Közélet

2013.02.19. 00:49

Nyílt napon mutatják be az uniós fejlesztéseket

Észak-Magyarországon is számos programmal várja a látogatókat az Uniós Fejlesztések nyílt napja – séta a kulisszák mögött című rendezvénysorozat, március első szombatján.

HEOL

Az ország egészében, így Észak-Magyarországon is számos programmal várja a látogatókat az Uniós Fejlesztések nyílt napja – séta a kulisszák mögött című rendezvénysorozat, március első szombatján. Ingyenesen lesz megtekinthető egyebek között az egri líceum, vagy az ipolytarnóci Ősmaradványok is. Előzetes regisztráció után a Tisza-tavi Ökocentrum programja 200 fő számára ingyenesen megtekinthető.

2013 a polgárok európai éve, amely kitűnő alkalmat ad arra, hogy a helyi közösségek is betekintést nyerjenek abba, hogy az európai uniós tagság miként járult hozzá a lakosság életkörülményeinek jobbá tételéhez. A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség hagyományteremtő szándékkal életre hívott rendezvénysorozatának keretében várja a látogatókat az edelényi L''Huillier-Coburg-kastély. A Borsod- Abaúj-Zemplén megye egyik ékkövének számító épületegyüttes és a szintén rendkívüli szépségű történeti kert mellett immár a közösségi forrásból revitalizált Holt-Bódvát is megcsodálhatják az érdeklődők. Az egész napos programon a terület bejárása mellett megismerkedhetünk a területen zajló hüllőmentés mikéntjével, de benevezhetünk egy izgalmas vetélkedőre vagy fotópályázatra is.

A Nógrád megyei Ipolytarnóc világhírű geológiai tanösvényén az ősvilági szörnyek lábnyomai mellett óriási megkövesedett fákat és a sikeresen konzervált bükkábrányi ősfenyőket, valamint a cápafogakkal hintett egykori trópusi tengerpartot is megtekinthetik az érdeklődők. A vezetett séták után játékos kvíz keretében adhatnak számot a résztvevők a friss ismeretekről, a sikeres megfejtők között pedig értékes ajándékokat sorsolnak ki. Emellett arra is lesz lehetőség, hogy a 20 millió évvel ezelőtti vulkáni katasztrófa által megőrzött „ősvilági Pompeji” kincseit interaktív, háromdimenziós bemutatón, egy szimulációs időutazás keretében ismerjék meg a látogatók.

Szintén a természetbarátoknak kínál tartalmas időtöltést a Heves megyei Poroszlón található Tisza- tavi Ökocentrum: a vendégfogadót és oktatóközpontot is magába foglaló létesítmény Magyarország második legnagyobb tavának és környezetének gazdag élővilágát mutatja be. A négyszintes, összesen 2600 négyzetméteres látogatóközpont állandó kiállításai, háromdimenziós vetítőterme és hatalmas, több mint 735 ezer liter össztérfogatú, édesvízi akváriuma révén igazi természetközeli élményt nyújt.

Tárt kapukkal várja az érdeklődőket az építészeti és tudományos szempontból egyaránt kiemelkedő egri líceum is: az Eszterházy Károly Főiskola központi épülete, valamint az intézmény Természettudományi Karának otthont adó Leányka úti Kampusz rekonstrukciója során több mint 5000 négyzetméternyi új oktatási és kutatási tér jött létre, és háromszor ekkora területet újítottak fel teljeskörűen. A hevesi megyeszékhely felsőoktatási központja a nyílt nap alkalmával betekintést enged a vadonatúj laborokba és médiaműhelyekbe, a könyvtárába, valamint látogatható lesz a Varázstorony is.

Szikszón a HELL ENERGY Magyarország Kft. üzeme fogadja az érdeklődőket. A Szikszói Ipari Park területén felhúzott kéthajós szerkezetű, a legmodernebb technológiával felszerelt, kialakításában rendkívül látványos csarnok üdítőital gyártására, palackozására és tárolására ad lehetőséget. A XXI. századi igényeknek megfelelően létrehozott épületben alakították ki a vezetők irodáit, valamint egy konferenciatermet is.

Nyílt nap országszerte

2013. március 2-án „Uniós Fejlesztések nyílt napja – séta a kulisszák mögött” című esemény keretén belül szabadon látogatható, országos jelentőségű beruházások között egyaránt található kulturális, turisztikai, tudományos célú, vagy épp infrastrukturális fejlesztés. Így megtekinthető lesz például Budapesten a 4-es metró Tétényi úti állomása, a Várkert Bazár tervezett rekonstrukciója, valamint a Liszt Ferenc Zeneakadémia egyik megújult épülete. Szép számmal lesznek programok a fővárostól távolabb is. Ingyenesen lesz látogatható többek között a Korda Filmpark etyeki látogatóközpontja, a lőkösházi Vásárhelyi-Bréda Kastély és a fertődi Esterházy-kastély.

További információért keresse honlapunkat:

www.ujszechenyiterv.gov.hu

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!