Közélet

2013.10.28. 18:08

Tisztább, élhetőbb és vidámabb várost szeretnének

Szabó Ottó, a Városgazdálkodási Nonprofit Közhasznú Zrt. új vezetője szerint a hatvaniak elégedettsége lesz munkájuk legfontosabb mércéje.

Tari Ottó

A hatvani képviselő-testület legutóbbi ülésén a Városgazdálkodási Nonprofit Közhasznú Zrt. átszervezéséről is határozott. A részvénytársaság új vezetőjévé Szabó Ottót nevezték ki.


– Magyarázatra aligha szoruló empátiával kérdezem: gyermekkorában nem szenvedett a keresztneve miatt?

– Na, igen, sorsközösség... (Nevet). Talán szerencsém volt, iskolatársaim csak kevésszer csúfoltak. Semmi bajom az Ottó névvel, igaz, egy gyerek számára talán túl komoly. De megszoktam, s egyszer csak felnőttem én is...

– És ehhez illő komolysággal olyan szakmai pályafutás kísérte életútját, amelyben a számok és a racionalitás megkerülhetetlenné váltak...

– Mindez mérnöki és pénzügyi-számviteli végzettségemből következik. De mi más is lehettem volna...? Édesapám műszaki irányultságából és édesanyám könyvelői munkásságából adódóan, mondhatni, genetikai törvényszerűség volt a választásom. A diploma megszerzését követően ipari fejlesztőmérnökként majd szervizmérnökként helyezkedtem el Budapesten, később műveseállomást üzemeltettem Egerben, s a gyöngyösi kórház műszaki vezetőjeként is tevékenykedtem. 1996 óta pénzügyi vonalon dolgozom.

[caption id="" align="alignleft" width="360"] Szabó Ottó szakmai életútját a pénzügyek és a racionalitás jellemzik. Tapasztalatait a városgazdálkodás területén is kamatoztathatja. FOTÓ: ALBERT PÉTER
[/caption]

– Ez utóbbi már kizárólag Hatvanhoz kötődik?

– Javarészt igen. Házasságom révén kerültem ide; 1989-től a környéken élek, eleinte Horton, Kerekharaszton, majd beköltöztünk a városba...

– ... Ahol a település legrégebben működő ingatlanirodájának társtulajdonosaként vált szélesebb körben ismertté...

– Miután pénzügyi szolgáltatással és vagyonértékeléssel is foglalkozom, az ingatlanpiac és én hamar egymásra találtunk.

– Több évtizedes szakmai tapasztalatai bizonyára fontos érvként kerültek szóba mostani megbízatása során!

– Szabó Zsolt polgármester úr ismertette elképzeléseit az önkormányzat tulajdonában lévő gazdasági társulások ésszerű átszervezéséről, s közölte, hogy e feladat során rám is számítana. A részletek megismerését követően örömmel vállaltam a partnerséget.

– Kihívásként értékelte?

– Minden új és értelmes feladatot annak tartok. A megváltozott gazdasági környezetben szükségessé vált az évek óta működő struktúra optimalizálása. A környékbeli települések önálló hulladékgazdálkodási céget hoztak létre (Ennek vezetője lesz a városgazdálkodás korábbi első embere, Decsi Ferenc. – A szerk.), s ez is az átalakítást indokolta. További néhány feladatot is kiszerveztek a zrt.-ből – egyebek között az önkormányzathoz kerül az intézmények karbantartása –, de a jövőben is nálunk maradnak a közterület-fenntartási, az ingatlanüzemeltetési, a vízkárvédelmi, a temetők üzemeltetési és szolgáltatásokkal összefüggő teendők, mint ahogy az uszoda, a strand és a piacok működtetése is. Ezentúl is közfeladatot látunk el nonprofit formában, aminek nem mond ellent a piaci bevételek növelése, például külső szolgáltatások vállalásával.

– Csupa olyan terület, ahol a lakosság véleménye azonnali visszajelzésekben nyilvánul meg...

– Sorolhatnám a jelzőket, amelyek törekvéseinket kifejezik: még tisztább, takarosabb, élhetőbb és vidámabb várost szeretnénk. Olyat – miként a polgármester úr is fogalmazott –, ahol minden eddiginél több a zöldterület, a szirom, s  valamennyi utcában szépen gondozott a fű. Munkánk egyetlen hiteles fokmérője a helyi emberek és az idelátogatók elégedettsége. Ennek eléréséhez számítok a városgazdálkodás munkatársainak jövőbeni tevékenységére is. Szeretnénk, ha lakóhelyünk méltó lenne régi, a két világháború között legendássá vált közkeletű elnevezésére: Virágos Hatvan.

NÉVJEGY:

Név: Szabó Ottó, a Hatvani Városgazdálkodási Nonprofit Közhasznú Zrt. leendő vezetője (november 1-jétől)

Szakképzettsége: mérnök-üzemgazdász

Született: Eger, 1964

Iskolák: általános iskola (Poroszló), egri Gép- és Műszeripari Szakközépiskola (a jelenlegi Wigner Jenő Műszaki, Informatikai Középiskola és Kollégium), Kandó Kálmán Villamosipari és Műszaki Főiskola (Budapest), Pénzügyi és Számviteli Főiskola (Budapest)

Család: párkapcsolatban él, egy leánygyermek édesapja.

Hobbija: a Boldogi Huszár és Hagyományőrző Egyesület tagja, emellett rendszeresen úszik, s fut is, ha szabadideje engedi

Szakképzettsége: mérnök-üzemgazdász

Született: Eger, 1964

Iskolák: általános iskola (Poroszló), egri Gép- és Műszeripari Szakközépiskola (a jelenlegi Wigner Jenő Műszaki, Informatikai Középiskola és Kollégium), Kandó Kálmán Villamosipari és Műszaki Főiskola (Budapest), Pénzügyi és Számviteli Főiskola (Budapest)

Család: párkapcsolatban él, egy leánygyermek édesapja.

Hobbija: a Boldogi Huszár és Hagyományőrző Egyesület tagja, emellett rendszeresen úszik, s fut is, ha szabadideje engedi Szabó Ottó szakmai életútját a pénzügyek és a racionalitás jellemzik. Tapasztalatait a városgazdálkodás területén is kamatoztathatja. FOTÓ: ALBERT PÉTER -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!