTE-n tanít leendő szociális munkásokat. A szakembert felkérték, hogy készítsen kreatív, de elgondolkodtató játékot a szegénységről.

A cél megértetni mindenkivel: ha egyszer elindulunk a lejtőn, s végül a mélyszegénység bugyraiban találjuk magunkat, mindennapi pénzügyeink kezelhetetlenekké válnak. Márpedig ilyen helyzetbe bárhol, bárki kerülhet. Még nehezebb az élet, ha eleve ilyen családba születünk.

[caption id="" align="alignleft" width="350"] Csak látszólag játék. Dorkó Csaba, Hevesaranyos polgármestere gurít FOTÓ: ÖTVÖS
[/caption]

Ez igazolódott be Sirokban is, ahol egy szegénység elleni program nyitó rendezvényén hét falu 3-3 tagú csapata kapcsolódott be a játékba. A többnyire polgármesterekből, szociális ügyintézőkből verbuválódott gárdák tagjainak képzeletben mélyszegénységben élő, tartósan munkanélküli családok mindennapi életébe kellett beleélniük magukat. Az elején a játékosok arról döntöttek, milyen családmodellt választanak: hány gyereket vállalnak, segélyből, vagy közmunkából élnek-e.

A játékvezető felhívta a figyelmet: a játék elemei közelítenek a valósághoz, ám szigorúan legális keretek között alkalmazhatók, azaz nem lehet lopni, a gyerekekről gondoskodni kell (etetni és iskolába járatni őket).

Miután a legtöbben a biztosnak tűnő segélyt és szociális juttatásokat választották, az induló összeget is kézhez kapták: 75 ezer forintot. Ezt kellett (volna) egy hónapig úgy beosztani, hogy lehetőleg ne halmozzanak fel tartozást. A harminc játékmezőn váratlan kiadások (büntetés feketemunkáért, cipő-, ruhavásárlás, rezsi befizetése, szülinap, betegség), s kiszámíthatatlan bevételek (eseti segély, talált aranylánc, feketemunka vállalása) szerepeltek.

A játékosok kockázatot is vállalhattak: feketemunkát, uzsorástól kölcsönkért pénzt 100 százalékos kamatra, halasztott rezsifizetést. Hamar kiderült: a mélyszegénység olyan csapda, amiből kitörni külső segítség nélkül lehetetlen. Az ilyen helyzetben nyomorgó családok képtelenek hosszú távra tervezni, hiszen az egyetlen céljuk: túlélni a mai napot.

Egy partitól nem változik meg a világ

A játék ötletgazdája Bass László szerint azért jó a Szociopoly, mert mindig van egy pillanat, amelytől kezdve „élesben” folyik a dolog. Előjönnek az előítéletek, a világnézet, a gondolkodásmód. Amikor a pénz fogyni kezd, gyakran vagy kibúvókat keresnek a játékosok, vagy egyre nagyobb kockázatot vállalnak. Persze, egy partitól nem változik meg a játékosok szemlélete, de ha már jobban odafigyelnek a közéleti történésekre, rálátást szereznek a világra, akkor már megérte a fáradtságot. A szakemberek szerint a Szociopoly segíthet abban, hogy az emberek végre ki tudjanak jönni a fizetésükből, és oldja az előítéleteket is.

Ezek is érdekelhetik