Közélet

2012.03.01. 16:01

Porlik mint a Szikla - specmentők bajban

Tizenkét év sikeres működés után megszűnik az egykor legendás kutyás csapat.

sz. r.

A hevesi speciális mentők csapata 2000-ben hevesi tűzoltókból, mentősökből alakult. A mélységi és magassági mentésre, keresésre specializálódott egylet a megyének épp olyan emblematikus szervezetévé vált, mint a miskolciaknak a Lehoczky László vezette mentőegység. Legendás kutyájuk, Rex emberek tucatjainak életét mentette meg. A Sági János vezette egyesület virágkorában nem volt olyan hét, hogy az ország valamely pontjára ne riasztották volna őket.

A Szikla mentőcsapat életében az első igazi törés 2005-ben következett be, amikor Rex, az akkor hatéves mentőkutya, akit tökéletes keresővé képeztek, egy betegség következtében elpusztult. Közben a csapattagok egy részét is máshová szólította kötelesség, a támogatások is megcsappantak. Az utolsó remény 2009-ben villanyozta fel Sági János csapatát, amikor ígéretet kaptak arra, hogy a volt alatkai iskola épületben kialakíthatják a bázisukat.

– Alapvetően a saját pénzünket és időnket áldoztuk minderre – folytatta Sági János. – A családokat egyre jobban kimerítette ez az áldozat és a támogatási lehetőségek is szűkültek. Az utolsó reményünk az alatkai központ lett volna.

Az utolsó érvágás aztán a saját pénzen műszakiztatott autó kötelező visszaadása volt. Sági szerint nincs már értelme megtartani az egyesületet.

A legkülönlegesebb helyzetekben álltak helyt

A tíz alapító közül többen a hevesi tűzoltóságnál dolgoztak, így a csapat tagjainak nem volt idegen az élet- és vagyonmentés. Ám ők nem elégedtek meg a hagyományos helyzetekkel, hanem speciális szituációk megoldásában is jártasságot szereztek: levegőben, földön és vízben is mentettek, ha kellett. Az elmúlt fél évtizedben száznál jóval több bevetésen vettek részt. Kerestek eltűnt gyermeket a Mátrában, vízben elmerült fürdőzőt, idős embereket.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!