Közélet

2012.01.04. 06:14

Kettévágta a megyét az egészségügy átalakítása

Érezhető verseny folyik megyénk három kórháza között: szeretnék bebizonyítani, hogy képesek a magas színvonalú betegellátásra, hiszen létük most a tét.

Juhász Marianna

A bélapátfalvai, az egri, a füzesabonyi, a hevesi és a pétervásárai kistérségek a Miskolc-központú észak-magyarországi egészségszervezési nagytérséghez tartoznak, májustól a gyöngyösi és a hatvani kistérségek betegei az észak-közép-magyarországi egységben kérhetnek majd segítséget.

A Semmelweis-terv alapján az országban nyolc egészségszervezési nagytérséget alakítanak ki, erről és a kórházak további sorsáról a Nemzeti Erőforrás Minisztérium már elkezdte az egyeztetést az egészségügyi intézményekkel.

[caption id="" align="alignleft" width="350"] Gyógyíthatnak. A gyöngyösi kórház jövője biztató. KÉPÜNK ILLUSZTRÁCIÓ FOTÓ: CZÍMER TAMÁS
[/caption]

A területi átalakítást követően sem az egri, sem pedig a gyöngyösi kórházban nem tartanak attól, hogy csökken majd az ellátandó betegek létszáma.

Dr. Fűtő László, az egri Markhot Ferenc Kórház ügyvezető igazgatója elmondta: mivel megyei kórházként aktív szerepük van a fekvőbeteg-gondozásban, és az ellátás szintje is kimagasló, nem kell attól tartaniuk, hogy a változások után osztályok szűnnek meg.

Dr. Freili Géza, a Bugát Pál Kórház ügyvezető igazgatója szerint az egészségügyi nagytérségek kialakítását a betegmozgások indokolják, éppen ezért nem véletlen, hogy a gyöngyösi kórház a fővárosközpontú egységhez tartozik majd.

A hatvani kórházban arra hivatkozva, hogy az egyeztetések még nem fejeződtek be, nem adtak részletes tájékoztatást az intézmény sorsát illetően.

A várható változással kapcsolatban a szaktárca sajtóosztályától hétfőn kértünk tájékoztatást, ám kedd estig kérdéseinkre nem érkezett válasz.

További részleteket a Heves Megyei Hírlap szerdai számában olvashat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!