Közélet

2012.07.21. 06:06

A Dombon lakók attól félnek, tragédia történik

Gyöngyös legmagasabb pontján, a Dombnak nevezett városrészen immár öt éve áll egy befejezetlen, hatalmas, kibetonozott gödör.

Juhász Marianna

Az építmény látszólag gazdátlan, hiszen a területet senki nem őrzi, ahogyan az ott „felejtett”, több tíz méter magas darukat sem bontotta le senki. A Dombon lakók attól félnek, hogy a félbe maradt építési területen egyszer még tragédia történik. A környékben ugyanis sok család él, és a szülők attól tartanak, hogy a gyerekek egy óvatlan pillanatban felmásznak a darura, vagy esetleg majd egy erős szél dönti fel.

A gödör és a daru annak az otthonteremtő beruházásnak a „maradványa”, melyet közel öt évvel ezelőtt Gyöngyös előző vezetése kezdett el az első Fészekrakó-program sikerén felbuzdulva. A Kálvária-dombon építendő ötvenlakásos társasház telkét a város biztosította a beruházónak, akit három pályázó közül választottak ki. A pályázatot az Euro-Liget Kft. nyerte el, a cég építhette volna meg azt a társasházat, amiben különböző alapterületű, 1–3 szobás lakásokat szerettek volna kialakítani.

Az eltelt évek alatt az Euro-Liget Kft.-t sem kerülte el a válság. A cég egykori tulajdonosától, Varnyu Richárdtól megtudtuk: az építkezés azért akadt el, mert bár a lakók legalább 70 százaléka már megvolt, ám ők nem kötöttek hitelszerződést a bankkal. A kft. azonban elkezdte a beruházást, de a kivitelezést végző cégnek nem tudtak fizetni, így a megkezdett ingatlant, vagyis a jelenlegi gödröt és az Euro-Liget Kft.-t is odaadták a tartozásuk fejében. A terület jelenlegi tulajdonosa információink szerint a Fészek-Liget Ingatlanfejlesztő és Beruházó Kft., ám a cég vezetője egyelőre nem nyilatkozott arról, hogy a Dombon elkezdett építkezés egyáltalán folytatódhat-e, és ha igen, akkor mikor.
A daru tulajdonosa továbbra is a jelenleg felszámolás alatt lévő Euro-Liget Kft.

Varnyu Richárd megnyugtatásképpen elmondta: a Dombon lévő daru nem jelent veszélyt az ott élők számára, hiszen szabályosan tárolják. Az építmény mozgása, forgása teljesen természetes, ha vihar van, vagy nagyobb szél fúj. Ellenkező esetben, vagyis ha a légmozgásnak ellenállna a daru, akkor borulhatna fel. A daru rendelkezik a szükséges forgalmi vizsgával is.

Az üggyel kapcsolatban dr. Réthy Béla alpolgármester elmondta: az önkormányzat folyamatosan egyeztet a Fészek-Liget Kft.-vel illetve a annak tulajdonosaival. Ennek célja, hogy a megkezdett építkezés mindkét fél érdekeinek megfelelően befejezhető legyen. A városvezető hangsúlyozta, hogy szeretnék rendezni a jogvitát, hiszen információik szerint akár már az ősszel újra indulhatna a Dombon félbe hagyott Fészekrakó II. otthonteremtő beruházás.

További részletek a Heves Megyei Hírlap szombati számában

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!