Közélet

2012.08.23. 06:11

Válságköltségvetése: csak a kötelező feladatokra jut

Napközi és közművelődés: a szolgáltatások maradnak, de csökkentett szinten.

sz. r.

Elkészült Heves város válságköltségvetése, a tervezetet napokon belül tárgyalja az adósságrendezési bizottság, majd a képviselő-testület. Forrást csak a kötelező feladatok ellátására biztosítanak, ám várhatóan így is marad 40 milliós hiány.

– Minden, a törvényben előírt kötelezettségét ellátja az önkormányzat – jelezte Csáki Zsigmond polgármester –, de azokat csak a minimális szinten, vagyis a korábbihoz képest csökkentett tartalommal. Ez úgy jelenik meg, hogy a törvény kötelezővé teszi az első és második osztályosok számára a napközit, de a felsőbb évfolyamokon erre csak lehetőséget biztosít, amellyel most nem tudunk élni. Előírják a jogszabályok a közművelődési intézmények működtetését, de azt, hogy a könyvtárunkat külön gyermek- és felnőtt részleggel működtetjük-e, avagy milyen nyitvatartási időt határozunk meg, mi döntjük el. Ugyanez vonatkozik a közművelődési feladatokra, vagyis nem biztos, hogy a sakkmúzeum teljes nyitvatartási idővel lesz látogatható. A szolgáltatások maradnak, csak azok eddigi szintjét csökkentjük.

A feladatok elhagyásának és szűkítésének konkretizálása az adósságkezelő bizottság és a testület döntése lesz. Csáki Zsigmond előrevetítette: a legnagyobb vesztes az alapfokú oktatás lesz, itt a legszembetűnőbb az állami normatíva és a tényleges költségek közti különbség.

– Ez a folyamat bezárja annak lehetőségét, hogy a jövőben működésre vegyünk fel hitelt – vetítette előre –, vagyis úgy kell a város feladatait igazítani, hogy azt fedezze a működésre szánt összeg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!