Közélet

2012.10.20. 06:29

A volt emlékmű helyén több holttest is lehet még

Hatvanban beigazolódott mindazok vélekedése, akik szerint emberi maradványokat rejt a föld a nemrég még a Kossuth téren álló szovjet emlékmű alatt.

t. o.

Az obeliszk lebontása után a munkások egyelőre egy teljes, koporsóban eltemetett csontvázat, egy bakancsot, egy szemüveget és két sarló-kalapácsos gombot emeltek a felszínre. A halottat a „fekete szobor” felállítását megelőző időkben az ugyanezen a helyen lévő aranyhalas medence városháza felőli oldalában temethették el. Itt több maradványt nem találtak – tájékoztatott Szinyei András alpolgármester, hozzátéve: az viszont nem kizárt, hogy a medence falán kívül is lehetnek elhunytak.

[caption id="" align="aligncenter" width="360"] Emberi maradványokat rejt még a föld FOTÓ: ALBERT PÉTER
[/caption]

Az exhumáláson jelen volt az orosz nagykövetség első titkára is, akinek a munkatársa jegyzőkönyvet vezetett a történésekről. Megkérték a hatvaniakat, hogy a továbbiakban is tájékoztassák őket, ha holtakat találnak, mivel saját jegyzőkönyveik szerint 69 katonát temethettek el a közelben.

A medencében fellelt holttest vélhetően egy főhadnagyé, aki valószínűleg a „A Szovjetunió Hőse” kitüntető cím birtokában érdemelte ki, hogy a tér kiemelt részén helyezzék végső nyugalomra.

Szinyei András szerint a közelben talált gyógyszeres fiola alapján az is elképzelhető, hogy korábban katonaorvosként szolgált az eltemetett személy.

A holttestet kellő kegyelettel szállították el a városgazdálkodás munkatársai. A település vezetése azt tervezi, hogy illő módon temetik majd el, de előbb további kutatóárkokat ásnak, hogy bizonyossággal meggyőződhessenek arról, nyugszanak-e mások is a tér egyéb szegleteiben. Az obeliszk városi temetőben történő felavatásra és az újratemetésre várják Oroszország képviselőit is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!