Közélet

2012.05.13. 06:15

„Kemény legények” az eFeN-en

A Solidmen zenekar tagjai fiatalok, energikusak. Határozott céljuk új stílust teremteni a zenei piacon.

Gál Krisztina

„Illuminált és kemény rock and roll” – így jellemzik zenéjüket a Hang vagy! tehetségkutató verseny győztesei. A Solidmen zenekar második koncertjét adta az egri főiskolás napokon. A fellépés után a zenekar dobosával, Szepesi Viktorral beszélgettem.

- Hatalmas sikert arattatok a tehetségkutató versenyen. Számítottatok a győzelemre?

- Őszintén szólva, minket is meglepett a közönség megmozdulása, de nagyon örültünk neki, hogy nyertünk. A koncerteken a barátainkon kívül rengeteg ismeretlen ember tombolt a zenénkre. A fellépés után is több pozitív visszajelzést kaptunk, egy koncertkritikában is méltattak bennünket. Bíztató, hogy nagy jövőt jósolnak nekünk.

- Honnan jött az ötlet, hogy jelentkeztek a megmérettetésre

- Nagyon jó lehetőségnek tartottuk ezt a kezdeményezést, hiszen nagyon sok fiatal tehetség megmutathatja a tudását. Úgy gondoltuk, hogy rendelkezünk annyi ambícióval és kitartással, hogy megálljuk a helyünket ezen a versenyen. Természetesen erős volt a mezőny, de elnyertük a szavazóközönség szimpátiáját. Az első hely nyereményeként felléphettünk az Egri Főiskolás Napokon, illetve huszonöt óra stúdióidőt kaptunk.

[caption id="" align="alignleft" width="360"] Solidmen Fotó: Zele Tímea Mária
[/caption]

- Hogy éreztétek magatokat az eFeN színpadán?

- A korai kezdés ellenére lelkes csapat verbuválódott össze, akik remek hangulatot csináltak. Számunkra ez a legfontosabb egy fellépésen és ettől mi is jól fogjuk érezni magunkat. A nagyszínpad hangosítása és a fénytechnika is kiváló volt.

- Elmondásotok szerint illuminált, kemény rock and rollt játszotok. A repertoárotokban azonban még is szerepel egy populáris diszkó sláger feldolgozása.

- Szerettünk volna meglepetéssel készülni, egy teljesen más stílusú muzsikát átültetni a saját hangzásunkba. Így született meg az elkorcsosított LMFAO Sexy and i know it című diszkósláger. Régen, aki emlékszik az MTV mashre, tudhatja, hogy általában két népszerű zenét mixeltek össze. Mi is így tettünk a popzenével és a Limp Bizkit Take a look around muzsikájával.

- Ki írja a dalszövegeiteket?

- A dalszövegeket Oláh Róbert írja, de persze nem zárkózik el attól sem, hogy más is készítsen szövegeket. Szerencsére ügyes írói vénával rendelkezik, frappáns és mögöttes tartalommal bíró szövegeket ír.

- Úgy tudom nem ismeretlen számotokra a zenei világ. Milyen tapasztalatokkal rendelkeztek?

- Mind a négyen kipróbáltuk már magunkat korábban valamilyen zenekarban, Nyerják Gábornak, a gitárosunknak pedig jelenleg is van egy másik zenekara, a Mytra. Zelenai Bálint, a basszusgitárosunk csellózott és komolyzenei képzésben vett részt, Oláh Róbert évek óta énektanárnál képzi a hangját, illetve több zenekarral is tehetségkutató versenyeket nyert. Jómagam az egri Farkas Ferenc Zeneiskolában tanultam ütő tanszakon és számos zenekarban doboltam.

- Miért pont Solidmen?

- Ez egy kicsit ellentmondásos dolog, hiszen a „solid” a magyar vonatkozásával ellentétben azt jelenti, hogy kemény, szilárd. Szabadfordításban az is lehetne a nevünk, hogy keménylegények, ami persze nem a fizikumunkra vonatkozik. Igazából egy olyan saját zenei
stílust szeretnénk kialakítani, ami egy keményebb rockosabb műfajhoz áll közel, de még is minden ember megtalálhatja a hozzá illő számokat.

- Mik a távolabbi terveitek?

- Hamarosan hanganyagot, ezután várhatóan videoklipet készítünk. Kilátásban van néhány fellépés is. Szeretnénk, ha minél több helyen megismernének bennünket.

- Mit gondolsz mennyire nehéz manapság ebben a műfajban egy zenekarnak betörni a zenei piacra?

- Úgy gondolom, hogy nagyon nehéz ma Magyarországon, főleg a kezdő zenészeknek. Gyakorlatilag ellehetetlenítik a helyzetüket, hiszen nagyon kevés lehetőséget kapnak arra, hogy megmutathassák a tehetségüket. Sok verseny túlságosan egysíkúvá vált és általában a tucat zenét keresik, amire egy komplett marketingstratégiát lehet építeni, a zene minősége pedig sajnos másodlagossá válik. A zenélésből gyakorlatilag nem lehet megélni. Nagyon határozottnak és céltudatosnak kell lenni ahhoz, hogy ebben a szakmában elérj valamit, mert ha nem csinálod százhúsz százalékon, akkor semmi esélyed. Mi is arra törekszünk, hogy a
maximálisat nyújtsuk.

- Kiknek szól a zenétek?

- Mindenkinek, aki szereti a felszabadult zenét. A lassúbb számainkban a könnyűzenét kedvelők is megtalálhatják önmagukat, a koncertünkön pedig olyan dinamikus előadást csinálunk, ahol a közönség olyan pluszt kap, amit más zenekaroktól talán nem.

- Miből merítitek ezt a sok energiát?

- A közönség táplálja azt a tüzet, ami ilyenkor bennünk ég. Ha egy ember arcán mosolyt látunk, vagy látjuk rajta, hogy mennyire élvezi a zenénket, akkor mi is feltöltődünk.

- Mikor találkozhatunk a zenekarral legközelebb Egerben?

- Folyamatban van két budapesti koncert szervezése és még néhány buli a nyárra. Egerben ősz környékén várható egy szolidnak éppen nem ígérkező fellépés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!