Közélet

2013.10.29. 07:30

Jó reggelt, doktor Magyarország!

Az elkövetkező hónapokban 100 ezer embert 6 órás közfoglalkoztatásba vonnak be, a másik 100 ezer pedig napi 4 órában képzésben részesül.

Barta Katalin

Azért, hogy a zord, hideg, sötét téli napok se teljenek tétlenséggel, a kormány téli közfoglalkoztatási programot indít november 1-től, amely jövő április 30-ig tart majd.

Czomba Sándor államtitkár a minap jelentette be, hogy a tervek szerint 100 ezer embert 6 órás közfoglalkoztatásba vonnak be, a másik 100 ezer pedig napi 4 órában képzésben részesülne. Itt a 8 általánost végzettek a fő célcsoport, hiszen a regisztrált álláskeresők 60 százaléka közülük kerül ki. Ők alapkompetencia fejlesztést kapnának, de az Országos Képzési Jegyzékben szereplő szakmákat is elsajátíthatnak a közmunkaprogram keretében.

Megyénk önkormányzatai örömmel fogadták a hírt, s a napokban konkrét terveiket is eljuttatták a munkaügyi központokba. Különösen azokon a helyeken üdvözölték a kezdeményezést, ahol tavaly télen a központi finanszírozás hiánya miatt alig-alig tudtak közmunkalehetőséget biztosítani a helybéli embereknek.

[caption id="" align="alignleft" width="360"] Pétervásárán már korábban is szervezett elméleti képzést a közmunkásoknak a Türr István Képzési Központ. FOTÓ:
[/caption]

ermészetesen most is akadnak fanyalgók, akik szerint a téli foglalkoztatás csupán választások előtti kampányfogás, amelynek célja a foglalkoztatási mutatók szépítése. Szerintük ennyi ingyenes képzés után jövő tavasszal akár Jó reggelt dr. Magyarország! – szlogennel is köszönthetnének bennünket a közmédiában. A Policy Agenda szakemberei szerint például míg korábban az állam egy új munkahelyhez vagy a régi megtartásához átlagosan 800 ezer forintot adott, a közmunkásokra viszont fejenként 1,45 millió forintot költött.

Miközben a közmunkára fordított forrásokat évente ismét be kell tenni a rendszerbe, addig a nyílt munkaerő-piaci álláshelyek létrehozása egyszeri befektetést igényel, és tartósabban csökkenti a munkanélküliséget. Szerintük a legfőbb gond az, hogy bár a közmunka politikai értelemben igen látványos, hiszen egyszerre akár 100 ezer embert is érinthet, a tapasztalatok azt mutatják, hogy azok aránya, akik a közmunka letelte után képesek a nyílt munkaerőpiacon elhelyezkedni, 10 százalék alatt van.

A programban résztvevők viszont szinte kivétel nélkül örülnek a lehetőségnek, hiszen a téli hónapokban kiszámítható jövedelemhez juthatnak.

Kerecsenden például jövő áprilisig 112 embert szeretnének bevonni a programba. Itt november 1-től 56 személy láthat munkához, december 1-től pedig további 56 ember juthat úgy állandó jövedelemhez, hogy képzésben vesz részt.

A Heves Megyei Kormányhivatal Pétervásárai Járási Hivatal Járási Munkaügyi kirendeltségének felhívására Pétervásárán is megtervezték az átmeneti közfoglalkoztatás ütemezését. Eszerint novembertől 49 ember bevonásával a közfoglalkoztatáshoz kapcsolódó képzés indul, melynek célja, hogy a közfoglalkoztatási rendszert kiegészítve kompenzálja a téli hónapokban a közfoglalkoztatási lehetőségek beszűkülését és az érintettek jövedelmének csökkenését, illetve lehetőséget biztosítson a közfoglalkoztatásban részt vevők képzésére. A tervezett képzések között szerepel például hulladékválogató és –feldolgozó, konyhai kisegítő, motorfűrész-kezelő, kazánfűtő, faipari gépkezelő, házi betegápoló.

A második ütemben, amely 2014. január 1-től indul, további álláskeresőket kívánnak bevonni a közfoglalkoztatásba, akik így visszakerülnek a munka világába és olyan tevékenységet folytathatnak, amely a közösség számára példamutató és hasznos. A két hullámban foglalkoztatott munkavállalók létszáma meghaladja a 60 főt. Ezzel párhuzamosan a közfoglalkoztatás egyéb formáiban Pétervására önkormányzata további 125 személyt alkalmaz – tudtuk meg Eged István polgármestertől.

Mátraderecskén és Istenmezején 50-50 ember téli foglalkoztatására nyílik lehetőség a téli hónapokban. A tervek szerint a téli közterületi munkákon kívül – síkosságmenetesítés, hóeltakarítás – a programba kerülők segítik az intézmények (iskolák, óvodák, könyvtárak) munkáját is, de részt vesznek a házi szociális gondozók tevékenységében is. Szükség szerint az idős egyedülálló emberek portáján bekészítik a tüzelőt, bevásárolnak, kiváltják a gyógyszereiket.

A képzésekhez szükséges személyi, tárgyi feltételek biztosítása érdekében a Türr István Képző és Kutató Intézet megállapodást köt a Klebelsberg Intézményfenntartó Központtal. A felzárkóztató képzések elvégzését igazoló bizonyítvány kiállítása érdekében azt is megvizsgálják, hogy szükséges-e a 2013/2014. tanév rendjéről szóló miniszteri rendelet módosítása. A téli átmeneti közfoglalkoztatásban várhatóan részt vesz majd a jelenlegi közfoglalkoztatottak egy része, de bevonnak további hátrányos- és halmozottan hátrányos helyzetű, mély szegénységben élő és a kisebbségben élő nemzetiségi álláskeresőket is. 

Indulhatnak a felzárkóztató képzések

Czomba Sándor államtitkár elmondta azt is, hogy a téli közmunkaprogram képzési „lábát” 24 milliárd forintos európai uniós támogatásból finanszírozzák majd. A kiegészítő képzési program 24 milliárd forintos összköltségének 50 százalékában meghatározott előleget biztosít a Miniszterelnökség a tanfolyamok lebonyolítására. Az erről szóló kormányhatározat az október 10-i a Magyar Közlönyben jelent meg. A kormányhatározat szerint a közfoglalkoztatást kiegészítő képzési program során az alapkompetencia-fejlesztés és felzárkóztató képzések lebonyolítására a Türr István Képző és Kutató Intézetet jelölik ki.

Hat óra munka, hat óra tanulás

Az idén decembertől jövő év április végéig tervezett képzési időszakban a közfoglalkoztatottak számára különböző, az igényekhez alkalmazkodó felzárkóztató, szakmai felkészítő, betanító, és szakmai végzettséget adó tanfolyamok elindítása van tervbe véve annak érdekében, hogy a résztvevők elhelyezkedési esélyei a nyílt munkaerőpiacon növekedjenek. A közfoglalkoztatásban résztvevők a képzések ideje alatt a jogszabályban meghatározott közfoglalkoztatási bért kapják, a foglalkoztatás és képzés várhatóan hétköznaponként, napi 6 órás időtartamban történik majd, lehetőség szerint a lakóhelyhez közeli, kijelölt intézményben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!