Közélet

2015.01.01. 11:43

A többség sikeresnek ítélte a magunk mögött hagyott évet

Eltelt egy év, és már magunk mögött hagytuk a 2014-es esztendőt. Nem mondhatjuk, hogy eseményekben, történésekben szegény lett volna ez az esztendő, akár a világpolitika terén, akár pedig országos vagy megyei szinten.

Szomszéd Eszter

Fotó: Czimer Tamas

Sok mindennek örülhettünk, de egyben sok esemény adott okot szomorkodásra, bosszankodásra is. Összeállításunkban arról érdeklődtünk a megyénkben élő vagy ahhoz kötődő ismert emberektől, meghatározó cégek, vállalkozások vezetőitől, politikusoktól, művészektől, hogy számukra mit adott, mit hozott az elmúlt év, mire emlékeznek szívesen, vagy éppen mire nem.

Valaska József, a Mátrai Erőmű Zrt. Igazgatóságának elnöke:
– Könnyű a dolgom, hiszen a munkám a hobbim, ennek élhetek. A Mátra sikeres évet zár, Superbrands, Magyar Brands címet kapott, új utak nyíltak a fejlesztésekben. Megkezdhetjük egy új, a napenergián alapuló vállalati szegmens fejlesztését, megnyitottuk a Keleti III. bányát. Közeljövőnk stabil, s egy korszerű, hosszú távon is fennmaradó szénalapú villamosenergia-termelés kifejlesztésén dolgozunk. A siker nemcsak az én érdemem, hanem azé a csapaté, aki mögöttem áll. Ez feltölt bennünket energiával, amikor is új kihívásokat keresünk, hogy a céget és saját életünket sikerre vigyük.

Dr. Helgertné Szabó Ilona, a Gyöngyösi Károly Róbert Főiskola rektora:
– A főiskola 2014-ben is fenntartotta gazdálkodásának egyensúlyát, megőrizte fizetőképességét és eredményesen teljesítette képzési, kutatási és szolgáltatási feladatait. Ez év végén a felsőoktatási intézményekben új irányítási modellt vezettek be a kancellária rendszeren keresztül, valamint elkészült az új felsőoktatási koncepció. Bízunk abban, hogy intézményünk 2015-ben is tudja biztosítani oktatási és kutatási tevékenységének színvonalas működtetéséhez szükséges kereteket, és küldetését az elfogadásra kerülő felsőoktatási koncepcióval összhangban tudja teljesíteni.

Bánhidy Péter, a Heves Megyei Vízmű Zrt. vezérigazgatója, a Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke:
– Munkatársaim helyállásának és áldozatvállalásának köszönhetően sikerült megőrizni a szolgáltatás biztonságát és a társaság gazdasági stabilitását. Év elején megkaptuk a működési engedélyt, lezajlott az ISO újratanúsító és a laboratórium akkreditációs felülvizsgálata, szolgáltató tevékenységünk továbbra is megfelelő. Munkám elismeréseként a Magyar Víziközmű Szövetség által alapított Víziközmű Ágazatért Érdemérmet vehettem át Németh Lászlóné miniszter asszonytól és Winkler Tamás MAVÍZ elnöktől. Idén megszületett ötödik unokám, és mindnyájan jó egészségnek örvendenek.

Nagy Lajos, a Hesi Kft. ügyvezetője:
– Összességében a 2014-es esztendő terveink szerint alakul, termelésünk, foglalkoztatásunk és exportunk a várakozásoknak megfelelően teljesül. Mindez az előző évinél nehezebb gazdasági környezetben, egyre élesedő piaci versenyben történik. Sikerült olyan pozícióba kormányozni magunkat, ami lehetővé teszi, hogy az uniós fejlesztési programokban sikerrel pályázzunk műszaki, innovációs, marketing és emberi erőforrás-menedzsment területen egyaránt. A mindennapokban nagy segítségemre van családom, az igazi kikapcsolódást, felszabadult örömet a négy unokámmal való közös programok jelentik számomra.

– Horváth Richárd, Hatvan polgármestere:
– Városunk az elmúlt években sokat fejlődött, több milliárd forintnyi pályázati forrásból fejlesztettük a települést. Megújult közösségi tereket hoztunk létre, felújítottuk az oktatási, nevelési intézményeinket. Megmentettük városunk jelképét, a Grassalkovich-kastélyt, amelyben megnyílt a Széchenyi Zsigmond Vadászati Múzeum. A Hatvany Lajos Múzeum romos épülete irigylésre méltóan újult meg, amelyben Serfőzde is nyílt. Ezen túlmenően valamennyi korosztályt megmozgató kulturális programokban is bővelkedik a város. Úgyhogy mi, hatvaniak joggal lehetünk büszkék.

Lőrincz Bálint, a ZF-Eger férfi vízilabdacsapatának játékosa:
– A 2014-es évem első fele nagyon jól alakult, mert az egri csapattal megvédtük a bajnoki címünket. Ez nagy örömet jelentett egri nevelésű vízilabdázóként. Nyáron komoly változásokon esett át csapatunk, sokan távoztak, az új embereket időbe telt beépíteni. Úgy érzem, hogy ez kiválóan sikerült, és különösen jó társaság jött össze. Személy szerint nagy dolognak tartom azt is, hogy ebben az esztendőben mutatkozhattam be a felnőtt válogatottban. Az új évben mindenképpen szeretnék bejutni a Bajnokok Ligája Final Six-be, ezen kívül pedig bízom benne, hogy a nemzeti csapatban is bizonyíthatok.

Kiss János, Tisza-tavi Ökocentrum ügyvezető igazgatója:
– Maradéktalanul elégedett vagyok ezzel az évvel, csak annyit mondok: soha ne legyen rosszabb! Idén köszönhettük az Ökocentrum 500 ezredik látogatóját. Minden esztendő elején felállítunk egy üzleti tervet, s a tervezett látogatói számot már túlszárnyaltuk, az utolsó adatok szerint 181 ezer vendéget fogadtunk ebben az évben. Tavalyhoz képest ez 8 százalékos növekedés, és a külföldi látogatóink száma is egyre nő. Ennél jobb hírt nem is tudnék mondani. Ez a szám jól mutatja azt a munkát, amit végeztünk, kicsit fáradtak vagyunk, de most számunkra több szempontból is ünnepi időszak van. 

Gál András, Flott-Trans Kft. ügyvezetője:
– A Flott Trans idén sikeres és eredményes évet zár és bizakodással tekintünk a következő időszak elé. Egy picit beárnyékolja a jó hangulatunkat, hogy bevezetik az elektronikus közúti áruforgalom ellenőrző rendszert. A céllal, az ÁFA-csalások kiszűrésével egyetértünk, viszont a szakma szerint a bevezetését nem készítették elő kellően, a szolgáltatók és a megbízók számára is megnehezíti a munkát. Az elmúlt évek nehezek voltak a cég életében, de idén végre sikerült két hét egybefüggő szabadságot kivennem, jutott idő a kertészkedésre, a barátokra, 2014 a család szempontjából is rendben volt.

Balogh András, a Gárdonyi Géza Színház művésze:
– Csodálatos esztendő volt az idei. Éppen 25 éve szerződtem az egri színházhoz, s nagyszerű szerepeket játszhattam. Persze nem titok az sem, 2014 vége hozta el a legnagyobb örömöt: nemrégiben vehettem át a Gobbi Hilda által alapított Aase-díjat, ami hatalmas megtiszteltetés. Remekül érzem magam, s ha korábban azt éreztem, valami hiányzik, most visszakaptam az élettől. A lányaim jól tanulnak, hamarosan befejezik a főiskolát, tényleg remekül sikerült ez az év. Ha kívánhatok, akkor nem is magamnak szeretném, hanem mindenkinek: legyen olyan boldog a következő esztendő, amilyen az idei volt nekem!

Berecz Mátyás, a Dobó István Vármúzeum igazgatója:
– Nehéz évünk volt, hiszen a vári rekonstrukció és turisztikai attrakciós fejlesztés első üteme, és a belvárosi rehabilitáció egyszerre zajlott. 2013-ban sikerült megállítanunk a látogatószám csökkenését. Nagy meglepetés volt számunkra is, hogy idén húszezerrel sikerült növelni a jegyvásárlók számát. A múzeum régészeti szempontból is rekordévet zárt: szakembereink a megye egész területén több tucat beruházásban működtek közre, számos értékes lelettel gyarapítva gyűjteményünket. Az idei évre, és a vármúzeum közel hat évtizedes működésére a koronát a vár nemzeti emlékhellyé nyilvánítása teszi fel.

Juhász Attila Simon, Felsőtárkány polgármestere:
– Nem túlzás azt állítani, sikeres esztendő végéhez értünk. Sok megmérettetés áll mögöttünk, de mindet sikerrel vettük. Úgy hiszem, az, hogy egyedüli induló voltam a polgármester-választáson, a munka elismerése, ahogyan az is, hogy a megyei közgyűlés tagjává választottak a polgárok. Az önkormányzatnál is szép sikereket értünk el, amit elterveztünk, meg is valósítottuk. Nagyot léptünk előre a rendezvények ügyében, s az intézményeinknél is, megújult az iskola, a tornaterem, játszóterek épültek, de jól teljesítettek a helyi vállalkozások, s a foglalkoztatási helyzet is javult, nem lehet okom a panaszra.

Tőgyi Gábor, Egerszalók polgármestere:
– Érdekes év volt az idei, a három választás a mi településünket is megmozgatta. Természetes, hogy időről időre a lakosság értékeli a munkát, nincs okom panaszra. Szerencsés helyzetben vagyunk, hiszen számos fejlesztésünk révbe ért 2014-ben, sajnos a legnagyobb álmunk, a kerékpárút megépítése azonban egyelőre nem sikerült. Nagy szívfájdalom ez az önkormányzatnak, s az itt élőknek, hiszen e beruházással egyedül, pályázati segítség nélkül nem bírunk el. Mégis azt mondom, nehéz, de jó évet zárunk. Azért dolgozunk, hogy Egerszalók fejlődési pályán maradjon, s továbbra is a térség vezető települése legyen.

Rostás Bea Piros szobrászművész:
– Nehéz, dolgos, mégis nagyon különleges évet zárok. Egy újabb álmom valósult meg: az egri szobor, a Generációk a Nemzedékek terén. Máig is felfoghatatlan számomra, hogy a szülővárosomban is van végre alkotásom. Ahányszor hazatérek, mindig arra visz az utam. Ezenkívül gyarapodott a gyűjteményem egy spanyolországi, és egy kínai köztéri szoborral is. Kína fantasztikus, életre szóló élmény volt. A kiállítások Lengyelországban, Ausztriában, itthon csak színesítették az évet, és még nincs vége! A hagyományok szerint ismét lesz egy év eleji tárlatom a Bródy Sándor könyvtárban, január 2-án a rajzaimat állítják ki.

Balázs Zoltán, Kompolt polgármestere:
– A település vezetőjeként nagyon fontosnak tartom, hogy a vidék, a falu is kiemelten fejlődhessen Európai Uniós forrásokból. Ennek szellemében büszkén mondhatjuk el, hogy Kompolton 2014-ben nemcsak évet és önkormányzati ciklust zárunk, hanem egy sikeres fejlesztési programot is. Példaértékű összefogással, irányításommal, 4 milliárd forintos környezetvédelmi beruházást hajtottunk végre. Több pályázati forrásnak köszönhetően harminc utcánk felújítása készülhetett el. Kimagasló eredményt ért el a szakmaiság és az itt élő emberek összetartása. Az pedig, hogy 5. alkalommal is nyertem és polgármester lehetek, külön öröm számomra.

Tóth József, Tiszanána polgármestere:
– Intézményeink működését jó színvonalon tudtuk biztosítani, ami részben köszönhető annak, hogy a kötelező feladatok ellátására megvolt a megfelelő forrás, részben pedig annak, hogy a hivatal dolgozói megfelelő színvonalon dolgoznak és látják el feladatukat. Ám anyagi megbecsülésük sajnos nincs arányban az elvégzett munkával. Ami még nagy örömmel tölt el, hogy szépen gyarapodtunk ebben az évben is. Rengeteg beruházás volt, van folyamatban. Ha kívánhatnék a jövő esztendőre az az lenne, hogy minél több munkalehetőséget hozzunk erre a vidékre. Remélem polgármesterként és megyei képviselőként ez elő tudom segíteni.

Ferenc Péter, Bélapátfalva polgármestere:
– Fárasztó esztendő volt a 2014-es. Úgy érzem, az önkormányzat szempontjából sikeres évet zártunk, volt egy-két kisebb és egy nagy beruházásunk, s idén végre elég volt a normatíva. Nem volt csúszás, fennakadás  kifizetésekben, a jó gazdálkodás köszönhető a pénzügyes kolléganő és a főjegyző asszony hozzáértésének. A választási időszak fárasztó volt, kemény volt a verseny, erősek voltak az ellenfelek, ez is jelzi, még többet kell dolgozni. Próbáltam minél több időt tölteni családommal, és sikerült is egyensúlyba hozni a családi életet a munkával, ezt kívánom minden polgármester-társamnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!