Közélet

2012.10.29. 06:11

Az Irgalmasrendi kórház tragédiájára emlékeztek

Hatvannyolc esztendővel ezelőtt, déli 12 órakor Eger lakossága közvetlenül is megtapasztalhatta a nagy világégés borzalmát.

d. anna

1944. október 28-án délben ugyanis – annak ellenére, hogy a gyógyintézményt a Vöröskereszt jelképe védte – bomba hullt az Irgalmasrendi kórházra.

E tragikus eseményre emlékezett vasárnap az Egri Lokálpatrióta Egylet a kórház falán elhelyezett emléktáblánál. Amint azt Farkas Péter elmondta, a bombát szállító repülőgép Maklár felől érkezett, és déli 12 órakor dobta le terhét a civil kórházra, noha annak tetején jól láthatóan ott volt a vörös kereszt, amely a genfi egyezmény értelmében védelmet biztosított volna. Huszonnégy civil áldozat és nagyjából ugyanennyi sebesült volt a váratlan támadás szomorú mérlege.

A kórház falán lévő emléktáblánál dr. Renn Oszkár és Farkas Péter helyeztek el koszorút, illetve gyújtották meg az emlékezés gyertyáit azok nevében is, akik életkoruk, illetve egészségi állapotuk miatt nem lehettek jelen a megemlékezésen, de szemtanúi voltak az eseményeknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!