Közélet

2012.03.07. 06:42

Vigyázniuk kell, hova lépnek: beszakadnak a titkos pincék

Egy elfeledett pince omlása miatt kellett lezárni Egerben a Mlinkó utca egy szakaszát. Nem ez az első ilyen eset, és szinte biztos: nem is az utolsó.

Pócsik Attila

Legendák élnek arról, hogy Egerből a föld alatti járatokon el lehet jutni akár Maklárig is. Hogy ebből mi az igazság, talán senki sem tudja. Az viszont biztos: a föld alatt számos elfeledett járat található. A Mlinkó Mátyás utcában a közúton egy gyanús horpa kivizsgálása során szakadt be egy eddig ismeretlen pince, s vált láthatóvá közel 130 köbméteres üreg. Az utat januárban lezárták, mivel közlekedés életveszélyessé vált. A gáz- és vízvezeték a levegőben lóg.

– A pinceveszély elhárítása sürgős beavatkozást igényel, mivel az omlás veszélyezteti a közutat, a Mlinkó utca közműveit, lakóépületeit – tájékoztatott Dér Ferenc. – Mivel a káresemény közterületen történt, az önkormányzat nyújtott be vis maior pályázatot a helyreállításra. Az erről szóló kormányrendelet szerint a helyreállítási költség 70 százalékára lehet pályázni, a teljes munka több mint 6 millió forintba kerül – tette hozzá a Városfejlesztési és Üzemeltetési Iroda vezetője.

A szakember elmondta azt is: ez a tétel kisebbnek mondható, mint a jéghegy csúcsa, hiszen ma sem tudni pontosan, hogy a történelmi belváros alatt hány pince húzódik. Ráadásul megelőzésre nincs állami forrás, csak helyreállításra.

Sokan emlékeznek: öt éve a Sánc utcában szintén a közút alatt bukkantak egy 11 ágú, összesen 50 méter hosszú pincerendszerre. Az egyik legmeghökkentőbb eset a Bartakovics utca 14. szám alatt történt 2004-ben. A háztulajdonos kiment a kertjébe, hogy szakítson petrezselymet az ebédhez. A legnagyobb megdöbbenésére nemcsak a zöldség nem volt a szokott helyén, hanem maga a kert sem. „Elnyelte a föld.” Az udvaron több méter mély, hatalmas kráter tátongott.

További részletek a Heves Megyei Hírlap szerdai (03.07.) számában

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!