Közélet

2013.02.16. 19:38

Földrengés Hevesben: falak repedtek, bútorok mozdultak el

Szombat este 18:19-kor Hevesen, Átányban, Tenken és Erdőtelken erőteljesen megremegett a föld.

Heol.hu

A Földrengés.hu becslései szerint a rengés 3.5-ös Magnitúdójú volt, epicentruma 10 km mélyen lehetett - forrás: időkép.hu.

Egy erdőtelki olvasónk elmondása szerint 18:20-kor enyhe földmozgást észleltek. Mélyről jövő moraj, bútorok elmozdulása, falak repedése történt mintegy két másodperc alatt.
[caption id="" align="alignleft" width="360"] Forrás - Földrengés.hu, Piszkéstetői érzékelő állomás
[/caption]

A Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság főügyeletére 2013. február 16-án este negyed hét után érkezett az első lakossági bejelentés, miszerint Tenken földrengés történt. A jelzés alapján a rengés másodpercekig volt észlelhető, amely egy mozgásból állt - mondta el a Heol.hu-nak Antal Erika tűzoltó főhadnagy, a Heves Megyei Katasztrófavédelem sajtószóvivője.

A Magyar Tudományos Akadémia Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont Geodéziai és Geofizikai Intézet Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatóriumának tájékoztatása alapján a földmozgás erőssége 3,5 volt a Richter- skálán. A földrengés mélysége négy kilométer volt. A rengés epicentrumát Egertől huszonnyolc kilométerre mérték.

Mindezidáig a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság főügyeletére tizenkettő darab bejelentés érkezett Tenk, Erdőtelek és Heves településekről. A lakossági bejelentések alapján személyi sérülés, illetve anyagi kár nem keletkezett - tette közzé Antal Erika.

Az igazgatóság főügyeletére este negyed hét után 12 bejelentés érkezett Tenk, Erdőtelek és Heves településről, miszerint földrengés történt. A jelzés alapján a rengés másodpercekig volt észlelhető, amely egy mozgásból állt - közölte az MTI.
Csáki Zsigmond, Heves független polgármestere az MTI-nek elmondta: a lakosok úgy írták le a jelenséget, mintha egy nagyon nehéz jármű elrobogott volna a házuk melletti úton. Egy farsangi bál résztvevői viszont kitódultak a rendezvény helyszínéről, illetve egyes utcákban a szabadba szaladtak az emberek - tájékoztatott az önkormányzati vezető.

A Magyar Tudományos Akadémia Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont Geodéziai és Geofizikai Intézet Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatóriumának tájékoztatása alapján a földmozgás erőssége 3,5 volt a Richter-skálán. A földrengés mélysége négy kilométer volt. A rengés epicentrumát Egertől huszonnyolc kilométerre mérték - az MTI közleménye szerint.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!