Közélet

2014.01.03. 12:50

Vona Gábor elárulta, miért bújt álruhába

A politikus volt már közmunkás, pincér, ápoló, legutóbb pizzafutárkodott. Elmondta, problémája, egy esetet leszámítva, nem volt az eddigi helyszíneken.

Tóth Balázs

Fotó: Czimer Tamas

Egy hónapja Recsken csodálkoztak el az egyik étterem vendégei, akiket egy Vona Gáborhoz megszólalásig hasonlító férfi szolgált ki. Pár hete Halmajugrán egy kisbolt vásárlói lepődhettek meg ugyanígy, a minap pedig azok jöhettek zavarba néhány pillanatra, akik az egyik gyöngyösi pizzériából rendeltek ételt.

Persze szó sem volt hasonmásról, minden esetben a Jobbik pártelnökével találkozhattak a vásárlók. Sőt, dolgozhattak együtt a parlamenti képviselővel a gyöngyöspatai közmunkások, vagy a galyatetői fakitermelők is.

– Nyár végén pattant ki a fejemből az álruhás országjárás ötlete. Sokszor hallottuk már az emberektől – jogosan –, hogy a politikusok nem csinálnak semmit, csak jár a szájuk, egy napot sem tudnának végigdolgozni. Mi igyekszünk helyreállítani a politikusok tisztességét. Az ötlet a munkatársaimnak tetszett, így novemberben belevágtunk – kezdte a beszélgetést Vona Gábor, amikor pizzafutársága egyik állomásán megleptük.

Az adott kör utolsó helyszínén, a plázában tartottuk föl néhány percre. Ezúton is elnézést kérünk azoktól, akik a következő turnusban emiatt kis késést szenvedtek, de a nagy hajtás közepette máskor nem jutott rá mód, hiszen a politikus kerülte a médiafelhajtást és a szállítóautóval sem mehettünk. Követni is nehéz volt a futárautót, az útvonal racionalizálása miatt ugyanis menet közben is módosult a kiszállítás sorrendje.

– Megpróbálok minél több munkakört kipróbálni, egy teljes napot végigdolgozom, most is este hétig tart a műszakom. Nem csak pár percre jelenek meg, s fotóztatom magam. Ez már a kilencedik alkalom, voltam kőműves mellett segédmunkás, közmunkás, felszolgáló, pultos, erdőben fakitermelő, beteghordó, idősek otthonában ápoló – folytatta Vona Gábor, miközben szusszant pár percet, ugyanis az üzletben forró csokival is megkínálták. Hogy máshol kapott-e egy kis borravalót, azt nem áruljuk el, hiszen egyrészt adózni kell utána, másrészt a pizzéria vezetője a pártelnökre, illetve az alkalmazottra bízta, hogyan osztják el egymás között a „jattot”.

A képviselő már a kedd déli találkozáskor, kezdés előtt leszögezte: munkaügyileg, adózásban is rendben van az alkalmi munkavállalás.
Elmondta, sokan látnak az országjárásában fantáziát, naponta 5-10 megkeresés érkezik hozzá, így nemcsak a választásokig, hanem utána is folytatja. A következő hónapokban hetente, kéthetente tűnik majd föl itt-ott, majd a voksolás után havonta egy-két alkalommal szeretne tapasztalatot gyűjteni.

Vannak érdekes, furcsa, mókás felkérései, ezekről többet azonban még nem árult el. Tervezi, hogy a korábbi állomásokra újra ellátogat, hogy megnézze, történt-e változás. Néhány napja egy Pest megyei idősotthonban húzott le egy műszakot, oda mindenképpen szeretne visszatérni, mert megérintette az ott folyó munka.

– Minden eddigi munkámat élveztem, mert mindig egy más világba csöppentem. A legnagyobb hatást az idősek otthona gyakorolta rám, hiszen magatehetetlen öregeket kellett fürdetni, pelenkázni, ápolni. Mivel mindenhol egy-egy napot töltök el, így könnyű azt mondani, hogy ezt tudnám csinálni. Szinte minden eddigi munkámra vonatkozik ez, de van bennem kétely, hogy tudnám-e ezt becsülettel csinálni egy életen át – mondta Vona.

A politikus hozzátette: igyekszik megőrizni a spontaneitást, hiszen az aktuális munkáltatón kívül senki sem tud az egészről, sem az aznapi munkatársak, sem pedig azok az emberek, akikkel kapcsolatba kerül. Igaz, most Gyöngyösön néhányan tudhattak az akcióról, mert volt, aki direkt azért rendelt, hogy találkozhasson vele. Ez azonban csak az esetek kisebb hányada volt, a többség meglepődött a pizzafutár személyén, s volt olyan megrendelő is, aki talán nem is ismerte föl a képviselőt.

– Volt egy-két érdekes jelenet, amikor a megrendelő megismert. Problémám, egy esetet leszámítva, nem volt az eddigi helyszíneken. Halmajugrán, amikor a kisboltban voltam eladó, egy kereskedelmi televízió stábja jelent meg és az engedélyeimet kérték, de nem volt probléma, hiszen jogilag mindent előre átnéztünk, az egészségügyi, munkavállalási papírjaim is rendben voltak. Máshol nem volt kellemetlenségem, igaz, ez sem nekem volt kényelmetlen.

Nyilván nem vagyok olimpiai bajnok, akinek mindenki örül, van, aki nem kedveli a Jobbikot, de általában az is magában tartotta a véleményét. Aki azonban odajött hozzám, lehetett szimpatizáns, vagy más párt szavazója, az jó dolognak tartotta az országjárást és azt mondta, más politikusoknak is ezt kellene csinálnia – tette hozzá a párt gyöngyösi képviselőjelöltje.
Vona Gábor szólt arról, hogy az akciónak két célja van.

Egyrészt a politikusok és a magánemberek közti szakadékot szeretné áthidalni, a pizzafutár kollégával is sok dologról is szót váltottak az autóban, s ez fontos. Másrészt egy-egy ágazat belső gondjairól kap képet, a programalkotáskor pedig előny, ha az ember tisztában van a valósággal. Megjegyezte, szinte mindenhol az adóterhelés mértéke a legnagyobb gond. Piaci kofaként például tapasztalta, hogy kicsi a fizetőképes kereslet. Röviden, a válságból fakadó anyagi és szociális nehézségekkel szembesült leginkább.

Vona Gábor összegezve a tapasztaltakat kifejtette: alakuljon bárhogyan a jövő évi választás, utána a munkahelyteremtésre kell koncentrálni. Nemcsak számban, de minőségben is meg kell felelni az emberek elvárásainak. Nem közmunkára van szükségük, hanem tisztes munkalehetőségre, amiből el tudják tartani a családjukat.

Ha nem lesz politikus, akkor dolgozni fog

Vona Gábor lapunk érdeklődésére elmondta, hogy történelemtanári végzettséggel rendelkezik, ám pályaelhagyó. Országgyűlési képviselősége előtt több cégnél is szellemi, értékesítési munkát végzett. Fizikai munkát középiskolai, egyetemi évei alatt vállalt a nyári szünetek alkalmával, ekkor sok dolgot kipróbált. Saját bevallása szerint egyetemistaként társadalmi munkában még idősotthonban is megfordult, tehát ez most nem volt újdonság számára. A politikus kifejtette, reméli, hogy országjárása másoknak is kedvet csinál. Hozzátette továbbá, hogy kis paraszti családból származik, bármit hoz számára az élet, dolgozni akar és fog is.

Amiből lehet, abból az országnak magát kell ellátnia

Hogy a munkahelyteremtést hogyan képzelik az elkövetkezőkben, arról Vona Gábor ekképp nyilatkozott: elsősorban az ország gazdasági függetlenségét és piacait kellene visszaszerezni, ami az Európai Unión belül bizony nem egyszerű feladat. Úgy véli, ebben az jelenti a nehézséget, hogy sok esetben saját magát sem látja el az ország, pedig legalább azt meg kellene termelni, amit tudunk, nem pedig külföldről kellene megvásárolni. Hevesben például említésre méltó lehetőségek vannak az agráriumban, továbbá a nehéziparban és a bányászatban. Újra kellene indítani a termelőüzemeket, de ehhez még a piacokat is vissza kellene szerezni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!