Közélet

2012.03.19. 19:01

Jövőre tanfolyamhoz kötik a szarvasgomba-szedést

Föld alatti gombákat csak az erdőgazdálkodó írásbeli engedélyével lehet gyűjteni.

MTI

Aki erdőben, föld alatti gombát, így például különféle szarvasgombát kíván gyűjteni, annak előtte tanfolyamot kell elvégeznie, amelyen egyebek mellett a kutyával történő gyűjtés szabályait is el kell sajátítania - az erről szóló vidékfejlesztési miniszteri rendelet a hétfői Magyar Közlönyben jelent meg.

Föld alatti gombákat - összefoglaló néven a triflákat - csak az erdőgazdálkodó (például erdőgazdaság) írásbeli engedélyével lehet gyűjteni, a gyűjtőnek naplót kell vezetnie. Kivétel a magántulajdonban lévő erdő, amelynek a tulajdonosa a saját erdejében eltekinthet a tanfolyamtól, és a gyűjtési napló vezetésétől, amennyiben a gyűjtő naponta legfeljebb 20 dekagramm, vagy pedig 3 darab föld alatti gombát gyűjt.

A triflakereső kutyát elektronikus azonosítóval kell ellátni. Egy gyűjtő egyidejűleg legfeljebb két kutyával dolgozhat. A gyűjtés során tilos az erdőben ásni, kapálni, a talált gombát legfeljebb egy 5 centiméter széles eszközzel lehet felszedni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!