Gyász

2024.05.14. 10:57

Elhunyt a Kötivizig egykori igazgatója

Varga László 78 évet élt.

Molnár Helga

A Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság tudatta, hogy az egykori igazgató, Varga László 78 éves korában május 5-én örökre megpihent – írja a Kötivizig. Varga László (1945-2024) okleveles vízépítő mérnöki tanulmányai befejezését követően 1970 szeptemberében mezőgazdasági vízhasznosítási előadóként állt munkába a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóságon. Gyakornokként Kiskörén dolgozott, ahol felfigyelve szakértelmére és megbízható munkájára, a Tisza II. (ma Kiskörei) vízlépcső építésével kapcsolatos előkészítői, koordinátori feladatokat kapott. 1973 és 1987 között az igazgatósági építési osztályán látott el különböző szintű vezetői teendőket. Kiváló területismeretének, magas szintű tudásának és szakmai tapasztalatának eredményeként 1988-től a műszaki igazgatóhelyettesi (főmérnöki) feladatok ellátásával bízták meg, ettől kezdve a védelmi szervezetben pedig védelemvezető-helyettesként szolgálta az ágazatot.

Varga László (1945-2024)

2004. április 15-ével az igazgatóság vezetőjének nevezték ki, aki egyúttal védelemvezetőként irányította a vízkárelhárítási munkát. Az elmúlt évtizedek összes ár- és belvízvédekezésének szakmai irányításában részt vett, ezek közül kiemelendőek az 1999-es, a 2000. évi és a 2006-os nagy árvizek, valamint a szintén 2000-ben levonult cianidszennyezés. Szakmai döntéseivel, veszélyhelyzetekben is higgadt magatartásával, korrekt partneri kapcsolatok kiépítésével és ápolásával jelentős szerepet játszott az árvízi katasztrófák  elkerülésében. Személyes irányításának köszönhetően érezhetően nőtt a közvetlen veszélyben lévő települések lakosságának bizalma a vízügy iránt. Szakmai felkészültsége és igényessége, hatalmas tapasztalata, kötelességtudata, szerénységgel párosuló fegyelmezett, ugyanakkor határozott személyisége ma is példaként áll a vízügyi szolgálat munkatársai előtt. Mindezek fényében nem meglepő, hogy munkásságát számtalan elismerés övezte.  2000-ben a Magyar Köztársaság Arany Érdemkeresztjével tüntették ki, 2006-ban pedig megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjét. Varga László élt 78 évet.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában