Közélet

2014.11.10. 08:06

Különleges múzeum nyílik Egerben, rengeteg érdekességgel

A kiállítás interaktív lesz, s nem csupán rajongóknak készül. A jövő tavasszal nyíló Beatles-múzeumnak az alapját az egri Peterdi Gábor gyűjteménye adja.

Pócsik Attila

Mint arról nemrégiben beszámoltunk: Egri Road néven – amely a zenekar híres, Abbey Road című albumára utal – állandó Beatles-gyűjtemény nyílik 2015 tavaszán a Hotel Korona Eger szálloda épületében. Az egri férfi kezdeményezése nem új keletű, 2010 tavaszán határozta el, hogy bemutatja a nagyközönségnek relikviáit.

– Igazság szerint a barátaim, ismerőseim már régóta mondták, hogy múzeumot kellene létrehozni a gyűjteményből, én meg tréfásan azzal ütöttem el a dolgot, hogy majd 40 évesen megcsinálom... Aztán eljött az idő, s bár hosszú volt az út, soha nem tettem le a tervemről. Ahogyan lokálpatriótaként arról sem, hogy a kiállításnak Egerben kell megnyílnia, hiszen bár a város több vonzerővel bír, a bor és barokk talán nem lesz olyan komoly hívó szó 20 év múlva, mint ma. Azt szoktam példának felhozni, hogy bizonyára Nyíregyházán is kinevették azt, aki először javasolta, hogy érdemes lenne állatkertet nyitni... Ez egy populáris, nemzetközi téma, amely rendkívül sokakat érdekel.

Gábor elmondta: már épp kezdte volna „jegelni” az ötletet, mert úgy tűnt, minden kapu bezárult előtte, amikor megkereste Bányainé Micski Marianna, a Hotel Korona igazgatója.

– A véletlen folytán találkoztam az ötlettel, s azt mondtam: miként lehet, hogy ezt még nem karolta fel senki? Persze, én is imádom a Beatlest (talán nem annyira, mint Gábor), s van egy hosszú évek óta kihasználatlanul álló helyiségünk. A két gondolat tehát pont találkozott.

A magánkezdeményezésből létrejövő múzeumban - amelyben Peterdi Gábor gyűjteménye mellett ott lesznek Molnár Gábor, a Hallhatatlan Beatles című könyv szerzője és a megnyíló kiállítás másik tulajdonosának relikviái is - rövid, filmes bevezető után kronológiai sorrendben, multimédiás falak alkalmazásával mutatják be a zenekar történetét. Filmrészletek, korabeli híradók, interjúk, koncertfelvételek lesznek gombnyomásra megtekinthetőek, illetve fejhallgatón keresztül hallgathat majd bele a látogató a zenekar műveibe.

A vitrinekbe korabeli újságokat, magazinokat, ruhadarabokat, maketteket, limitált kiadásokat, ritkaságokat helyeznek el. Bábuk, poszterek, zászlók, fali grafikák, a zenekar hangszereinek pontos mása lesz látható, de bepillanthatunk a Sárga tengeralattjáróba is. Hasonló múzeum jelenleg Liverpoolban, Halléban, illetve Buenos Airesben található.

– Hiszem, hogy ez a dolog nagyot durran majd, s régóta mondom, egy szállodának mindig élményt kell adnia, olyat, amilyet hazavihet magával a vendég – mondja a hotel igazgatója. – Az érdeklődés már most tapasztalható, volt, aki jelezte, tavaszra teszi át az egri látogatását, hogy megnézhesse a gyűjteményt.

[caption id="" align="alignleft" width="360"] Bányainé Micski Marianna és Peterdi Gábor a relikviák között. Két gondolat találkozott, amely hamarosan valósággá válik Eger belvárosában. Fotó: Berán Dániel
[/caption]

Gábor hozzátette: 9 éves kora óta rajong a Beatlesért. Mint fogalmazott: olyan ez, mint a nátha.

– Az elején észre sem veszi az ember. Aztán azon kapja magát, hogy képes kilométereket utazni egy-egy lemezért. Emlékszem, akkoriban ha hallottam, hogy a szomszéd városban valakinek megvan egy kazetta, már indultam is. Megesett, hogy a tulajdonosa azt mondta, a saját magnóján meghallgathatom, de meg nem foghatom a szalagot... Aztán 25 éves koromra már elég sok minden összegyűlt, s a szenvedély azóta is tart. Minden héten jön valami, legutóbb egy ’68-as New York Post érkezett, természetesen ezt is bemutatjuk majd a látogatóknak. És még rengeteg érdekességet...

Időutazás relikviákkal és modern eszközökkel

A szervezők eltökélt szándéka, hogy egy XXI. századi, interaktív kiállítást hozzanak létre. Természetesen lesznek relikviák, így egy Ringo Starr által aláírt dobverő, vagy egy Beatles-gördeszka, amelyből mindössze félezer készült. Videó- és hanganyagokkal készülnek, lesznek lemezek, amelyeket sávokra bontva is meghallgathatnak az érdeklődők, de játékok és élményfotózás is várja a közönséget. Sőt, a Beatles-koncertek hangulatát is felidézhetjük. Számos felvételen látható, ahogy a fiatal hölgyek a színpad előtt „őrülnek meg” a srácokért, ezt a látogatók is kipróbálhatják majd, egy „sikítométer” segítségével.

Ezek is érdekelhetik