Közélet

2015.11.07. 19:07

Maksa Henriettát díjazták néptáncos eredményeiért

A napokban adták át a Junior Prima 2015 díjat 30 év alatti művészeknek népművészet és közművelődés kategóriában a fővárosban.

SZ. E.

Heves megyei kitüntetett is van: Maksa Henrietta a néptáncosok közül emelkedett ki a mezőnyből, őt Herpainé Lakó Judit, az egri Eszterházy Károly Főiskola (EKF) adjunktusa terjesztette fel a díjra. Mint megtudtuk: a zsűri döntése során fontos szempont volt: az alkotói tevékenységen kívül melyik jelölt fektet nagy hangsúlyt arra, hogy a saját területén a fiatalokat is képezze, tudását átadva hozzájáruljon az adott hagyomány, mesterség fennmaradásához. A kiemelkedő tehetségek egy díszes emlékplakettet kaptak, valamint kétmillió forintos pénzjutalomban is részesültek. A Docler-csoport az idén ötödik alkalommal támogatta sikeres népművelőket.


Maksa Henrietta 1985-ben született Hatvanban. Világra jövetelétől kezdve Ecséden lakik. Szüleinek köszönhetően már óvodás korában elsajátította a néptánc kezdő lépéseit, s ezzel, valamint a későbbi pályafutásával továbbvivőjévé vált annak a családi hagyománynak, amelyet az édesapja örökített rá, aki ifjúkorában az Ecsédi Népi Együttesben táncolt. Henrietta a Richter Gedeon Általános Iskola Dübörgő néptánccsoportjának is tagja volt, a népdal szeretetét pedig az édesanyjától örökölte. Egyre inkább kitűnt a népi kultúrához, a népművészethez való vonzódása. Gimnáziumi tanulmányai alatt a hatvani Bajza József Gimnáziumban a gyöngyösi Vidróczki Néptáncegyüttesben folytatta a különböző néptánc koreográfiák elsajátítását.

[caption id="" align="alignleft" width="425"] A díjazott (balra) és felterjesztője az átadás utáni pillanatokban BEKÜLDÖTT FOTÓ
[/caption]
A mai napig táncol, egyúttal tanít is itt, mert úgy érzi, hogy a Vidróczki Néptáncegyüttes olyan szakmai alapot nyújt pályafutásához, ami elengedhetetlen számára a későbbiekben. Ennek az együttesnek az élete, működésének a szervezése terelte a művelődésszervezés irányába is: így aztán 2004-ben, az érettségi után, felvételt nyert az EKF történelem-művelődésszervező szakára, ahol 2008-ban diplomázott. Főiskolás évei alatt felvették őt a Magyar Táncművészeti Főiskola táncos- és próbavezető szakára, ahol ma már mesterfokon tanulja a tánctanítás fortélyait. Több esztendeje gyűjti, kutatja Ecséd táncos múltját, amiért a Népművészet Ifjú Mestere kitüntetésben részesült.
Henrietta azt mondja: szeretné elérni, hogy mindenki ismerje meg a saját szülőföldjének, lakóhelyének kultúráját.

Címkék#Ecséd

Ezek is érdekelhetik