Közélet

2014.01.07. 06:56

Egyharmaddal több beavatkozást végezhetnek idén, mint tavaly

Azok a betegek kaphatnak most az év első hónapjában csipő-, illetve térdprotézist az egri Markhot Ferenc Kórházban, akik az intézmény várólistáján már leghosszabb ideje várnak erre a műtétre.

G. R.

Erre abból a pénzből van lehetőség, amelyet a nemrég magunk mögött hagyott esztendő utolsó napjaiban utalt át az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) a megyeszékhelyen működő kórház számlájára.

A kasszasöpréskor kapott cimkézett pénzösszeg felhasználását szigorúan meghatározta az OEP. Ötvenöt pluszműtétre jut így pénz, jelentősen rövidül a várólista.

– Az így elvégezhető műtétekkel a tavaly beültetett protézisek számához képest legalább egyharmaddal többet kaphatnak meg majd a betegek az idei évben Egerben, mint 2013-ban – tájékoztatta a Hírlapot dr. Fűtő László kórházi főigazgató.

Az egri Markhot Ferenc Oktatókórházban egyébként az előző esztendőben közel 160 csípő-, illetve térdprotézis műtétet végeztek el, ennyit engedett ugyanis az intézményi finanszírozás. Hosszú a várólista, sokan bizony már hónapok óta várakoznak a beavatkozásra. Most összesen 33 millió 250 ezer forintot kapott a kasszasöpréskor az egri kórház, célzottan protézisműtétekre.

Fűtő László azt is elmondta, az OEP pontosan meghatározta, hogyan használható fel ez a pénzösszeg. Május elsejéig összesen 55 protézis-beültetést kell elvégezniük belőle, mégpedig azokat a betegeket műtik meg, akik a legrégebben várakoznak erre. Ezzel jelentősen rövidül a várólista.

A kórház főigazgatója elmondta azt is, hogy a műtéti pluszfinanszírozáson túl CT- és MR-vizsgálatokra fordítható pénz is érkezett az elmúlt év utolsó napjaiban a Markhot Ferenc Oktatókórház számlájára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!