Közélet

2013.11.25. 08:00

Kifizethetik az elmaradt számláikat a megye kórházai

Dr. Nyitrai Zsolt országgyűlési képviselő szerint 2010 előtt eladósították az egészségügyi szektort, különösen igaz ez Heves megyére, melyet HospInvest megyének emlegettek akkoriban.

G. R.

– Ahogy a kormány a kétharmados felhatalmazás birtokában erkölcsi és politikai kötelességének érezte az önkormányzatok konszolidációját, úgy azt is fontosnak tartjuk, hogy az egészségügyi intézményeken segítsünk – mondotta dr. Nyitrai Zsolt országgyűlési képviselő, a Fidesz megyei elnöke sajtótájékoztatón pénteken Egerben.

A honatya szavai szerint 2010 előtt eladósították az egészségügyi szektort, különösen igaz ez Heves megyére, melyet HospInvest megyének emlegettek akkoriban.

Összesen 33 milliárd forintot osztanak szét a kórházak között.

A pénzt még idén megkapják az intézmények, ebből a lejárt szállítói tartozásokat kell kiegyenlíteniük. Elhangzott: a megye intézményei 877 millió forintot kapnak még az év végéig adósságaik rendezésére. Az összegből 400 millió forinttal részesül a hatvani Albert Schweitzer Kórház, a második legmagasabb összeget a megyében az egri Markhot Ferenc Oktatókórház kapja, 246 millió 756 ezer forintot. A gyöngyösi Bugát Pál Kórház 216 millió 448 ezer forinttal részesül a konszolidációból. A Mátraházán működő Mátrai Állami Gyógyintézet 7 millió 845 ezer, míg a Parádfürdői Állami Kórház 5 millió 956 ezer forintot kap december vége előtt.

Nyitrai rámutatott arra is, hogy a kórházak bevételnövelő képességét javítani kell. Szerinte kitörési pont lehet a klinikai kutatás és a gyógyászati idegenforgalom fejlesztése.

Dr. Fűtő László, a Markhot Ferenc Kórház ügyvezető igazgatója a tájékoztatón elmondta: a most kapott pénz fedezi tartozásaik közel 50 százalékát, bíznak abban, hogy az alulfinanszírozottságon is javít majd a kormány.

Korábbi cikkünk:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!